fbpx

22-25 Mayıs 2025
Institut français İzmir Sinema Salonu

Institut français İzmir, AB Türkiye Delegasyonu, AB Üye Devletlerinin Büyükelçilikleri, AB Kültür Enstitüleri ve çeşitli AB Bilgi Merkezlerinin iş birliğiyle düzenlenen etkinlik, Avrupa’nın dört bir yanından seçilmiş filmlerden oluşan bir seçki sunacak.

Gösterilecek filmler arasında:

Almanya’dan “Öğretmenler Odası” (The Teacher’s Lounge), Belçika’dan “Kahpe Hayat” (Life’s a Bitch), Hırvatistan’dan “Otel Pula” (Hotel Pula), Hollanda’dan “Daha Fazla Jippie Yok” (Jippie No More), İtalya’dan “Karanlık Bir Hikâye” (A Dark Story), Letonya’dan “Maria’nın Sessizliği” (Maria’s Silence), Litvanya’dan “Toksik” (Toxic), Macaristan’dan “Dört Ruhlu Çakal” (Four Souls of Coyote), Polonya’dan “Kos” (Kos), Portekiz’den “Greice” (Greice), Romanya’dan “Pin-Up Adası’nın Sırrı” (The Secret of Pin-Up Island), Slovenya’dan “Aile Terapisi” (Family Therapy), İspanya’dan “Espriler ve Sigaralar” (Jokes and Cigarettes), İsveç’ten “Ve Kral Dedi Ki: Ne Harika Bir Makine” (And the King Said, What a Fantastic Machine).

Gösterimler ücretsizdir.

 

 

Sinema Kulübü İzmir Mayıs-Haziran Programı

Filmler orijinal dilinde ve Türkçe altyazılı olarak gösterilir.

PROGRAM :
Salı 20/05 19:00 Borgo
Salı 27/05 19:00 Making of
Cumartesi 31/05 12:30 Hayvan
Cumartesi 31/05 15:30 Cléo Beşten Yediye
Salı 03/06 19:00 Süleyman’ın Hikayesi
Salı 10/06 19:00 Rosalie
Cumartesi 14/06 12:30 Josep
Cumartesi 14/06 15:30 Nina ve Kirpinin Sırrı

Sinema biletleri gösterimden 30 dakika önce Fransız Kültür Merkezi girişinde satışa sunulacaktır. Yerler numarasız ve sınırlı sayıdadır.
Film başladıktan sonra salona seyirci alınmaz, kullanılmayan biletler başka bir gösterimde kullanılabilir. 

Tam Bilet: 50 TL, Öğrenci ve 65 yaş üstü: 40 TL
Sadece nakit ödeme kabul edilmektedir.

Institut français İzmir öğretmen ve öğrencilerine ücretsizdir.

 


Borgo

Borgo

Salı 20/05 – Saat: 19:00
Institut français İzmir Sinema Salonu

Yönetmen: Stéphane Demoustier

Oyuncular:Hafsia Herzi, Pablo Pauly, Louis Memmi

2023/Fransa/120′

Orjinal Dil Fransızca, Türkçe Altyazılı

Hikaye

Deneyimli bir gardiyan olan 32 yaşındaki Melissa, iki küçük çocuğu ve kocasıyla birlikte Korsika’ya taşınır. Bu yeni bir başlangıç için bir şanstır. Diğerlerine pek benzemeyen bir hapishanedeki ekibe katılır. Burada gardiyanlara göz kulak olanların mahkûmlar olduğu söylenir. Melissa’nın entegrasyonu, nüfuzlu görünen ve onu koruması altına alan genç bir mahkûm olan Saveriu tarafından kolaylaştırılır. Ancak serbest bırakıldıktan sonra Saveriu Melissa ile tekrar temasa geçer. Ondan bir iyilik isteyecektir…

 

Making of

Making of

Salı 27/05 – Saat: 19:00
Institut français İzmir Sinema Salonu

Yönetmen: Cédric Kahn

Oyuncular: Denis Podalydès ve Jonathan Cohen

2024/Fransa/120′

Orjinal Dil Fransızca, Türkçe Altyazılı

Hikaye

Tecrübeli bir yönetmen olan Simon, işçilerin fabrikalarını kurtarmak için verdikleri mücadeleyi anlatan bir film çekmeye başlar. Ancak yapımcısının, kontrol edilemez aktörlerin ve sinirli teknisyenlerin maskaralıkları arasında, olaylara hızla yenik düşer. Finansörleri tarafından terk edilen Simon, kendi ekibiyle sosyal bir çatışmayla karşı karşıya kalır. Bu süreçteki tek müttefiki, yapım işini emanet ettiği genç figürandır.

 

Hayvan

Hayvan

Cumartesi 31/05 – Saat: 12:30
Institut français İzmir Sinema Salonu

Yönetmen: Cyril Dion

2021/Fransa/105′

Orjinal Dil Fransızca, Türkçe Altyazılı

Hikaye

Filmde, kendi kuşaklarının geleceğinin karanlık olduğuna emin 16 yaşındaki Bella ile Vipulan, iklim değişimiyle yaban hayatının yok oluşunu gözlemliyor, dünyanın dört bir yanında aktivistler ve biliminsanlarıyla görüşüyorlar. İnsan türünün canlılar dünyasındaki yeri, bu filmin asıl konusu.

 

Cléo Beşten Yediye

Cléo Beşten Yediye

Cumartesi 31/05 – Saat: 15:30
Institut français İzmir Sinema Salonu

Yönetmen: Agnès Varda

Oyuncular: Corinne Marchand, Michel Legrand, Antoine Bourseillier

1962/Fransa/90′

Orjinal Dil Fransızca, Türkçe Altyazılı

Hikaye

Cléo Victoire sahne ismiyle tanınan popüler ve alımlı bir şarkıcı, ölümcül bir hastalığa yakalandığından şüphelenir. Doktordan test sonuçlarını beklerken Paris’te vakit öldürmeye çalışır. Ona bu endişeli bekleyişinde iki saat boyunca eşlik ederiz.


 

Süleyman’ın Hikayesi

Süleyman’ın Hikayesi

Salı 03/06 – Saat: 19:00
Institut français İzmir Sinema Salonu

Yönetmen: Boris Lojkine

Oyuncular: Abou Sangare ve Nina Meurisse

2024/Fransa/93′

Orjinal Dil Fransızca, Türkçe Altyazılı

Hikaye

Süleyman’ın Hikayesi, yasal ikamet hakkı elde etmek amacıyla yapılacak görüşmeye hazırlanmak için sadece iki günü olan, Paris’te yiyecek teslimatı yapan sığınmacı Souleymane’nin hikayesini konu ediyor.


Rosalie

Rosalie

Salı 10/06 – Saat: 19:00
Institut français İzmir Sinema Salonu

Yönetmen: Stéphanie Di Giusto

Oyuncular: Nadia Tereszkiewicz, Benoît Magimel, Benjamin Biolay, Guillaume Gouix

2023/Fransa/115′

Orjinal Dil Fransızca, Türkçe Altyazılı

Hikaye

Rosalie, 1870 yılında Fransa’da yaşayan genç bir kadındır. Ancak o sıradan bir genç kadın değildir ve bir sır saklamaktadır: Doğumundan beri yüzü ve vücudu kıllarla kaplıdır. Bu durum üzerine Rosalie, düzenli olarak kendini tıraş ederek münzevi bir hayat yaşamaya çalışır. Borca batmış bir kafe sahibi olan Abel ile tanışıp evlendiğinde her şey değişir. Rosalie bir kadın olarak kabul edilmek ister ve farklılığını saklamayı bırakmaya karar verir. Abel, gerçeğe rağmen onu sevebilecek midir?

Josep

Josep

Cumartesi 14/06 – Saat: 12:30
Institut français İzmir Sinema Salonu

Yönetmen: Aurel

2020/Fransa/74′

Orjinal Dil Fransızca, Türkçe Altyazılı

Hikaye

Puy-de-Dôme’da, Thiers kasabasında bir avuç çocuk, yaz tatilinin gelmesini sabırsızlıkla bekleyerek okul yılının son haftalarını yaşıyor. Bruno, Patrick, Laurent, Mathieu, Franck ve genç Martine… Her biri kendi ritminde bu köye ruh katıyor. Bu sırada, iki öğretmen, Melle Petit ve M. Richet, yaz kampı yaklaşırken onların dikkatini çekmek için ellerinden geleni yapıyorlar.

 

Programa geri dön

 


 

Nina ve Kirpinin Sırrı

Nina ve Kirpinin Sırrı

Cumartesi 14/06 – Saat: 15:30
Institut français İzmir Sinema Salonu

Yönetmen: Jean-Loup Felicioli et Alain Gagnol

2023/Fransa/Lüksemburg/82′

Orjinal Dil Fransızca, Türkçe Altyazılı

Hikaye

Nina, uyumadan önce babasının anlattığı, dünyayı keşfeden bir kirpinin hikayelerini dinlemeyi çok sever. Bir akşam, babası işinden dolayı endişeli olduğu için ona yeni bir macera anlatmaya gelmez… Neyse ki en iyi arkadaşı Mehdi, çözüm için oradadır: Ya eski fabrikada saklı hazine, tüm sorunlarını çözebilecekse?

 

 

24 – 29.05.2025 tarihleri arası

Institut français Türkiye, 16. Eskişehir Çocuk Tiyatrosu Festivali’ne Fransız Yifan topluluğununKanatlarım” (Mon aile) adlı oyunuyla katılıyor. Topluluk, 24 Mayıs saat 18.30 ve 25 Mayıs Pazar günü saat 18.00’da Haller Gençlik Merkezi Festival sahnesinde olacaklar (+6 yaş için).

“Kanatlarım”, kanadını kaybetmiş ya da kaybettiğini düşünen bir karakterin öyküsüdür. Sergi, bu metafor aracılığıyla bizi karşılaşmalar üzerine düşünmeye davet ediyor.

Şiir ve mizahın birleştiği, dayanıklılığı anlatan, çaydanlık kuklacılığı, paraşüt dansı ve canlı müziği bir araya getiren bir topluluk sirk gösterisi.

Oyunun kurucu ekibi:

Fabio Ezechiele: Sahneleme
Henri Emmanuel Doublier: Işık
Yutaka Takei: Dans
Miguel Muñoz: Sihirbazlık
Matthieu Rauchvarger: Kukla
Tobias: Hokkabazlık
Nicolas Vercken: Uzmanlık danışmanlığı
Javier Aparicio: Müzik

www.yifan-cirque.com

 

Festival ile ilgili

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği, Uluslararası Eskişehir Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali, 2006 yılında başladı.

Dünyanın birçok farklı ülkesinden tiyatro topluluklarına ev sahipliği yapan festival, yurt dışında ve yurt içinde çocuk ve gençlik tiyatrosu alanında sahnelenen oyun ve performansların en seçkin örneklerini Eskişehir’de buluşturuyor.

http://www.festivalesti.com/

Program

 

 

Edebiyat buluşması – Kenizé Mourad
20 Mayıs Salı saat 18:00’de
Institut français bahçesinde

Institut français Türkiye, 20 Mayıs Salı akşamı, Doğan Kitap işbirliğiyle yazar Kenizé Mourad’la edebiyat buluşması düzenliyor.

Kenizé Hussain de Kotwara, Osmanlı hanedanına mensup bir Türk prensesinin (Hatice Sultan’ın kızı) ve bir Hint racasının kızı olarak 14 Kasım 1939’da Paris’te dünyaya gelmiştir. Türkiye, Lübnan ve Hindistan’da yaptığı araştırmaların ardından, 1987 yılında ailesinin öyküsünü ve 20. yüzyılın ilk yarısının tarihini anlatan “De la part de la princesse morte” adlı romanını Robert Laffont yayınlayarak uluslararası alanda gerçek bir bestseller kitabına imza attı.

Söyleşi Fransızca gerçekleşecektir.

Yazar, söyleşi bitiminde, kitap imzalayacaktır.

Kayıt zorunludur.

17-25 Mayıs 2025 tarihleri arasında düzenlecek olan Eskişehir Kitap Fuarı, çeşitli kültür etkinliklerine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Kitapseverlerin bir araya gelmesini, yeni eserler keşfetmesini ve yazarlarla doğrudan etkileşimde bulunmasını sağlayacak olan fuarda, Institut français Türkiye’nin standını ziyaret etmeyi unutmayın. Bu kitap fuarına ilk katılımınız için Institut français sizi iki çocuk kitap yazarla tanışmak için standına davet ediyor: Charlotte Hiroux Sırkıntı ve Hanife Bayar Ünal.

Ayrıca standımızda Fransızca kursları, Fransa’da eğitim, dijital kütüphanemiz Culturetheque, DELF/DALF sınavları ile ilgili tüm bilgileri bulacaksınız.

Tarih:17-25 Mayıs 2025
Yer: Eskişehir Ticaret Odası – TÜYAP Fuar Merkezi

Charlotte Hiroux Sırkıntı 18, 19 ve 20 Mayıs ve Hanife Bayar Ünal 23, 24 ve 25 Mayıs tarihlerinde standımızda sizleri bekliyorlar.

 

 

kitapfuarieskisehir.com

PPM

Mary-Lou Mauricio
Institut français İzmir Sergi Salonu: 16 Mayıs – 31 Ağustos 2025
Vasıf Çınar Meydanı Sergi Alanı: 16 Mayı
s – 30 Eylül 2025 

Hangi PPM oranında doğdunuz?

PPM (İng.: Parts per million) : Milyonda bir birime verilen isimdir.

Atmosferdeki karbondioksit (CO₂) yoğunluğu, iklim değişikliğinin önemli bir göstergesidir ve genellikle “ppm” (milyonda bir birim) cinsinden ölçülür. Son yüzyılda bu yoğunluk, endişe verici bir hızla artmıştır.

Mary-Lou Mauricio’nun BORN IN… PPM projesi, 1925 ile 2025 yılları arasında doğan kişilerin portreleriyle iklim değişikliğini bir yüzyıl boyunca gözler önüne seriyor.

Katılımcılar, doğdukları yılın atmosferdeki CO₂ oranı ile poz veriyorlar. Bu sembolik hareket, fosil yakıtların kullanımına devam edilmesini eleştirirken bilimsel uyarılara rağmen iklim adaletsizliğinin sürmesini protesto ediyor.

Sergi, sanayi devriminden bu yana CO₂ yoğunluğundaki artışın hızlandığını vurgulamayı amaçlıyor. Bu portreler, estetik gücünün ötesinde, ekolojik kriz karşısında harekete geçmeye çağıran bir mesaj taşıyor.

Paris’te büyük beğeni toplayan açılışının ardından, BORN IN… PPM sergisi, 16 Mayıs – 31 Ağustos 2025 tarihleri arasında Institut français İzmir sergi salonu ve dış demir parmaklıklarında, 16 Mayıs – 30 Eylül 2025 tarihleri arasında ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle Vasıf Çınar Meydanı Sergi Alanı’nda sanatseverlerle buluşacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği – IFOD’un desteğiyle sunulmaktadır. Ayrıca proje, İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği – IFOD’un desteğiyle, İzmir’deki sanat okulları ve fotoğrafçılarla iş birliği içinde yerel ölçekte de hayata geçirilecektir.

Sergiyi Türkçe kayıtla, sesli ziyaret edebilirsiniz.

Ses oynatıcı

Sanatçı biyografisi

Mary-Lou Mauricio, Fransa’daki iklim hareketinin yeni yüzlerinden biri olarak öne çıkıyor. Paris merkezli, Hans Lucas ajansına bağlı bir fotoğraf sanatçısı olarak, ekolojik, sosyal ve dayanışmacı dönüşüme katkı sağlayan kişi ve girişimleri belgeliyor. Ekim 2022’den bu yana BORN IN… PPM kapsamında 5000’den fazla portre çeken Mary-Lou, fotoğrafladığı her kişiyle bir farkındalık ve etki yaratmayı başardı. Bu seri, toplumun iklim krizine yönelik bilinçlenmesinin ve artan sivil katılımın güçlü bir simgesi haline geldi.

Institut français İzmir, bu kültürel alışverişe katkıda bulunmaktan ve Türkiye’deki sanatseverleri, sanat aracılığıyla ekolojik meselelerin önemine dair bilinçlendirmekten gurur duyuyor.

Sergi, Institut français İzmir’in ekoloji teması etrafında başlattığı yeni programın parçasıdır.

Institut français İzmir Sergi salonu Pazartesi’den Cumartesi’ye saat 10:00-19:00* arası ziyarete açıktır. 

*Özel günler ve resmi tatillerde değişiklik olabilir, lütfen ziyaretiniz öncesinde arayıp bilgi alınız.

Sergi afiş tasarımı Zeynep Uyar tarafından yapılmıştır. 

 

Institut français Ankara, “Yunus Emre: Evrensel Bir Sufi Şiiri” adlı gösteri kapsamında şair ve tercüman Claire Lajus‘u ünlü sufi Yunus Emre’nin şiirlerini okumaya davet ediyor. Kendisine, şan ve müzikte Fransız-Lübnan asıllı mezzo-soprano lirik şarkıcı, enstrümantalist ve besteci Roula Safar eşlik edecek.

  • 22 Mayıs 2025, 19.30
  • Institut français Ankara, Kültür salonu B2
  • Okuma Fransızca, şanlar Hititçe ve Türkçe gerçekleşecek
  • Giriş ücretiz, kayıt zorunlu, buraya tıklayın
  • Yunus Emre Kimdir?

Yunus Emre, 13. yüzyılda yaşamış Anadolu’lu mutasavvıf şairdir. Türkiye’de çok sevilen ve günümüzde de yaygın olarak okunan, söylenen tasavvuf şiirlerinin yazarıdır. Türkçe’nin Farsça’ya kıyasla edebi bir dil statüsü kazanmasına katkıda bulunduğu, tıpkı Dante’nin İtalyanca’yı Latince’ye kıyasla kazandığı gibi, kendisi de çağdaşı olduğu Türk Dante’si olarak kabul edilir. Fransızcaya çok az çevrilen ve bu nedenle Fransızca konuşan okuyucular tarafından pek bilinmeyen bir şairdir.

Yunus Emre bir sûfiydi, yani İslam’ın mistiklerinden biriydi. Bu akımda, İslam’a yaklaşım dogmaların ötesindedir ve kişinin kendisi üzerinde sürekli çalışarak ilahi özüne en yakın olmayı amaçlar. Yunus Emre şiirlerinde ölüm, manevi aşk, anda yaşamanın önemi, kendini daha iyi tanıma gibi evrensel konuları işlemektedir. Ayrıca mutsuzluğa yol açan insan tutkularını da eleştirir: Kıskançlık, gurur, açgözlülük, ego… Bir sûfi olarak Yunus Emre, varoluşta kalbin üstünlüğünü ve ilahi aşkı dile getiren âşıktır.

  •   Neden Yunus Emre?

Bu Türk şairini Fransızca konuşanlara tanıtmak, bu büyük şaire hak ettiği yeri vermek anlamına gelirken, aynı zamanda bu evrensel ve güçlü hümanist mesajlar taşıyan, çağımızın çok ihtiyaç duyduğuna inandığımız bu tasavvuf şiirini yaşatmaya yardımcı olmak anlamına da geliyor.

  • Projenin Oluşması

Yunus Emre’nin şiirlerinden, Claire Lajus’un çevirip seslendirmesinden ve lirik şarkıcı Roula Safar’ın gitarı ve küçük vurmalı çalgıları (tef, zil,..) ile geleneksel müzikteki çalgıları anımsatan müziksel yorumundan oluşan bir projedir.

Kısa uyaklı ve manzum şiirler (onzains) ile Divan’dan manzum şiirler (16 hece), Yunus Emre’nin bazı Türkçe şiirleri, Sufi şairin “Gel gör aşk neyledi” gibi şarkıları ve François-Bernard Mâche’nin Hititçe “Muwatalli” (M.Ö. 2. binyılda Anadolu’da yaşayan Hititler, Türklerin atalarıdır) adlı eseri üzerine Roula Safar’ın doğaçlama müzik ve besteleriyle diyalog halinde sunulacaktır. Şiirsel performansa ses kayıtları da eklenecek. Bunlar, Claire Lajus’un İstanbul’da topladığı Yunus Emre şiirlerinin Türkler tarafından okunduğu kayıtlar olacak.

Gösterinin bir saat sürmesi planlanıyor.

 

Claire Lajus, şair, Türkçe’den çevirmen

Claire Lajus, şair, Türkçeden çevirmen ve çağdaş Türk şiirini tanıtan Ayna adlı çevrimiçi derginin yaratıcısı ve sunucusudur (www.revueayna.com). İstanbul Üniversitesi’nde Fransızca ve Çeviribilim dersleri vermeyi devam etmektedir. Çeşitli yayınevleri için Türkçe şairlerin eserlerinden oluşan on kadar şiir kitabını Fransızcaya çevirdi (Al Manar, Bruno Doucey, Domens, l’Harmattan, A l’index).

Çoğunlukla şiir yazıyor, ama aynı zamanda kısa öyküler de yazıyor; şu anda üzerinde çalıştığı bir romanı da var. Şiirleri çeşitli dergi ve antolojilerde yayınlanmış olup Türkçe, İngilizce, Sırpça ve Romence’ye çevrilmiştir. L’Ombre remue, 2018 ve Aperçus‘un Nisan 2024’te La Crypte basımlarından yayımlandı; Aux Aguets, coll. Levée d’ancre, L’Harmattan 2020, Une Traversée, éditions Marsa, 2023.
Birçok şiir festivalinde, Paris Şiir Pazarı’nda, Türkiye, Belçika ve Sırbistan’daki festivallere katıldı. Avrupa platformu Versopolis‘in şairlerindendir. Aynı zamanda Sète’de Voix Vives şiir festivali ekibinde yer alıyor. Şiirleri yalın bir dille marjinleri ve soruları araştırır. Dünyayı güzelliklerini ve acılarını konu edinen bir şiirdir.

Roula Safar, şan, enstrüman sanatçısı, besteci, mezzo-soprano

Roula Safar, Fransız-Lübnan asıllı mezzo-soprano lirik şarkıcı, enstrümantalist ve besteci. Beyrut’ta ve ardından Paris’te üniversitede müzik, enstrüman ve vokal eğitimi aldıktan sonra, geleneksel müzik de dahil olmak üzere erken dönem müziklerinden çağdaş eserlere kadar uzanan repertuvarıyla kariyerine başladı.

Purcell’in Dido ve Aeneas’ındaki Dido ve Büyücü, Monteverdi’nin Orfeo’sundaki Haberci, Mozart’ın La Finta Giardiniera’sındaki Ramiro, Gounod’nun Faust’undaki Siebel‘dir. Ayrıca oratoryolarda ve lied ve şarkı resitallerinde de yer almaktadır. Ayrıca lieder’in oratoryoları ve  resitalleri de gerçekleştirmektedir. Aynı zamanda çağdaş müziği araştırıyor ve Georges Aperghis, Luciano Berio ve François-Bernard Mâche’nin eserlerini seslendiriyor.

Florence Baschet, Betsy Jolas, Régis Campo, Karim Haddad, Michael Levinas, Alexandros Markeas, Thierry Machuel, Roger Tessier, Nicolas Vérin ve Charles David Wajnberg’in rollerini ve eserlerini yaratıyor. Gabriele Ferro, Stéphane Denève, Patrick Davin, Mark Foster, Mirella Giardelli, Jean-Claude Malgoire, Pascal Rophé, Pierre-André Valade yönetimindeki enstrümantal topluluklarla ve ayrıca Orchestre pour la Paix ile iş birlikleri yapmaktadır.

Paris’te Salle Pleyel, Théâtre du Châtelet, Cité de la Musique, Ircam, Radio-France, UNESCO, Comédie Française ve Montpellier Operası ile Verdun’daki Dünya Barış Merkezi’nde şarkı söylüyor.

Kariyeri aynı zamanda uluslararası olup, Cenevre’deki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nin yanı sıra Avrupa, ABD, Ortadoğu ve Kuzey ve Orta Afrika’nın çeşitli şehirlerinde de görev yapmaktadır.

CD’leri: Racines Sacrées (2009) ve Vergers d’exil (2011) Hortus’te yayınlandı, ses chants en langues anciennes sur un dispositif pérenne pour le Musée de l’Homme (2015) , Roula Safar chante Paul Valéry  Bruno Doucey/ Sous la Lime (2016) ve La rencontre (Vénus-Khoury Ghata şiirleri, şan Roula Safar) Sous La lime (2019), Jusqu’au soleil, L’improbable Ciel ile dörtlü doğaçlama müzik, Hortus (2024).

Film, söyleşi, dinleti: Korkuluksuz bir köprüde  Gülten Akın şiiri

📅 Tarih: 17 Mayıs Cumartesi
🕢 Saat: 14:00 – 17:00
Institut français İzmir Kütüphanesi

Institut français Izmir kütüphanesi 17 Mayıs 2025 Cumartesi günü saat 14:00-17:00 arasında şair Gülten Akın’a adanmış bir akşamüzeri organize ediyor.

Şairin yaşamının anlatıldığı “Gülten” belgeselinin ardından Gülten Akın şiirlerini ve çeviri süreçlerini konuşmak üzere konuklarımızla bir araya geleceğiz. Filmin senaristi ve Gülten Akın biyografisinin yazarı şair Asuman Susam, çeviri çalışmalarıyla Gülten Akın’ın kızı Onur Cankoçak Andreotti, Fransızca öğretmeni ve çevirmen Elisabeth Sayın, hikâye anlatıcısı Didem Tarlalı ve müzisyen Yavuz Akalın bizlerle olacak.

Etkinliğimiz ücretsiz olup, kontenjan sınırlıdır.

Kayıt için:

mediatheque.izmir@ifturquie.org

Konuk Biyografileri: 

Asuman Susam

İzmir doğumlu. Ege Üniversitesinde edebiyat ve sinema okudu. Şiirleri, edebiyat incelemeleri, makaleleri, sinema yazıları çeşitli dergi ve ortak kitaplarda yer almakta. 2016’da ilki sunulan Ruhi Su şiir ödülüne Kemik İnadı kitabıyla değer görüldü. Şiirleri İngilizce, Fransızca, Hintçe, Farsça, İspanyolca’ya çevrildi. Farklı uluslararası mecralarda dergi ve antolojilerde yayımlandı.


Onur Cankoçak Andreotti

Gülten Akın’ın beş çocuğundan dördüncüsü. 1968 yılında Sinop’ta doğdu. Ankara ve Paris’te büyüdü. Sözlü gelenek masalları, uluslararası insan hakları hukuku ve ifade özgürlüğü üzerine çalıştı. Dünyayı anlamak için çeviriye güveniyor. Anadiline dönüş yolunda.


Elisabeth Sayın

 1955’te Fransa’da doğdu.1975’ten beri Türkiye’de yaşamaktadır.  Özel İzmir Amerikan Kolejinde halen Fransızca öğretmeni olarak çalışmaktadır. 3-4 Mayıs 2013 İzmir 8. Uluslararası Şiir Buluşması için şair Asuman Susam’ın önerisi üzerine birçok şiir çevirisiyle katkında bulundu.   2021- 2022 yıllarında şair Deniz Dağdelen Düzgün’ün birkaç şiirini çevirdi. Bu mutlu ve heyecanlı buluşmada dileği, nitelikli, şairini ve okurlarını memnun edecek çeviriler yapmak.  Ve bu yola tek başına çıkmadı: Onur Cankoçak’la birlikte bu işe dört elle sarılıp ilerliyorlar!


Didem Tarlalı

Hikâye Anlatıcısı, Eğitmen. Babaannesinden dinlediği masallarla büyüdü. Uludağ Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Dinler Tarihi bölümlerinde okudu. Sanat Terapisi, oyunculuk, eğitimci eğitimciliği, drama eğitimleri aldı. Türkiye, Almanya, Yunanistan, Saraybosna, Lübnan’da anlatı performansları gerçekleştirdi. Kalbim Zaman Böyle Direniyor isimli bir şiir kitabı vardır.


Yavuz Akalın

1965 Yılında Kütahya’da doğan Yavuz Akalın 1974 yılında babası Mimar Erhan Akalın’ın teşviğiyle mûsiki eğitimine başladı.  1983 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Mûsikisi Devlet Konservatuarı’nda üniversite öğrenimine başladı.  1992-1994 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi müzikoloji bölümünde, 1995-1999 yılları arasında da Ege Üniversitesi Devlet Türk Mûsikisi Konservatuarı’nda Ney dersleri verdi. Alaeddin Yavaşça Erkekler korosu, Ruhi Ayangil Türk Müziği Orkestrası, Cinuçen Tanrıkorur yönetimindeki Tanrıkorur Saz Topluluğu ve çeşitli müzik ve semâ toplulukları ile yurt içi ve yurt dışı konserlerde ve albüm çalışmalarında neyzen olarak görev almıştır. Kültür Bakanlığı İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nda Ney sanatçısı olarak görevini sürdürmektedir.

8-10 Mayıs – Ürgüp

Kapadokya Üniversitesi, Goethe Institut ve Institut français Türkiye tarafından dordüncüsü gerçekleştirilecek Çocuk kitapları festivalinde çocuk ve yetişkinlere yönelik atölyeler düzenlenecek, kitap standları açılacak ve kitaplarla barış konusunda bir tartışma forumu düzenlenecek.

Etkinliğe Institut français Türkiye’den yazar Hanife Bayar Ünal, Annemin Masalları adlı eseriyle katılacak.

 

31.05.2025 Cumartesi, 17.00

Giriş 50TL (FKM öğretmen ve öğrencilerine ücretsizdir)

2023 ǀ Yönetmen Frédéric Mermoud ǀ Kurgu, komedi ǀ 109dk ǀ Film dili Fransızca, Türkçe altyazılı

Kayıt zorunludur: mediatheque.ankara@ifturquie.org
Tel: 0312 408 82 33

ÖZET

Sophie çok başarılı bir lise öğrencisidir. Matematik öğretmeninin teşvikiyle aile çiftliğini bırakıp fen bilimleri hazırlık sınıfına katılıyor. Karşılaşmalar, başarılar, başarısızlıklar ve zorlu rekabet ortamında Sophie, Polytechnique’e girme hayalinin sadece bir yarışmadan ibaret olmadığını anlar: Gerçek bir sosyal yükseliş mücadelesi.

“WHICH BODIES” TÜRKİYE’DEKİ HIP-HOP DANSÇILARINA ÇAĞRI

Saïdo Lehlouh ile / Collectif FAIR-E – Rennes ve Bretagne Ulusal Koreografi Merkezi
📅 10 – 14 Haziran 2025 – İzmir
📍 IKSEV Stüdyosu, 138, Yeşiltepe, Mithatpaşa Cd., 35260 Konak/İzmir
Atölye, çalışmaya katılmaya hak kazanan katılımcılar için ücretsizdir.

Ana akım dışı yaratım pratikleri

Institut français İzmir, Rennes ve Bretagne Ulusal Koreografi Merkezi (CCN) bünyesindeki FAIR-E Kolektifi ve IKSEV Uluslararası İzmir Festivali iş birliğiyle, Türkiye’deki otodidakt sanatçılar, sokak dansçıları ve yeni nesil yaratıcılar için koreografiye yönelik deneysel bir atölye çalışması düzenliyor.

Bu atölye, özgür ifade ve doğaçlamaya açık bir alan sunar. Geleneksel kalıpların ötesinde çalışan sanatçılara ve marjinal dans formlarına açıktır.

Katılımcılar, beş günlük bir antrenman süreci, pratik paylaşımı ve kolektif yaratım aracılığıyla kendi beden dillerini başkalarıyla buluşturacak; “gösterilmeyen”i keşfetmeye davet edilecektir.

👉 Projenin yürütücüsü, Fransız koreograf Saïdo Lehlouh’dur. Çağdaş b-boying’in (breakdance) önde gelen isimlerinden biri olan Lehlouh, aynı zamanda CCN Rennes & Bretagne’ın eş direktörüdür. Yaklaşımı, hip-hop temelli olup hareketin içtenliği ve sanatsal melezliği ön planda tutar.


👉 Atölye için 20 dansçı seçilecek ve program, beş günlük bir eğitim süreci ile halka açık bir sunumla sona erecektir.

📅 TAKVİM

🗓 Tarihler: 10 – 14 Haziran 2025
Saatler: 10.00 – 17.00 (öğle arası dahil)
📍 Yer: İzmir (tam adres, katılımcı seçimi ardından bildirilecektir)
🎭 Sunum: 14 Haziran Cumartesi, saat 17.00’de Uluslararası İzmir Festivali kapsamında halka açık bir gösterim yapılacaktır.
💬 Çalışma dilleri: İngilizce / Türkçe / Beden dili


👥 KİMLER KATILABİLİR?

Türkiye’de ikamet eden, beden pratiklerine ilgi duyan, akademik geçmişi olsun ya da olmasın, yeniliklere açık ve meraklı 20 sanatçı arıyoruz.

Başvuru kriterleri:

  • En az 18 yaşında olmak

  • Türkiye’de ikamet ediyor olmak

  • 10–14 Haziran tarihleri arasında her gün 10.00–17.00 saatlerinde ve 14 Haziran’daki sunumda tam zamanlı katılım sağlayabilmek

  • Otodidakt ya da alternatif bir sanatsal pratiğe sahip olmak (hip-hop, sokak dansı, freestyle, krump, breaking, beden tiyatrosu, deneysel, hareket temelli görsel sanatlar vb.)

  • Çoğul bir grupla birlikte çalışmaya, paylaşmaya ve öğrenmeye açık olmak

  • Kolektif ve kapsayıcı bir deneyime istekli olmak


📝 NASIL BAŞVURULUR?

📅 Son başvuru tarihi: 23 Mayıs 2025 Cuma – saat 23:59
📎 Başvuru formu: https://forms.gle/StrViGh9XNUcg1ch9

Başvuru dosyanızda bulunması gerekenler:

  • Ad, soyad, yaş, şehir, e-posta ve telefon bilgileriniz

  • En fazla 1000 karakterlik motivasyon paragrafı: Kimsiniz? Hangi pratiklerle ilgileniyorsunuz? Bu atölyeye neden katılmak istiyorsunuz?

  • Dans ederken ya da performans sırasında çekilmiş 1–2 videonuz (YouTube, Drive, WeTransfer, Instagram vb. linkleri)

  • Tercihe bağlı olarak sosyal medya hesaplarınız (Instagram, Facebook, TikTok…)

📌 Ankara’dan katılacaklar için: Motivasyon mektubunda belirtmeleri halinde ulaşım, konaklama ve şehir içi ulaşım desteği sağlanabilecektir.


📌 SEÇİM SÜRECİ

Başvurular, Institut français Türkiye tarafından çevrilerek ve FAIR-E Kolektifi’nin sanat ekibine iletilecektir.
Seçilen 20 katılımcı, 27 Mayıs 2025 tarihinde e-posta yoluyla bilgilendirilecektir.

Sorularınız için: damla.camur@ifturquie.org


🔗 SAÏDO LEHLOUH / FAIR-E HAKKINDA

1990’ların ortalarında, Paris’teki b-boying sahnesi, break dansa dair yeni bir bakış açısını dünyaya tanıttı. Saïdo Lehlouh’nun ilk koreografik denemesi olan Wild Cat, bu stile özgü olan akıcılığı ve “kediye özgü zarafeti” ön plana çıkararak bir farklılık yarattı. 2019 yılında sahnelenen Apaches, değişken yapılı bir performans olarak bedenleri, enerjilerin ve samimiyet niyetinin başlı başına bir anlatı oluşturduğu bir geçiş alanında düzenler ve ritme sokar.
Johanna Faye ile birlikte Black Sheep topluluğunu kuran Saïdo Lehlouh, Iskio ve ardından Fact eserlerinde, koreografik diyalog içinde söz alma olasılıklarını araştırır. Birlikte, 2021 yılında sahneledikleri Earthbound adlı koreografiyle, asi ve yeraltı hip-hop sahnesinin çeşitliliğini kutlarken, sahne üzerindeki performansın kodlarını da sorgularlar. 2024 yılında, Saïdo Lehlouh 20 dansçıdan oluşan bir toplulukla birlikte koreografik bir eser olan Témoin’i sahneler. Aynı yıl Temmuz ayında, Paris 2024 Sanat ve Kültür Olimpiyatları kapsamında, Paris Operası bale topluluğuyla Apaches’in benzersiz bir versiyonunu da sahneler.

🔗 Daha fazla bilgi için : Saïdo Leloulh

FAIR-E Kolektifi, Rennes ve Bretagne Ulusal Koreografi Merkezi’nin (CCN de Rennes et de Bretagne – C.C.N.R.B.) başındadır. Bu merkez, hip-hop dansları, alternatif formlar ve bilgi aktarımının yaşadığı canlı bir laboratuvardır.

Fransa’daki 19 ulusal koreografi merkezinden biri olan CCNRB, genç hip-hop kuşağının çağdaş dansın içinde güçlü bir şekilde temsil edilmesini savunur.

🔗 Daha fazla bilgi: www.ccnrb.org / @ccnrb.faire

📸 Fotoğraflar : Sasha Arutyunova, Laurent Philippe, Laurent Guizard.

24.05.2025 Cumartesi, 17.00

Giriş 50TL (FKM öğretmen ve öğrencilerine ücretsizdir)

2023 ǀ Yönetmen Gilles Perret ǀ Belgesel ǀ 83dk ǀ Film dili Fransızca, İngilizce altyazılı

Kayıt zorunludur: mediatheque.ankara@ifturquie.org
Tel: 0312 408 82 33

ÖZET

Bir çiftliğin 50 yıllık yaşamı…

Haute Savoie bölgesi, 1972: Üç bekar kardeşin işlettiği, yüz kadar hayvanın bulunduğu Bertrand Çiftliği, ilk kez filme alınıyor. Yönetmen Gilles Perret, komşularından biri olarak, 1997 yılında üç çiftçinin çiftliği yeğenleri Patrick ve eşi Hélène’e devretme sürecinde olduğu dönemde ilk filmini onlara adadı. Bugün, 25 yıl sonra yönetmen-komşu tekrar kameranın başına geçiyor Hélène’e eşlik edecek ve o da işletmeyi devredecek. Film, birbirini izleyen kişilerin sözleri ve davranışları aracılığıyla, iş ve aktarımın merkezi bir yer tuttuğu sarsıcı yaşam öykülerini gözler önüne seriyor: Kırsal dünyamızın hem samimi, hem sosyal, hem de ekonomik öyküsü.

17.05.2025 Cumartesi, 17.00

Giriş 50TL (FKM öğretmen ve öğrencilerine ücretsizdir)

2023 ǀ Yönetmen Erwan Le Duc ǀ Kurgu, komedi ǀ 91dk ǀ Film dili Fransızca, Türkçe altyazılı

Kayıt zorunludur: mediatheque.ankara@ifturquie.org
Tel: 0312 408 82 33

ÖZET

Étienne, Valérie’ye âşık olduğunda henüz yirmi yaşına yeni basmıştır; kızları Rosa doğduğundaysa hâlâ çok gençtir. Sonra Valérie gider ve onları terk eder. Étienne, bunu bir trajediye dönüştürmemeyi seçer; birlikte mutlu bir hayat kurarlar. On altı buçuk yıl sonra, baba ile kız da kendi yollarına gitmek üzere ayrılmak üzereyken, geçmiş aniden yeniden ortaya çıkar…

20.Uluslararası İşçi Filmleri Festivali
01/05-11/05/2025

1-11 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek Uluslararası İşçi Filmleri Festivali bu sene 20. Yılını kutluyor. Institut français İstanbul olarak festivali 9-11 Mayıs tarihlerinde ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Birçok gönüllü ve sivil toplum örgütünün desteğiyle gerçekleşen festival iş, işçiler, çevre ve insan hakları temalarını ele alan fimlerden oluşuyor. Alain Ughetto’nun filmi “Köpekler ve İtalyanlar giremez”  ve Nicolas Panay’ın “Apnées” filmi festival programında yer alan Fransız yapımlarından.

Gösterimler ücretsizdir.

Festival programı için tıklayın.

Festival kataloğu için tıklayın.

Daha fazla bilgi için tıklayın.

10.05.2025 Cumartesi, 17.00

Giriş 50TL (FKM öğretmen ve öğrencilerine ücretsizdir)

2024 ǀ Yönetmen Hélène Milano ǀ Belgesel ǀ 107dk ǀ Film dili Fransızca, İngilizce altyazılı

Kayıt zorunludur: mediatheque.ankara@ifturquie.org
Tel: 0312 408 82 33

ÖZET

Paris’in Goutte d’Or bölgesi, Château Rouge metro istasyonu, Georges Clémenceau Koleji. Kaygısızlıkları ve hayatın yaraları nedeniyle, gençlerin olgunlaşması gerekiyor. Kişiliklerini inşa ederken, kendilerini kaybeder ve yeniden bulmaya çalışırlar. Sistemin baskısına rağmen, yetişkinler onlara yol göstermeye çalışıyor.

8. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali

5-10 Mayıs 2025
Institut français İzmir

Institut français İzmir, bu yıl sekizincisi düzenlenen Uluslararası Kadın Yönetmenler Film Festivali’ne ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyor. Festival, Kadın Yönetmenler Derneği tarafından, İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle gerçekleştiriliyor.

Dünyanın dört bir yanından kadın yönetmenlerin sesini sinemaseverlerle buluşturan festival, kadınların sinema alanındaki yaratıcı gücünü kutluyor.
Bu yılki programda, özenle seçilmiş Fransızca filmler ve Fransız yapımları da yer alıyor. Filmler, farklı kategorilerde izleyiciyle buluşacak:

DÜNYA PANORAMASI
La Chaise Vide ou La Table Bleue (İspanya)
Burning Away (Kanada)
Le Génie (Fransa)
H2O My Love (Fransa)

KISA FİLMLER – “Short is Life”
Like a Cloud (Belçika)
Bye Bye Turtle (Fransa)

BELGESELLER – “Camera Eye”
Notre Kanaal (Belçika)
La Marraine (Belçika)

UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI – “Golden Reel”
Backstage (Fas)
Unfeeling (Türkiye)

Festivalin tüm detaylı programına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Gösterimler ücretsizdir.

DAVID ROSIER İLE MASTERCLASS

Ayrıca festival kapsamında, Le Sel de la Terre (Toprağın tuzu) filminin yapımcısı ve senaristi David Rosier tarafından gerçekleştirilecek özel bir atölye de düzenlenecek. “Creative Documentary Film Masterclass” başlıklı bu etkinlik, belgesel sinema üretimine odaklanacak. Atölye, 9 Mayıs 2025 Cuma günü saat 11.00’de Institut français İzmir’de yapılacak.

Atölye programı ve kayıt için buraya tıklayabilirsiniz.

15 – 18 Mayıs 2025 tarihleri arasında Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi Ankara’da düzenlenecek olan 1. Ankara Uluslararası Vahşi Yaşam Belgesel Film Festivali kapsamında Institut français ve festival, Fransız yönetmen Emma Baus‘u “Adasını Kurtaran Tilki” adlı filmini göstermeye davet ediyor.

“Bu festival, Türkiye’de yaban hayatı çekimleri yapanları, dünyanın farklı bölgelerinden belgeselcilerle bir araya getirmeyi amaçlıyor. Belgesel kavramını ve öykü anlatımını tartışmak, fikir alışverişinde bulunmak ve iş birliği olanakları yaratmak için oluşan bu yeni platformun faydalı olmasını diliyorum.
Festival, izleyiciler için de farklı bir deneyim sunacak. Yaban hayatı belgesellerinin doğa sevgisi aşı lamak ve çevre sorunlarının arttığı bu dönemde farkındalık yaratmak gibi önemli etkileri var. Ancak çoğu zaman kamera arkası da çok merak uyandırıyor. Yayın kanallarında ya da internette yer almayan başarılı belgeseller izlemek, bu belgesellerin ekipleriyle tanışmak ve söyleşi yapmak, ufuk açıcı olma sının yanı sıra, belki de birçok kişiyi bu alanda çalışmaya teşvik edecek.”

Ece Soydam
Festival Kurucusu ve Başkanı

 

Emma Baus biyografi

Emma Baus, hayvanlar, insanlar ve çevreleri arasındaki bağlantıyı inceleyen 20’den fazla belgeselin yazarı ve yönetmenidir.
France Télévision, Arte veya kablolu kanallar için üretilmiş ve uluslararası alanda yayınlanmış eserleri yer almaktadır.

emmabaus.com

Belgeseli

Adasını Kurtaran Tilki
Santa Cruz Adası’nda hayatta kalma mücadelesi veren, dünyanın en küçük tilki türünün öyküsü…

Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde
16 Mayıs Cuma, 15.30
Tüm gösterim ve etkinliklerin ücretsiz

Festivalin programı instagram

 

3. EVRENSEL CAZ GÜNÜ

📅 Tarih: 4 Mayıs Pazar
Institut français İzmir Bahçesi

Institut français Izmir’den Cazla Dolu Bir Gün: 3. Evrensel Caz Günü

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Evrensel Caz Günü’ne, Institut français Izmir olarak bahçemizde ev sahipliği yapıyoruz. Dostlukla, müzikle ve bahçemizin ruhuna yakışan özel anlarla dolu bu etkinlikte, İzmir’in sesine ses katmış değerli caz müzisyenlerini ağırlayacağız.

Sesler ve duyguların birbirine karışacağı bu özel günde, cazın evrenselliğini birlikte kutlayacağımız keyifli bir pazar bizi bekliyor.

Etkinlik Bilgileri
Kapı Açılışı: 15.00
Konser Başlangıcı: 16.00

İlk faz biletlerinin tükendiği etkinlikte, etkinlik günü kapıda sınırlı sayıda bilet satışı yapılacaktır.

Katılımcı Sanatçılar

Vokal:
Cansu Nihal Akarsu
Simge Özdayı
Nilüfer Akdoğu
Su İdil
Yağmur Sena

Klavye:
Devrim Yeşilpınar
Doruk Çebi
Umut Tosunlar

Gitar:
Onur Mülayim
Alpay Çiftçi

Bas:
Caner Bozdemir
Selim Gürcan
Osman Alkan

Saksafon:
Mesut Yüce Yıldız
Peter Di Carlo
Yunus Boyraz

Bateri:
Ateş Tezer
Bora Peynirci
Efecan Kalaycı
Burak Durman
Soykan Akkaya

Vibrafon:
Alp Özdayı

Trompet:
Tolga Bilgin

 

20. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali

2-11 Mayıs 2025
Institut français İzmir

Bu yıl 20. kez düzenlenecek Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 2-11 Mayıs 2025 tarihlerinde, “Çocuk” temasıyla, farklı ülkelerden 81 film sunuyor. Seçilen filmler, çocuk işçiliği, savaş ve göç temalarının çocuklar üzerindeki izlerini ele alıyor.

Gösterimler, Institut français İzmir’in de aralarında bulunduğu İzmir’deki 11 salonda ücretsiz olarak izlenebilecek.

Institut français İzmir gösterimleri 3 Mayıs 2025 tarihinde gerçekleştirilecek.

Program hakkında daha fazla ayrıntı için buraya tıklayın.

Festivalin kataloğunu incelemek için buraya tıklayın.

Micro-Folie Dijital Müze : Dünden Bugüne Notre-Dame de Paris

30 Nisan – 10 Mayıs
IF İzmir Sergi Salonu

Institut français İzmir, MicroFolie dijital müzesiyle sizleri Fransa’nın en çok ziyaret edilen tarihi yapısını keşfetmeye davet ediyor. Yüzyıllar boyunca ünlü sanat eserlerine konu olan Notre-Dame Katedrali’nin 15 Nisan 2019’daki yangından sonra yenilenen halini de ziyaret edeceğiz.

Büyük ekran ve dokunmatik tabletler aracılığıyla, sanatçıların gözünden katedralin tarihinde bir zaman yolculuğuna çıkıp yeniden inşa edilen katedrali fotoğraflar ve videolar aracılığıyla keşfedeceğiz.

Tek başınıza veya ailenizle gerçekleştireceğiniz ziyaretler için bizimle iletişime geçebilirsiniz :
mediatheque.izmir@ifturquie.org

Ada
Alix Marie
6 Mayıs – 28 Haziran 2025
Çatı Açık Sanat Alanı, İzmir

Sergi Salı-Pazar, 14:00-19:00 arasında ziyaret edilebilir. 

Alix Marie, Ka Görsel Kültür ve Sanatsal Düşünce İçin Mekân’ın davetlisi olarak Institut français Türkiye’nin desteğiyle Türkiye’deki ilk büyük sunumu olan Ana / Ada‘yı sunuyor. 2025 baharında Ankara ve İzmir’de gerçekleşecek olan Ana, bağımsız bir görsel kültür alanı olan Ka’da, Ada ise Çatı Açık Sanat Alanı’nda sergilenecek.

Alix Marie’nin pratiği, çalıştığı yerlerin kültürel ve mimari bağlamlarına yanıt verirken, malzeme ve Tarih araştırmalarına dayanmaktadır. Mitolojiden ve anlatıların sürekliliğinden ilham alan sanatçı, öncelikle enstalasyon, fotoğraf ve heykel yoluyla çalışarak metamorfoz ve melezliği araştırıyor. İz, izlenim -nesnelerin veya bedenlerin anlıklığını koruyan “indeks”- eserlerinde her yerde mevcuttur. Sanatçı, Ana ve Ada sergisinde Anadolu kilimlerinin ikonografisine odaklanıyor; bu kilimlerin motifleri, çoğunlukla kadınlar tarafından kuşaktan kuşağa aktarılıyor ve bu da doğurganlık, bereket ve korunma gibi temaları kodluyor. Kumaş üzerine seramik ve fotoğraf kullanarak ürettiği eserlerle, motiflerin simetrik yapılarını sergi tasarımlarına dahil eden sanatçı, her iki sunumda da palindromik başlıklar ve tekrar eden objeler kullanıyor. Ana ve Ada, malzemeler, mitler ve semboller arasında bir diyalog yaratıyor.

Alix Marie biyografi

Alix Marie (1989 Bobigny doğumlu) fotoğraf, heykel ve enstalasyon alanlarında çalışıyor. Central Saint Martins College (Londra, 2011) ve Royal College of Art’tan (Londra, 2014) mezun oldu.

2017 yılında Portfolio Review Azard’ü kazandı, Foam Talent’ın 11. edisyonuna seçildi ve ilk sanatçı kitabı Bleu’yu Morel Books ile yayınladı. Bleu daha sonra Tate Modern, Getty Müzesi ve SFMoMA koleksiyonlarına girdi.

Alix Marie, 2019 yılında EMOP Arendt Ödülü’ne aday gösterildi ve Kraliyet Fotoğraf Derneği’nden Vic Odden Ödülü’nü aldı.

Kişisel sergileri arasında, Photoworks UK ve Ballarat Uluslararası Foto Bienali tarafından sipariş edilen Styx, Hamburg’daki Deichtorhallen’de (2022) ve Ballarat Ulusal Fotoğraf Merkezi’nde (2021) yer almaktadır.

Son dönem karma sergileri arasında Karolina Kazmierska küratörlüğünde Domaine de Chamarande’de düzenlenen Complexe Sportif (en)jeu de courbes et coubatures, Olympiades Culturelles (2024); Spiritual Urgency, Stedelijk Museum, Schiedam (2023) ; RAW, Rembrandt House Museum, Amsterdam (2022) ; ve Nude, Fotografiska, New York (2022).

Eserleri Marval, Amsterdam’daki Foam Müzesi ve Londra’daki Victoria & Albert Müzesi koleksiyonlarında yer almaktadır. Alix Marie, Charlotte Jansen’in 2021 yılında Tate Modern ve Octopus Publishing tarafından yayımlanan Photography Now adlı kitabında yer alan “21. Yüzyıl Fotoğrafçılığını Tanımlayan 50 Öncü”den biri.

@afnmarie

www.alixmarie.com

 

 

Fransız kent sanatının en etkileyici çifti Ella&Pitr, Institut français Türkiye’nin daveti üzerine tamART konuk sanatçı programı kapsamında Ankara’ya geliyor. İkili, Hacettepe Üniversitesi’nde Kent Sanatı başlıklı bir söyleşiye katıldıktan sonra Ankara’da Hacettepe Üniversitesi otoparkında 3000 metrekarelik bir alanda ve Eskişehir Avlu Sanat Merkezi’nde bulunan LE M.U.R. Eskişehir’de performans gösterecek.

Program:

  • 2 Mayıs Cuma saat 10.30’da Hacettepe öğrencilerle söyleşi: Kent Sanatı
    Hacettepe Üniversitesi Adnan Turani Konferans Salonu
  • 3 – 5 – 6 Mayıs Hacettepe Üniversitesi’nde Performans
    Hacettepe Üniversitesi Otopark alanı
  • 7 Mayıs Performans 13.00 – 15.00
    Le M.U.R. Eskişehir

Etkinlikler, Hacettepe Üniversitesi ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ve JOTUN Türkiye’nin değerli katkıları ile gerçekleşecektir.

Çiftin evreni şiirselliği, mizahı ve simüle edilmiş samimiyetiyle şaşırtıyor ve meydan okuduğu kadar tazeliğiyle de keyif veriyor. Naiflik sadece bir biçim, her daim taklit ve içeriği sert olabilir. Sanatçılar hayal güçlerini resmederler, ancak bunun ötesinde, bu onlar ve dolayısıyla biz hakkındadır.
Onların eserlerinde kendimizi görmeyi nasıl başaramayız? Asi nineleri, savaş delisi çocukları ve dişsiz karakterleriyle Ella & Pitr bizi şaşırtıyor. Mizahi, grotesk, ironik, absürd ve rüya gibi sahneleri tamamen kırılganlıkla ilgili. Çalışmalarına baktığımızda, tebessümden düşünceye, şaşkınlığa ve hassasiyete geçiyoruz – çoğu zaman bu sırayla.

Ella & Pitr 2007’den bu yana uzun bir yol kat etti. Pekin’den Chicago’ya, Stavanger, Londra, Roma, Santiago de Chile, Bombay ve diğer pek çok şehir boyunca resim yapmak ve sergi açmak için sayısız kilometre yol kat ettiler. Sadece gökyüzünden görülebilen bir dev ailesine hayat verdiler, 2015’te Norveç’te ve 2019’da Paris’te Avrupa’nın en büyük fresklerini boyadılar, ancak onları yok etmek üzere çalışmaya karar verdiler. Devleşme yarışı sonunda onları yordu.
Boyutun özün, yüzeyin sahnenin önüne geçmesiyle, yarattıklarını kelimenin tam anlamıyla paramparça ederek kent sanatının temellerine – geçici olma boyutuna – geri dönmeye karar verdiler.

Ella & Pitr’in olayı bu: işe yarayan tariflere bağlı kalmamak. Her zaman hareket halindeler, asla durağanlaşmıyor, asla sıkılmıyor ya da bizi sıkmıyorlar ve kendilerini her zaman en az beklediğimiz yerde konumlandırıyorlar. Bu ruh hali stüdyo çalışmaları kadar sokak sanatları için de geçerli. On yıl içinde, pratikleri mecra ve konular açısından bir dizi dönüşüm geçirerek evrimleşti.

Ella & Pitr 2007’den beri birlikte çalışan iki Fransız kent sanatçısı. Stüdyoları Saint-Étienne’de bulunuyor ve kentsel alanda birkaç bin metrekarelik yatay yüzeyler üzerine yaptıkları devasa ölçekli çizimlerle tanınıyorlar.
Sırasıyla 1984 ve 1981 doğumlu olan Ella ve Pitr 2007 yılında kolaj kullanarak birlikte çalışmaya başladılar.
2009 yılında, Fondation Cartier’deki ‘Né dans la rue’ sergisine yasadışı bir şekilde dahil oldular. Bu, onları LE M.U.R Paris üzerinde çalışmaya davet eden Thomas Schmitt’in dikkatini çeken bir jestti. Sergi çerçevesinin dışına çıkan ilk sanatçı oldular.
İkili, 2012 yılında anamorfoz ilkesini çalışmalarına dahil etmeye başladı. 2013 yılında Comédie de Saint-Étienne ile işbirliği yaparak anamorfik çalışmalarını içeren bir dizi görsel hazırladılar.
2013 yılında Ella & Pitr ‘Uyuyan Devler’i farklı ülkelerde boyamaya başladı. Boyutları, kullanılan malzemeye bağlı olarak 500 metrekareden 25.000 metrekareye kadar değişen eserler ürettiler.
2015 yılında, NuArt Festivali kapsamında Norveç’te, dünyanın bir çatı üzerindeki en büyük figüratif çalışması olan Lilith & Olaf’ı resmettiler.
2016 yılında Brigitte-Angélique de la Marmite ile birlikte Saint-Etienne’deki Geoffroy-Guichard stadyumunun sahasını ele geçirdiler. Aynı yıl Paris yakınlarındaki La Défense iş bölgesinde ‘Pendant qu’Inès rêve de Camping, d’autres se noient’ adlı bir çalışma ürettiler.
Haziran 2019’da Paris’teki Parc Expo’nun 25.000 metrekarelik çatısına dünyanın en büyük kentsel çalışmasını yaptılar. ‘Quel temps fera-t-il demain’ adlı eserde, Paris çevre yolundan geçen ve minicik görünen arabaların önünde kement atan bir büyükanne, başının üzerinden uçan bir plastik torba resmediliyor.
Yavaş yavaş bir “kayboluşlar koleksiyonu” geliştiriyorlar, çizimlerinin silinmesini Google Maps aracılığıyla arşivliyorlar veya 2019’da gri bir granit ocağında ürettikleri ‘Blast’ serisinde olduğu gibi onları dinamitleyerek kaybolmalarını tetikliyorlar.
2024 yılında, 2 yıllığına Japonya İç Denizi’ndeki Sashima adasında ikamet ettikten sonra, ‘Fermez les yeux vous y verrez plus clair’ adlı gösterilerinin prömiyeri Comédie de Saint-Etienne’de yapıldı.

 

KONSER ǀ Songs from Home: Voices of Zazaki, Palestine and Occitania

  • 25 Nisan Perşembe, 20.00
  • Yer: Aziz Vukolos Kilisesi Kültür Merkezi
  • Ücretsiz
  • Eylül Nazlıer (Turkiye)
  • Caroline Sasal (Okistanya)
  • Bashar Murad (Filistin)

Bu performans, Institut français Türkiye’nin TamArt programı tarafından Villes des Musiques du Monde ve Les Ballastières iş birliğiyle başlatılan karşılaşmanın ilk halka açık sunumudur. Les Ballastières’de dört hafta süren çalışmanın ardından sanatçılar müzikal ve kültürel etkilerini harmanlayarak zaman geçirdiler. Eylül Nazlıer, Bashar Murad ve Caroline Sasal, farklı seslerini ve geleneklerini dinamik ve kültürlerarası bir deneyimle harmanlayarak birlikte performans sergileyecekler. Zazaki, Filistin ve Oksitan kültürlerinin zengin mirasından beslenen performansları, kimlik, dayanıklılık ve aidiyet üzerine eşsiz bir keşif niteliği taşıyor.

“Songs from Home”, müziğin farklı sesleri ve gelenekleri bir araya getirme gücünün bir kutlaması olarak sınırlar ve kültürler arasında ortak bir bağlantı anı yaratıyor. Her sanatçı kendi yolculuğunu sahneye taşıyor ve kendi ülkelerinin özünü yansıtan şarkılardan oluşan bir goblen dokuyor.

Müzisyenler

Eylül Nazlıer, 2005 yılında Diyarbakır’da doğdu ve Zazaca ve Kurmanci’de uzmanlaşmış, geleneksel Kürt müziğinin önde gelen yorumcularından biri olarak kendini kanıtladı. Müzik yolculuğu dokuz yaşında anadilinde eğitim veren bir kurumda başladı ve müzik aracılığıyla kültürüyle bağını derinleştirdi. Eylül’ün sanatının kökeni, Kürt kültürünün kadim Dengbêj geleneğini çağdaş sahnelerde korumaya ve sergilemeye olan bağlılığından geliyor.
Eylül, 15 yaşındayken 50 kişilik bir orkestrada vokalist olarak ilk profesyonel deneyimini kazandı. Aynı dönemde, günümüzde de aktif olan 11 kişilik, tamamı kadınlardan oluşan bir müzik grubunda vokalist olarak sahne aldı ve cura ve kopuz çaldı.
Resmî müzik eğitimine Aram Tigran Şehir Konservatuvarı’nda başladı ve Yüksek Lisans Müzik Merkezi Akademisi’nde çalışmalarını tamamladı. 2023 yılında stüdyosunu kurdu ve şarkının sözlerinden, melodisinden, düzenlemesinden ve kaydından tam sorumlu olarak ilk şarkısını yayınladı. Eylül, 15 yaşından beri çok sayıda müzisyenle iş birliği yaptı, canlı ve çevrimiçi konserlere katıldı ve çeşitli projelere katkıda bulundu.
Eylül, 2025 yılında Simon Abkarian’ın yazdığı ve Marie Sophie Ferdane ile birlikte yönettiği Fransa’daki “NOS ÂMES SE RECONNAÎTRONT-ELLES ?” adlı tiyatro oyununa katıldı. Sahnede canlı performans sergiliyor ve oyuna kendi dilinde şarkılar eşlik ediyor. Bu proje müziğini tiyatroyla birleştiriyor ve sanatına benzersiz bir boyut kazandırıyor.
Eylül şu anda Zazaca şarkılarla dolu bir albüm üzerinde çalışıyor ve dilinin ve kültürünün görünürlüğünü artırmayı amaçlıyor. Bu albüm, müzik aracılığıyla kimliğinin güçlü bir yansıması olmasının yanı sıra Dengbêj geleneğine bir övgü ve devam niteliğinde. Eylül Nazlıer’in sanatı aracılığıyla mirasını koruma ve tanıtma misyonunun bir kanıtı niteliğinde.

 

Caroline SASAL, dünya müziğinin birçok yönünü uzun zamandır araştıran bir müzisyen ve bestecidir. Çalıştığı tüm müziksel keşiflerden ve geleneklerden ödünç aldığı armonilerle besteler yaratıyor ve düzenliyor.
Yeni armonileri keşfetme ve farklı müzik modlarını anlama yolundaki bu amansız arayış, onu dünyayı dolaşmaya, yerel müzisyenlerle tanışmaya ve her müzik kültürünün inceliklerini incelemeye yöneltti. Yıllar süren çalışma ve yoğunlaşmanın ardından Caroline, Oksitan kökenlerine dönmeye ve dünyanın dört bir yanından gelen bu çeşitli müziksel etkileri Aàgut şarkı ve vurmalı çalgılar projesine entegre ederek geleneksel öğeleri çağdaş öğelerle harmanlayan benzersiz bir uyum yaratmaya karar verdi.
Keşifleri sırasında bu atalardan kalma melodileri, onlara modern ve yenilikçi bir elektroakustik dokunuş katarak yeniden yorumluyor.

 

Başhar Murad, Filistin ruhuna dayanan, küresel çapta etkili pop müzikler üreten Filistinli bir pop sanatçısı, şarkıcı-söz yazarı ve film yapımcısıdır. Müziği, kalıpları yıkıyor ve Filistinli gençlerin karşı karşıya olduğu toplumsal sorunlara ışık tutuyor; bunların arasında işgal altında ve ataerkil bir çerçevede yaşamak da var. İster gelinlikle sahneye çıksın, ister cinsiyet çeşitliliği hakkında şarkı söylesin, Bashar her zaman risk alıyor ve eleştirel düşünme becerisini geliştiriyor. Bashar’ın müzik sesleri, geniş ve yaratıcı ses dünyasında kök salmış pop, elektronik ve modal tonlamaları kapsıyor.

 

5. AASSM ULUSLARARASI BAROK MÜZİK FESTİVALİ : Muhteşem Sinyora Konseri

📅 Tarih: 26 Nisan Cumartesi
🕢 Saat: 20:00
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Küçük Salon (AASSM)

Bilet fiyatı: 350 TL

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin (AASSM) ev sahipliğinde düzenlenen 5. AASSM Uluslararası Barok Müzik Festivali, bu yıl “Muhteşem Sinyora” başlıklı özel bir konserle izleyicileri Rönesans dönemine uzanan kültürel ve müzikal bir yolculuğa davet ediyor.

Sanat yönetmenliğini Çimen Seymen’in üstlendiği projede, anlatıcı olarak Fehmi Karaaslan sahne alıyor. Konser, Fransız yazar ve filozof Catherine Clément’in “La Senora” romanından esinlenerek oluşturulmuş dramatik bir anlatı etrafında şekilleniyor. Lizbon’dan İstanbul’a uzanan tarihsel bir göç hikâyesi, dönemin özgün müzikleri eşliğinde izleyiciyle buluşuyor.

La Turchescha Ensemble tarafından icra edilecek konserde, İspanyol ve Portekiz saray müziklerinden oluşan “Cancionero Musical de Palacio” elyazması ile Osmanlı saray müziğine kaynaklık eden “Mecmua-i Saz ü Söz” derlemesinden seçilmiş eserler yer alıyor. Programda, Rönesans Avrupa’sına ait enstrümanlarla seslendirilen İspanyolca, İtalyanca ve Portekizce vokal ve enstrümantal eserler, Osmanlı saray müziği ile etkileşim içinde sunulacak. Böylece, Akdeniz coğrafyasındaki tarihsel müzik diyaloglarına dikkat çekilecek.

La Turchescha Ensemble

Sanat Yönetmenleri: Çimen Seymen, Françoise Enock

Çimen Seymen: Soprano

Françoise Enock: Viola da Gamba, Rönesans Viele

Gabriele Natilla: Barok Gitar, Rönesans Vihuela

Solene Riot: Rönesans Flütleri, Rönesans Kornet

Ayşegül Kostak Toksoy: Kanun

Laurent Sauron: Portekiz Duf, Kastanyet, Nakkare, Def

Fehmi Karaaslan: Anlatıcı

Konserin biletleri kultursanat.izmir.bel.tr adresinden, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM), İsmet İnönü Sanat Merkezi ve Konak Vapur İskelesi gişelerinden satın alınabilir. (Gişeler mesai saatleri içerisinde açıktır. Konser günü AASSM gişesi saat 20.00’ye kadar açık olacaktır.)

Ana
Alix Marie
30 Nisan – 28 Haziran 2025
KA | Görsel Kültür ve Sanatsal Düşünce İçin Mekân – Çankaya Mahallesi, Cinnah Caddesi 1/B, Ankara

Alix Marie, Ka Görsel Kültür ve Sanatsal Düşünce İçin Mekân’ın davetlisi olarak Institut français Türkiye’nin desteğiyle Türkiye’deki ilk büyük sunumu olan Ana / Ada‘yı sunuyor. 2025 baharında Ankara ve İzmir’de gerçekleşecek olan Ana, bağımsız bir görsel kültür alanı olan Ka’da, Ada ise Çatı Açık Sanat Alanı’nda sergilenecek.

Alix Marie’nin pratiği, çalıştığı yerlerin kültürel ve mimari bağlamlarına yanıt verirken, malzeme ve Tarih araştırmalarına dayanmaktadır. Mitolojiden ve anlatıların sürekliliğinden ilham alan sanatçı, öncelikle enstalasyon, fotoğraf ve heykel yoluyla çalışarak metamorfoz ve melezliği araştırıyor. İz, izlenim -nesnelerin veya bedenlerin anlıklığını koruyan “indeks”- eserlerinde her yerde mevcuttur. Sanatçı, Ana ve Ada sergisinde Anadolu kilimlerinin ikonografisine odaklanıyor; bu kilimlerin motifleri, çoğunlukla kadınlar tarafından kuşaktan kuşağa aktarılıyor ve bu da doğurganlık, bereket ve korunma gibi temaları kodluyor. Kumaş üzerine seramik ve fotoğraf kullanarak ürettiği eserlerle, motiflerin simetrik yapılarını sergi tasarımlarına dahil eden sanatçı, her iki sunumda da palindromik başlıklar ve tekrar eden objeler kullanıyor. Ana ve Ada, malzemeler, mitler ve semboller arasında bir diyalog yaratıyor.

Alix Marie biyografi

Alix Marie (1989 Bobigny doğumlu) fotoğraf, heykel ve enstalasyon alanlarında çalışıyor. Central Saint Martins College (Londra, 2011) ve Royal College of Art’tan (Londra, 2014) mezun oldu.

2017 yılında Portfolio Review Azard’ü kazandı, Foam Talent’ın 11. edisyonuna seçildi ve ilk sanatçı kitabı Bleu’yu Morel Books ile yayınladı. Bleu daha sonra Tate Modern, Getty Müzesi ve SFMoMA koleksiyonlarına girdi.

Alix Marie, 2019 yılında EMOP Arendt Ödülü’ne aday gösterildi ve Kraliyet Fotoğraf Derneği’nden Vic Odden Ödülü’nü aldı.

Kişisel sergileri arasında, Photoworks UK ve Ballarat Uluslararası Foto Bienali tarafından sipariş edilen Styx, Hamburg’daki Deichtorhallen’de (2022) ve Ballarat Ulusal Fotoğraf Merkezi’nde (2021) yer almaktadır.

Son dönem karma sergileri arasında Karolina Kazmierska küratörlüğünde Domaine de Chamarande’de düzenlenen Complexe Sportif (en)jeu de courbes et coubatures, Olympiades Culturelles (2024); Spiritual Urgency, Stedelijk Museum, Schiedam (2023) ; RAW, Rembrandt House Museum, Amsterdam (2022) ; ve Nude, Fotografiska, New York (2022).

Eserleri Marval, Amsterdam’daki Foam Müzesi ve Londra’daki Victoria & Albert Müzesi koleksiyonlarında yer almaktadır. Alix Marie, Charlotte Jansen’in 2021 yılında Tate Modern ve Octopus Publishing tarafından yayımlanan Photography Now adlı kitabında yer alan “21. Yüzyıl Fotoğrafçılığını Tanımlayan 50 Öncü”den biri.

@afnmarie

www.alixmarie.com

 

KA | Görsel Kültür ve Sanatsal Düşünce İçin Mekân

2011 yılında kurulan Ka, görsel kültüre adanmış bağımsız bir mekan olup, görsel sanatlar alanında tanınmış sanatçılar, küratörler, yayıncılar, akademisyenler ve kurumlarla yaptığı işbirlikleri aracılığıyla topluluğunu ve etki alanını genişletmeye devam ediyor.

Ka’nın mekânı, 2013’ten bu yana çeşitli sanatçılar, küratörler, yayıncılar ve editörler tarafından seçilen yaklaşık 1000 fotoğraf kitabı ve sanat yayınından oluşan sürekli genişleyen bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Ka, 2021 yılında Ankara’nın merkezinde karanlık oda, dijital baskı ve tarama olanakları ile fotoğraf edisyonları, bağımsız sanatçı yayınları, fotoğraf kitapları ve tasarımcı prodüksiyonlarının bulunabileceği bir mağazanın da yer aldığı yeni bir mekana taşındı.

info@kaatolye.com

Nisan-Haziran 2025 Sinema programı
Making of
Komedi//2024//120’//Fransızca, türkçe altyazılı

23/05 Cuma – 19:00
27/06 Cuma – 19:00

Yönetmen: Cédric Kahn
Oyuncular: Denis Podalydès, Jonathan Cohen 

Filmin özeti:

Tecrübeli bir yönetmen olan Simon, işçilerin fabrikalarını kurtarmak için verdikleri mücadeleyi anlatan bir film çekmeye başlar. Ancak yapımcısının, kontrol edilemez aktörlerin ve sinirli teknisyenlerin maskaralıkları arasında, olaylara hızla yenik düşer. Finansörleri tarafından terk edilen Simon, kendi ekibiyle sosyal bir çatışmayla karşı karşıya kalır. Bu süreçteki tek müttefiki, yapım işini emanet ettiği genç figürandır.

Fragman

Institut francais Sinema&kütüphane kartını satın alın ve en iyi Fransiz filmlerini keşfedin! Daha fazla bilgi icin kütüphaneye danışın!

Sinema biletleri seanstan yarım saat önce sinema salonunda satışa çıkıyor.
Tam bilet: 60 TL, İndirimli bilet: 40 TL
Ödemeler kredi kartı ile yapılıyor.

 

Nisan-Haziran 2025 Sinema programı
Rosalie
Drama, Romantik//2023//115’//Fransızca, türkçe altyazılı
15 yaş ve üzeri

16/05 Cuma – 19:00
24/05 Cumartesi – 19:00
20/06 Cuma – 19:00

Yönetmen: Stéphanie Di Giusto
Oyuncular: Nadia Tereszkiewicz, Benoît Magimel, Benjamin Biolay, Guillaume Gouix

Filmin özeti:

Rosalie, 1870 yılında Fransa’da yaşayan genç bir kadındır. Ancak o sıradan bir genç kadın değildir ve bir sır saklamaktadır: Doğumundan beri yüzü ve vücudu kıllarla kaplıdır. Bu durum üzerine Rosalie, düzenli olarak kendini tıraş ederek münzevi bir hayat yaşamaya çalışır. Borca batmış bir kafe sahibi olan Abel ile tanışıp evlendiğinde her şey değişir. Rosalie bir kadın olarak kabul edilmek ister ve farklılığını saklamayı bırakmaya karar verir. Abel, gerçeğe rağmen onu sevebilecek midir?

Fragman

Röportaj

Institut francais Sinema&kütüphane kartını satın alın ve en iyi Fransiz filmlerini keşfedin! Daha fazla bilgi icin kütüphaneye danışın!

Sinema biletleri seanstan yarım saat önce sinema salonunda satışa çıkıyor.
Tam bilet: 60 TL, İndirimli bilet: 40 TL
Ödemeler kredi kartı ile yapılıyor.

 

Nisan-Haziran 2025 Sinema programı
Balkondaki kadınlar
Komedi//2023//104’//Fransızca, türkçe altyazılı

26/04 Cumartesi – 19:00
17/05 Cuma – 19:00

Yönetmen: Noémie Merlant
Oyuncular: Noémie Merlant, Sanda Codreanu, Souheila Yacoub

Filmin özeti:

Hem yönetmenliğini üstlendiği hem de başrollerinden birini oynadığı ikinci filminde Noémie Merlant, cinsiyetçilik ve cinsel şiddet gibi son derece hassas bir konuyu işlerken komediyi cesurca korku ve fanteziyle birleştiriyor. Prömiyerini yaptığı Cannes’da büyük ilgi gören Balkondaki Kadınlar, tabuları yıkarken bolca beden de parçalayan karanlık, cesur ve feminist bir punk masalı, kanlı bir intikam hikâyesi. Marsilya’dayız, acımasız sıcak hava dalgası şehri kasıp kavuruyor. Sıcaktan bunalan cıvıl cıvıl üç ev arkadaşı, balkonlarından komşularını gözetleyip her şeye karışıyor. Neşeli saatler bol içkili, bol fantezili bir gecenin ilerleyen saatlerinde bol kanlı bir olaylar silsilesiyle sonlanıyor. Noémie Merlant, senaryoyu başrolünü paylaştığı Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi’nin yönetmeni Céline Sciamma ile birlikte yazdı. Komşu rolünde ise Emily in Paris’in Gabriel’i Lucas Bravo oynuyor.

Fragman

Institut francais Sinema&kütüphane kartını satın alın ve en iyi Fransiz filmlerini keşfedin! Daha fazla bilgi icin kütüphaneye danışın!

Sinema biletleri seanstan yarım saat önce sinema salonunda satışa çıkıyor.
Tam bilet: 60 TL, İndirimli bilet: 40 TL
Ödemeler kredi kartı ile yapılıyor.

4 Mayıs 2025 Pazar, 19.00
Yer: Özel Ankara Tevfik Fikret Okulları,Mustafa Kemal, 2118 Cd, Çankaya

Türkiye-Fransa Kültür Derneği, TRT sanat topluluğu üyelerinden oluşan “Hoş Sada” Korosu’nun sunacağı klasik Türk müziği konserine davetlisiniz.

Şef: Hasan Eylen

Giriş serbest

 

Sunum ve Müzik Dinleti Gecesi : İdil Biret ve Maurice Ravel

📅 Tarih: 15 Mayıs Perşembe
🕢 Saat: 18:30
Institut français İzmir Salonu

Büyük Fransız besteci Maurice Ravel’in doğumunun 150. yılında, Paris Konservatuvarında eğitim görmüş ünlü Türk piyanist İdil Biret’in yorumladığı kayıtlardan örneklerle, 15 Mayıs 2025’te Institut français İzmir’de, Em.Prof.Dr. Ünal Öziş bir konferans verecektir.

Müzik örnekleri kapsamında, “Gaspard de la nuit”, “Miroirs”, “Le tombeau de Couperin”, “La valse” , ve sol majör piyano konçertosundan bölümler bulunmaktadır.

İzmir Uluslararası Mülteci Filmleri Festivali

24-27 Nisan 2025
Institut français İzmir

Halkların Köprüsü Derneği tarafından düzenlenen İzmir Uluslararası Mülteci Film Festivali’nin dördüncüsü, 24-27 Nisan 2025 tarihleri arasında Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşiyor. Festival programında, dünyanın dört bir yanından mülteci hikayelerini sunan kısa, orta ve uzun metrajlı 68 film (kurmaca, belgesel ve animasyon türlerinde) yer alıyor.

Geçmiş festivallerde olduğu gibi, filmlerin yönetmenleri ve oyuncularıyla gerçekleşecek söyleşilerde, filmlerde işlenen konular üzerine derinlemesine tartışmalar yapılacak.

Bu yıl festival, savaşlar, doğal felaketler, ekonomik ve iklim krizleri nedeniyle yaşanan günümüz göçlerini ele alıyor ve daha güvenli bir yaşam arayışıyla yola çıkan insanların hikâyelerine ışık tutuyor. Filistin’deki soykırım, Suriye’deki şiddet, İran’a yönelik savaş tehditleri ve göçmenlere karşı artan ırkçılık ile düşmanca politikalara karşı festival, göçmenleri tam anlamıyla birer insan olarak görmenin aciliyetini hatırlatıyor. Sinemanın bakışıyla festival, herkesi bu hikâyelere tanıklık etmeye ve halklar arasında köprüler kurmaya davet ediyor.

24 Nisan Perşembe günü saat 19:30’da, Boris Lojkine tarafından yönetilen Fransız yapımı Süleyman’ın Hikayesi filmi gösterilecek.

Giriş ücretsizdir.
Detaylı program için tıklayınız.

Caz ve Akdeniz Şarkıları

Institut français Ankara, “Odyssées” etkinlik dizisi kapsamında Ciosi caz topluluğu‘nu ağırlamaktan mutluluk duyuyor.

Türkiye’deki konserler dizisi vesilesiyle kurulan grup, gitarist ve besteci Jérôme Ciosi etrafında farklı geçmişlere sahip müzisyenleri bir araya getiriyor: Saf Paris caz müzisyenlerinden oluşan bir ritim bölümü (davulda Stéphane Chandelier ve kontrbasta Fabien Marcoz), Korsika şarkılarında olduğu kadar uluslararası repertuvarda da kendini rahat hisseden, berrak sesli şarkıcı Francine Massiani ve soprano saksafon ve vokalde Korsika kültürel yaşamının başlıca sanatçılarından biri olan eklektik müzisyen Jérôme Casalonga. Akdeniz kökenlerinden güç alarak, caz müziğini güneşli tarafta seslendiriyorlar.

Topluluk Ankara’da Last Penny sahnesinde 28 Mayıs Çarşamba günü (saati yakın zamanda açıklanacak) müzikseverlerle buluşacak.

Biletler: Biletino

Müzisyenler

Jérôme Ciosi, Korsika kökenli bir gitarist ve bestecidir. Konservatuvarda klasik gitar eğitimi alan sanatçı, bu müzik altyapısını cazdan Brezilya müziğine kadar ele aldığı farklı stillere uyarlıyor. Adasının kültürüne çok bağlı olan Jérôme, Juliette Greco, Thomas Dutronc ve Françoise Hardy gibi adanın birçok sanatçısıyla ve Fransız sahnesinden sanatçılarla iş birliği yapıyor. 2024’te “narin, rüya gibi ve hassas bir solo albüm” olan Partenza‘yı çıkardı (Sébastien Linarès, France Musique).

 

Francine Massiani, müzisyen bir ailede büyüyen Korsikalı bir şarkıcıdır. 2005’ten önce Eurovision’da ön elemelere katılmış, konserler vermiş, Jenifer ve I Muvrini grubunun açılış konserlerini yapmış. Dolayısıyla 2006 yılında 25.000 aday arasından seçilen 15 katılımcının arasında yer aldığı La Nouvelle Star progamının 3. edisyonuna katıldı. 2015 yılında “Joyeux anniversaires Monsieur Dutronc” albümünün yanı sıra Thomas Dutronc ile düet yaptığı “Les Copains d’abord” projesine katıldı. Daha sonra Patrick Fiori’nin La Défense Arena’da bir konser sırasında sahneye çıkan “Corsu Mezu Mezu” (üçlü platin plak) projesinin macerasına katıldı.

 

Fabien Marcoz, Lyon Konservatuvarı’ndaki klasik eğitimin ardından Collectif Mû ve Crescent Caz Kulübü’nün müzisyenlerine katıldı. Bu orkestra ile iki albüm kaydetti. Steve Grossman, Peter King, Alain Jean-Marie, Michel Grailler, Lolo Bellonzi, Georges Arvanitas, François Chassagnite gibi uluslararası üne sahip müzisyenlerle birlikte eğitim aldı. 1998 yılında Paris’e yerleşti ve Paris kulüplerinde düzenli olarak sahneye çıktı. Fabien Marcoz şu anda Fabien Mary, Mourad Benhammou, Dmitry Baevsky ve Laurent Marode’den oluşan gruplarla sahne alıyor.

 

Stéphane Chandelier, yaklaşık otuz yıldır Paris sahnesinde aktif olarak yer alan bir caz davulcusudur. Luigi Grasso’nun Nonet’si ve Quintet de Paris gibi pek çok önemli projede yer aldı. Ayrıca Fransız cazının en büyük müzisyenlerinden biri olan piyanist Alain Jean-Marie ile de birçok kez sahneyi paylaştı.

 

Jérôme Casalonga, bir enstrüman sanatçısı (üflemeli ve vurmalı çalgılar), besteci, sahne tasarımcısı ve Korsika Pigna’daki Centre Nationale de Création Musicale Voce ‘nin yöneticisidir. Yeni Korsika müziğinin simgesel gruplarından biri olan Zamballarana grubunun kurucusudur. Toulon ve Marsilya Konservatuvarları’nda ve İtalya ve Fransa’daki çeşitli müzik okullarında ustalık sınıflarında eğitim ve öğretim vermektedir. Korsika Üniversitesi’nde Geleneksel Korsika ve Akdeniz Müziği alanında DE/DU bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Grup ve toplulukları için yüz elliden fazla şarkı ve bir dizi vokal ve enstrümantal eser yazdı ve besteledi.

 

Nisan-Haziran 2025 Sinema programı
Flow – Bir Kedinin Yolculuğu
Animasyon/2024/75’/sessiz

26/04 Cumartesi – 16:00
17/05 Cumartesi – 16:00
24/05 Cumartesi – 16:00

Yönetmen: Gints Zilbalodis

Filmin özeti:

Kedi, yalnız bir hayvandır. Evi büyük bir sel tarafından yerle bir edilince, çeşitli hayvan türlerinin yaşadığı bir teknede sığınak bulur ve farklılıklarına rağmen onlarla işbirliği yapmak zorunda kalır.

Institut francais Sinema&kütüphane kartını satın alın ve en iyi Fransiz filmlerini keşfedin! Daha fazla bilgi icin kütüphaneye danışın!

Sinema biletleri seanstan yarım saat önce sinema salonunda satışa çıkıyor.
Tam bilet: 60 TL, İndirimli bilet: 40 TL
Ödemeler kredi kartı ile yapılıyor.

 

Nisan-Haziran 2025 Sinema Programı 
Borgo
Drama, Suç//2023//120’//Fransızca, türkçe altyazılı

25/04 Cuma – 19:00
30/05 Cuma – 19:00
28/06 Cumartesi – 19:00

Yönetmen: Stéphane Demoustier
Oyuncular: Hafsia Herzi, Pablo Pauly,
Louis Memmi

Filmin özeti:
Deneyimli bir gardiyan olan 32 yaşındaki Melissa, iki küçük çocuğu ve kocasıyla birlikte Korsika’ya taşınır. Bu yeni bir başlangıç için bir şanstır. Diğerlerine pek benzemeyen bir hapishanedeki ekibe katılır. Burada gardiyanlara göz kulak olanların mahkûmlar olduğu söylenir. Melissa’nın entegrasyonu, nüfuzlu görünen ve onu koruması altına alan genç bir mahkûm olan Saveriu tarafından kolaylaştırılır. Ancak serbest bırakıldıktan sonra Saveriu Melissa ile tekrar temasa geçer. Ondan bir iyilik isteyecektir… Zararlı bir mekanizma harekete geçer.

Fragman

Institut francais Sinema&kütüphane kartını satın alın ve en iyi Fransiz filmlerini keşfedin! Daha fazla bilgi icin kütüphaneye danışın!

Sinema biletleri seanstan yarım saat önce sinema salonunda satışa çıkıyor.
Tam bilet: 60 TL, İndirimli bilet: 40 TL
Ödemeler kredi kartı ile yapılıyor.

Nisan-Haziran 2025 Sinema programı
Sur les chemins noirs
Drama//2023//95 dakika//Fransızca, türkçe altyazılı

12/04 Cumartesi – 19:00
19/04 Cumartesi – 19:00
31/05 Cumartesi – 19:00

Yönetmen: Denis Imbert
Oyuncular: Jean Dujardin, Joséphine Japy

Filmin özeti:

Ünlü bir kaşif ve yazar olan Pierre, macera arayışı içinde düzenli olarak dünyayı dolaşıyor. Bir akşam sarhoş bir halde bir otelin cephesine tırmanır ve birkaç kat düşer. Yaşadığı şok onu derin bir komaya sokar. Uyandığında, herkesin tavsiyelerine rağmen zar zor ayağa kalkabildiğinde, unutulmuş yolları kullanarak Fransa’yı yürüyerek dolaşmaya karar verir. Aktörün Sylvain Tesson’un izinden giderek aşırı kırsallıkla karşılaştığı eşsiz ve zamansız bir yolculuk.

Fragman

Institut francais Sinema&kütüphane kartını satın alın ve en iyi Fransiz filmlerini keşfedin! Daha fazla bilgi icin kütüphaneye danışın!

Sinema biletleri seanstan yarım saat önce sinema salonunda satışa çıkıyor.
Tam bilet: 60 TL, İndirimli bilet: 40 TL
Ödemeler kredi kartı ile yapılıyor.

 

Nisan-Haziran Sinema Programı
Nina ve Kirpinin Sırrı
Animasyon//2023//Fransa-Lüksemburg//82’//Fransızca, türkçe altyazılı
6 yaş ve üzeri


12/04 Cumartesi – 16:00
19/04 Cumartesi – 16:00
31/05 Cumartesi – 16:00

Yönetmenler: Jean-Loup Felicioli & Alain Gagnol
Seslendirme: Audrey Tautou, Guillaume Canet

Filmin özeti:

Nina, uyumadan önce babasının anlattığı, dünyayı keşfeden bir kirpinin hikayelerini dinlemeyi çok sever. Bir akşam, babası işinden dolayı endişeli olduğu için ona yeni bir macera anlatmaya gelmez… Neyse ki en iyi arkadaşı Mehdi, çözüm için oradadır: Ya eski fabrikada saklı hazine, tüm sorunlarını çözebilecekse?

Fragman

Institut francais Sinema&kütüphane kartını satın alın ve en iyi Fransiz filmlerini keşfedin! Daha fazla bilgi icin kütüphaneye danışın!

Sinema biletleri seanstan yarım saat önce sinema salonunda satışa çıkıyor.
Tam bilet: 60 TL, İndirimli bilet: 40 TL
Ödemeler kredi kartı ile yapılıyor.

 

  • Eylül Nazlıer (Turkiye)
  • Caroline Sasal (Okistanya)
  • Bashar Murad (Filistin)

Bu performans, Institut français Türkiye’nin TamArt programı tarafından Villes des Musiques du Monde ve Les Ballastières iş birliğiyle başlatılan karşılaşmanın ilk halka açık sunumudur. Les Ballastières’de dört hafta süren çalışmanın ardından sanatçılar müzikal ve kültürel etkilerini harmanlayarak zaman geçirdiler. Eylül Nazlıer, Bashar Murad ve Caroline Sasal, farklı seslerini ve geleneklerini dinamik ve kültürlerarası bir deneyimle harmanlayarak birlikte performans sergileyecekler. Zazaki, Filistin ve Oksitan kültürlerinin zengin mirasından beslenen performansları, kimlik, dayanıklılık ve aidiyet üzerine eşsiz bir keşif niteliği taşıyor.

“Songs from Home”, müziğ in farklı sesleri ve gelenekleri bir araya getirme gücünün bir kutlaması olarak sınırlar ve kültürler arasında ortak bir bağlantı anı yaratıyor. Her sanatçı kendi yolculuğunu sahneye taşıyor ve kendi ülkelerinin özünü yansıtan şarkılardan oluşan bir goblen dokuyor.

  • 24 Nisan Perşembe, 21.00
  • Yer: Last Penny, Büklüm Cad No:41/A Kavaklıdere – ☎️0312 926 07 21
  • Biletler: Biletino

Müzisyenler

Eylül Nazlıer, 2005 yılında Diyarbakır’da doğdu ve Zazaca ve Kurmanci’de uzmanlaşmış, geleneksel Kürt müziğinin önde gelen yorumcularından biri olarak kendini kanıtladı. Müzik yolculuğu dokuz yaşında anadilinde eğitim veren bir kurumda başladı ve müzik aracılığıyla kültürüyle bağını derinleştirdi. Eylül’ün sanatının kökeni, Kürt kültürünün kadim Dengbêj geleneğini çağdaş sahnelerde korumaya ve sergilemeye olan bağlılığından geliyor.
Eylül, 15 yaşındayken 50 kişilik bir orkestrada vokalist olarak ilk profesyonel deneyimini kazandı. Aynı dönemde, günümüzde de aktif olan 11 kişilik, tamamı kadınlardan oluşan bir müzik grubunda vokalist olarak sahne aldı ve cura ve kopuz çaldı.
Resmî müzik eğitimine Aram Tigran Şehir Konservatuvarı’nda başladı ve Yüksek Lisans Müzik Merkezi Akademisi’nde çalışmalarını tamamladı. 2023 yılında stüdyosunu kurdu ve şarkının sözlerinden, melodisinden, düzenlemesinden ve kaydından tam sorumlu olarak ilk şarkısını yayınladı. Eylül, 15 yaşından beri çok sayıda müzisyenle iş birliği yaptı, canlı ve çevrimiçi konserlere katıldı ve çeşitli projelere katkıda bulundu.
Eylül, 2025 yılında Simon Abkarian’ın yazdığı ve Marie Sophie Ferdane ile birlikte yönettiği Fransa’daki “NOS ÂMES SE RECONNAÎTRONT-ELLES ?” adlı tiyatro oyununa katıldı. Sahnede canlı performans sergiliyor ve oyuna kendi dilinde şarkılar eşlik ediyor. Bu proje müziğini tiyatroyla birleştiriyor ve sanatına benzersiz bir boyut kazandırıyor.
Eylül şu anda Zazaca şarkılarla dolu bir albüm üzerinde çalışıyor ve dilinin ve kültürünün görünürlüğünü artırmayı amaçlıyor. Bu albüm, müzik aracılığıyla kimliğinin güçlü bir yansıması olmasının yanı sıra Dengbêj geleneğine bir övgü ve devam niteliğinde. Eylül Nazlıer’in sanatı aracılığıyla mirasını koruma ve tanıtma misyonunun bir kanıtı niteliğinde.

 

Caroline SASAL, dünya müziğinin birçok yönünü uzun zamandır araştıran bir müzisyen ve bestecidir. Çalıştığı tüm müziksel keşiflerden ve geleneklerden ödünç aldığı armonilerle besteler yaratıyor ve düzenliyor.
Yeni armonileri keşfetme ve farklı müzik modlarını anlama yolundaki bu amansız arayış, onu dünyayı dolaşmaya, yerel müzisyenlerle tanışmaya ve her müzik kültürünün inceliklerini incelemeye yöneltti. Yıllar süren çalışma ve yoğunlaşmanın ardından Caroline, Oksitan kökenlerine dönmeye ve dünyanın dört bir yanından gelen bu çeşitli müziksel etkileri Aàgut şarkı ve vurmalı çalgılar projesine entegre ederek geleneksel öğeleri çağdaş öğelerle harmanlayan benzersiz bir uyum yaratmaya karar verdi.
Keşifleri sırasında bu atalardan kalma melodileri, onlara modern ve yenilikçi bir elektroakustik dokunuş katarak yeniden yorumluyor.

 

Başhar Murad, Filistin ruhuna dayanan, küresel çapta etkili pop müzikler üreten Filistinli bir pop sanatçısı, şarkıcı-söz yazarı ve film yapımcısıdır. Müziği, kalıpları yıkıyor ve Filistinli gençlerin karşı karşıya olduğu toplumsal sorunlara ışık tutuyor; bunların arasında işgal altında ve ataerkil bir çerçevede yaşamak da var. İster gelinlikle sahneye çıksın, ister cinsiyet çeşitliliği hakkında şarkı söylesin, Bashar her zaman risk alıyor ve eleştirel düşünme becerisini geliştiriyor. Bashar’ın müzik sesleri, geniş ve yaratıcı ses dünyasında kök salmış pop, elektronik ve modal tonlamaları kapsıyor.

 

Fikirler Gecesi Etkinlikleri
09/04-10/04-12/04
Institut français

Institut français ve Pierre Loti Fransız Lisesi sizi Fikirler Gecesi kapsamında düzenlenen etkinliklere davet ediyor. Bu senenin teması “Pouvoir agir” (Eyleme geçebilmek).

Giriş ücretsiz, kayıt zorunludur.

Program

9 Nisan Çarşamba – “Pouvoir agir” // “Eyleme geçebilmek”

09:15-13:15: Terra Nostra 4 genç frankofonlar buluşması

*Etkinlik sadece Terra Nostra etkinliğine katılacak öğrencilere açıktır. 

10 Nisan Perşembe – “Habiter le monde”//”Dünyada oturmak”

18:00: Açılış
18:30: “Habiter le monde” resim sergisi açılışı (Son sınıf resim seçmeli ders öğrencileri)
19:15: Kokteyl
20:00: “Habiter le monde: entre Ciel et Terre” Şiir resitali
Pierre Loti Lisesi 1B sınıfı öğrencileri, kısa-metraj film kulübü ve müzik kulübü tarafından düzenlenen gösteri

12 Nisan Cumartesi – “Musique en action”//Müzik faaliyette

17:00-18:00: Pierre Loti Lisesi müzik kulübü Rock müzik konseri

 

 

Nisan-Haziran Sinema programı
12/04-28/06/2025

Institut français sinema salonunda

Institut français Nisan-Haziran 2025 sinema programını sunar!

Bu bahar sinema programı, günümüz dünyasına dair güçlü hikayeleri ve benzersiz bakış açılarını öne çıkarıyor.

Yeni seçki, sinemanın perde arkasına büyüleyici bir yolculuk olan Making Of’tan, bir kedinin gözünden duyusal bir yolculuk olan Flow’a, kadın dayanışmasının duyarlı bir portresi olan Les Femmes aux Balcons’a kadar, çok çeşitli bakış açıları ve duygular sunuyor.

Başrol oyuncusu Hafsia Herzi’nin 2025’te en iyi kadın oyuncu dalında César ödülünü kazandığı Borgo, Korsika’daki bir hapishanede nefes kesici bir ikilemi araştırırken, Rosalie sıra dışı bir kahramanın yolculuğuyla normları sarsıyor. Sylvain Tesson’un öyküsünün dokunaklı bir uyarlaması olan Sur les Chemins Noirs, bizi Fransız manzaralarında bir yolculuğa davet ediyor.

Nina ve Kirpinin Sırrı

12/04 Cumartesi – 16:00
19/04 Cumartesi – 16:00
31/05 Cumartesi – 16:00

Sur les chemins noirs

12/04 Cumartesi – 19:00
19/04 Cumartesi – 19:00
31/05 Cumartesi – 19:00

Borgo

25/04 Cuma – 19:00
30/05 Cuma – 19:00
28/06 Cumartesi – 19:00

Flow: Bir Kedinin Yolculuğu

26/04 Cumartesi – 16:00
17/05 Cumartesi – 16:00
24/05 Cumartesi – 16:00

Balkondaki Kadınlar

26/04 Cumartesi – 19:00
17/05 Cumartesi – 19:00

Rosalie

16/05 Cuma – 19:00
24/05 Cumartesi – 19:00
20/06 Cuma 19:00

Making Of

23/05 Cuma – 19:00
27/06 Cuma – 19:00

Institut francais Sinema&kütüphane kartını satın alın ve en iyi Fransiz filmlerini keşfedin! Daha fazla bilgi icin kütüphaneye danışın!

Sinema biletleri seanstan yarım saat önce sinema salonunda satışa çıkıyor.
Tam bilet: 60 TL, İndirimli bilet: 40 TL
Ödemeler kredi kartı ile yapılıyor.

 

KÜTÜPHANEDE GÖSTERİM – MYSTÈRE 
2-9-16 Nisan Çarşamba saat 16:45’de
Institut français kütüphanesinde
6 yaş ve üzeri
Fransızca, altyazısız

Yönetmen: Denis Imbert

Sinopsis: Stéphane, annesinin kaybolmasından beri dilsiz olan 8 yaşındaki kızı Victoria ile yeniden bağlantı kurmak için Cantal’ın güzel dağlarına taşınmaya karar verir. Ormanda yürüyüş yapan bir çoban, Victoria’ya “Gizem” adında bir köpek yavrusu emanet eder ve bu köpek yavrusu ona yavaş yavaş hayat zevkini geri verecektir. Ancak çok geçmeden Stéphane, hayvanın aslında bir kurt olduğunu keşfeder… Uyarılara ve durumun tehlikesine rağmen, kızını bu zararsız görünen tüy yumağından ayırmaya gücü yetmez.

Etkinliğe katılım için aktif kütüphane&sinema kartına sahip olmak gerekmektedir.

Institut français Ankara, AFSAD‘ın (Ankara Fotoğrafçılar Derneği) düzenlendiği Kısa Film Festivali’ne Fransız filmleri ile desteklemektedir.

AFSAD 48. yılını kutladığı 2025 yılında Nisan ayı boyunca etkinlikler düzenleyecektir. Bu kapsamda, 17 – 20 Nisan arası Büyülü Fener Sinemaları’nda Kısa Film Festivali gerçekleşecektir.

Programda Fransız filmleri:

  • NI DIEU NI PERE
  • WHAT IF THEY BOMB HERE TONIGHT
  • GENEALOGIE DE LA VIOLENCE
  • THE MAN WHO COULD NOT REMAIN SILENT
  • A BEAR REMEMBERS
  • UNSPOKEN

https://www.afsadsinema.net/Home

 

Söyleşi: “Fransa’da 60 yıl: Türkiyeli göçmenden Avrupalı ulusötesine “

📅 Tarih: 8 Nisan Salı
🕢 Saat: 18:30
Institut français İzmir Salonu

Institut français de Turquie İzmir şubesi, “Odyssées” konferans dizisinin bir parçası olarak ve Fransa ve Türkiye arasındaki İşgücü Anlaşmalarının 60. yıldönümü münasebetiyle sizleri heyecanla beklenen “Fransa’da 60 yıl: Türkiyeli göçmenden Avrupalı ulusötesine” başlıklı konferansa davet etmekten memnuniyet duymaktadır.

CNRS onursal Araştırma Direktörü ve Siyaset Bilimi Profesörü Riva Kastoryano ve Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi ve CERI-SciencesPo’ya bağlı araştırmacı Prof. Dr. Ayşen Uysal, bu derinlikli konuyu Türkçe olarak tartışacaklar.

Ücretsiz ve herkese açık olan bu etkinlikte sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyacağız.

 

Riva Kastoryano            Ayşen Uysal

Yazar Leïla Slimani ile Yuvarlak Masa Toplantısı : “Kadınlar, kimlik ve Akdeniz”

📅 Tarih: 17 Nisan Perşembe
🕢 Saat: 18:30
Institut français İzmir Salonu

Institut français İzmir şubesi, sizleri 17 Nisan 2025 Perşembe günü saat 18.30’da IF İzmir konferans salonunda ünlü yazar Leïla Slimani ile “Kadınlar, kimlikler ve Akdeniz” konulu olağanüstü bir yuvarlak masa toplantısına davet etmekten mutluluk duyar.

2016 Goncourt Ödülü sahibi, kadın özgürlüğüne ve kadınların seçim yapma hakkına kendini adamış Fas asıllı Fransız gazeteci ve yazar, kadınlar ve kadınların Akdenizli kimlikleri konulu dolu dolu bir yuvarlak masanın konuğu olacak. Yazar Slimani’ye 9 Eylül Üniversitesi profesörlerinden, Müslüman dünyasında kadın alanında çalışan Duygu Öztin, İstanbul Üniversitesi profesörlerinden, göçmen kadınlar alanında çalışan Nedret Kılıçeri ve toplumda kadın konusunda uzman psikanalist Özge Soysal eşlik edecek.

Toplantı dili Fransızcadır. Giriş ücretsizdir.


Leïla Slimani, biyografi


©2019 Francesca Mantovani

1981 doğumlu Leïla Slimani, 2014 yılında yazarlığı ve konusu (kadın cinsel bağımlılığı) ile dikkat çeken ilk romanı Dans le Jardin de l’ogre’dan sonra, 2016 yılında sinemaya uyarlanan ikinci romanı Chanson douce ile Prix Goncourt’a layık görüldü.

3 Ekim 1981’de Fas’ın Rabat kentinde doğdu, Fransızca konuşan bir ailede büyüdü: Cezayir asıllı babası bankacı ve üst düzey bir memurdur; Annesi Alzas bölgesi kökenli bir doktor olup, Fas’ın ilk kadın uzmanlarındandır. Yazar, yüksek eğitinimini Fransa’da tamamladı; edebiyat hazırlık derslerini Lycée Fénelon’da, ardından Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü’nde aldı. Cours Florent’te oyunculuğu denedikten sonra 2008-2012 yılları arasında Jeune Afrique‘te gazetecilik yaptı ve ardından yazarlığa yöneldi.

Romanlarında ve makalelerinde olduğu gibi, tartışmalı konuları (feminizm, kadın cinselliği, sömürgecilik) ele almaktan çekinmezken, kendisinin “gerçek” ikili Fas ve Fransız vatandaşı olduğunu, “gerçek bir ikili aidiyet” olduğunu iddia eder. Uluslararası Frankofoni Örgütü’nün Daimi Konseyi’nde Fransa Cumhurbaşkanı’nı temsil ediyor.

2020 yılında Le Pays des autres adlı üçlemenin ilk kitabı olan La guerre, la guerre, la guerre yayınladı. “Ma nuit au musée” (Stock) serisinden çok kişisel bir kitap olan Le parfum des fleurs la nuit‘nin ve ayrıca kozmetik cerrahinin öncülerinden Suzanne Noël’in hayatını anlatan, Clément Oubrerie tarafından resimlenen À mains nues (Les Arènes) adlı çizgi romanı yayınladı.

Edebiyat Söyleşisi – Leïla Slimani
14 Nisan Pazartesi saat 18:30’da

Minoa Pera’da

Institut français Türkiye ve Minoa Pera, 14 Nisan Pazartesi günü Türkiye’nin Goncourt Seçimi ve “Odyssées” konferans serisi kapsamında Fransız yazar Leïla Slimani’yi ağırlıyor.

Etkinlik Fransızca gerçekleşecektir.

Giriş ücretsiz, kontenjan sınırlı, kayıt zorunludur. 

Leïla Slimani, biyografi


©2019 Francesca Mantovani

1981 doğumlu Leïla Slimani, 2014 yılında yazarlığı ve konusu (kadın cinsel bağımlılığı) ile dikkat çeken ilk romanı Dans le Jardin de l’ogre’dan sonra, 2016 yılında sinemaya uyarlanan ikinci romanı Chanson douce ile Prix Goncourt’a layık görüldü.

3 Ekim 1981’de Fas’ın Rabat kentinde doğdu, Fransızca konuşan bir ailede büyüdü: Cezayir asıllı babası bankacı ve üst düzey bir memurdur; Annesi Alzas bölgesi kökenli bir doktor olup, Fas’ın ilk kadın uzmanlarındandır. Yazar, yüksek eğitinimini Fransa’da tamamladı; edebiyat hazırlık derslerini Lycée Fénelon’da, ardından Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü’nde aldı. Cours Florent’te oyunculuğu denedikten sonra 2008-2012 yılları arasında Jeune Afrique‘te gazetecilik yaptı ve ardından yazarlığa yöneldi.

Romanlarında ve makalelerinde olduğu gibi, tartışmalı konuları (feminizm, kadın cinselliği, sömürgecilik) ele almaktan çekinmezken, kendisinin “gerçek” ikili Fas ve Fransız vatandaşı olduğunu, “gerçek bir ikili aidiyet” olduğunu iddia eder. Uluslararası Frankofoni Örgütü’nün Daimi Konseyi’nde Fransa Cumhurbaşkanı’nı temsil ediyor.

2020 yılında Le Pays des autres adlı üçlemenin ilk kitabı olan La guerre, la guerre, la guerre yayınladı. “Ma nuit au musée” (Stock) serisinden çok kişisel bir kitap olan Le parfum des fleurs la nuit‘nin ve ayrıca kozmetik cerrahinin öncülerinden Suzanne Noël’in hayatını anlatan, Clément Oubrerie tarafından resimlenen À mains nues (Les Arènes) adlı çizgi romanı yayınladı.

İklim Bulmacası: İklim değişikliğine karşı harekete geçmek için eğlenceli bir atölye ♻️

📅 Tarih: 16 Nisan Çarşamba
🕢 Saat: 13:00 – 16:00 Fransızca;  18:00-21 Türkçe
Institut français İzmir Kütüphanesi

Nature et Langues, Institut français İzmir’de “İklim bulmacası atölyesi” düzenliyor!

2015 yılında yaratıldığından bu yana İklim Bulmacası, iklim meseleleri konusunda farkındalık yaratmak ve harekete geçmeye teşvik etmek için başvurulan bir araç haline geldi. Dünyada 2 milyondan fazla kişi bu atölyeye katıldı ve uluslararası yayılımı hız kesmeden devam ediyor.

İklim Bulmacası Atölyesi Nedir?

İklim Bulmacası, katılımcı ve iş birliğine dayalı yapısıyla, bireyleri, şirketleri ve kurumları iklim değişikliğinin etkileri konusunda bilinçlendirmeyi amaçlayan interaktif bir atölyedir.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından sunulan bilimsel verilere dayanan atölyeyi özgün kılan yanı bilimsel içeriği eğlenceli ve pedagojik bir yaklaşımla sunmasıdır. Yalnızca üç saat içinde, bir eğitmen rehberliğinde, katılımcılar iklimle ilgili çeşitli unsurları temsil eden kartlarla bir bulmaca oluştururlar.
Kolektif düşünmeyi teşvik eden atölyede, katılımcılar, iklim sisteminin genel işleyişini anlamaya çalışırken, aynı zamanda kendi eylem planlarını geliştirme fırsatı bulurlar.

Katılım Bilgileri:

  • Atölye, 13:00 – 16:00 saatleri arasında Fransızca ve  18:00-21 saatleri arasında Türkçe olarak gerçekleşecektir.
  • 15 yaş ve üzeri katılımcılara açıktır.
  • Katılım ücreti: 350 TL
  • Maksimum 16 kişi ile sınırlıdır.
  • Katılım için linkteki formu doldurunuz.

Sürpriz! 🌱 :

Atölyeye katılmadan önce kısa bir deneyim yaşamak ister misiniz?

12 Nisan Cumartesi günü Institut français İzmir’de gerçekleştirilecek bahar pazarına uğrayın! Bazı kartları deneyebilir ve atölye yürütücüleri ile tanışabilirsiniz.

26.04.2025 Cumartesi, 17.00

Giriş 50TL (FKM öğretmen ve öğrencilerine ücretsizdir)

2023 ǀ Yönetmen Denis Podalydès ǀ Kurgu, komedi ǀ 96dk ǀ Film dili Fransızca, İngilizce altyazılı

Kayıt zorunludur: mediatheque.ankara@ifturquie.org
Tel: 0312 408 82 33

ÖZET

Justine, kocası ve arkadaşlarından oluşan çete, para sorunlarına bir çözüm bulur: Bir kadını baştan çıkarmak isteyen büyük yatırımcı Franck için sahte bir romantik yolculuk organize edin.

 

19.04.2025 Cumartesi, 17.00

Giriş 50TL (FKM öğretmen ve öğrencilerine ücretsizdir)

1995 ǀ Yönetmen Claude Sautet ǀ Kurgu, drama ǀ 106dk ǀ Film dili Fransızca, Türkçe altyazılı

Kayıt zorunludur: mediatheque.ankara@ifturquie.org
Tel: 0312 408 82 33

ÖZET

Genç Nelly’nin para ve ilişki sorunları var. Boşanmanın eşiğinde olan kadın, emekli olduktan sonra işinden ayrılıp çok sakin bir hayata bürünen yaşlı Mösyö Arnaud ile tanışır. Çok para kazanan ve karanlık geçmişini düzeltmek isteyen adam, kadına kendisi için çalışmasını teklif eder. Rahatsız edici bir suç ortaklığı onları birleştirecek.

12.04.2025 Cumartesi, 17.00

Giriş 50TL (FKM öğretmen ve öğrencilerine ücretsizdir)

2023 ǀ Yönetmen Teddy Lussi-Modeste ǀ Kurgu, drama ǀ 91dk ǀ Film dili Fransızca, İngilizce altyazılı

Kayıt zorunludur: mediatheque.ankara@ifturquie.org
Tel: 0312 408 82 33

ÖZET

Genç bir öğretmen, öğrencilerinden biri tarafından taciz edildiği iddiasıyla suçlanıyor. Bu olay bir yangına dönüşür ve tüm koleji alevler içinde bırakır.

 

Institut français Ankara, “Odyssées” etkinlik dizisi ve Türkiye’nin Goncourt seçimi kapsamında ünlü Fransız yazar Leïla Slimani’yi ağırlamaktan mutluluk duyuyor.

16.04.2025 Çarşamba, 16.00 – Ankara Üniversitesi, Farabi Salonu
Moderatör: Ankara Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurmelek Demier
Konferans dili Fransızca, Türkçe simültane çeviri yapılacaktır
Giriş ücretsiz, kayıt zorunludur (kayıtlar 15 Nisan saat 12.00’da kapanacaktır)

Leïla Slimani, biyografi


©2019 Francesca Mantovani

1981 doğumlu Leïla Slimani, 2014 yılında yazarlığı ve konusu (kadın cinsel bağımlılığı) ile dikkat çeken ilk romanı Dans le Jardin de l’ogre’dan sonra, 2016 yılında sinemaya uyarlanan ikinci romanı Chanson douce ile Prix Goncourt’a layık görüldü.

3 Ekim 1981’de Fas’ın Rabat kentinde doğdu, Fransızca konuşan bir ailede büyüdü: Cezayir asıllı babası bankacı ve üst düzey bir memurdur; Annesi Alzas bölgesi kökenli bir doktor olup, Fas’ın ilk kadın uzmanlarındandır. Yazar, yüksek eğitinimini Fransa’da tamamladı; edebiyat hazırlık derslerini Lycée Fénelon’da, ardından Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü’nde aldı. Cours Florent’te oyunculuğu denedikten sonra 2008-2012 yılları arasında Jeune Afrique‘te gazetecilik yaptı ve ardından yazarlığa yöneldi.

Romanlarında ve makalelerinde olduğu gibi, tartışmalı konuları (feminizm, kadın cinselliği, sömürgecilik) ele almaktan çekinmezken, kendisinin “gerçek” ikili Fas ve Fransız vatandaşı olduğunu, “gerçek bir ikili aidiyet” olduğunu iddia eder. Uluslararası Frankofoni Örgütü’nün Daimi Konseyi’nde Fransa Cumhurbaşkanı’nı temsil ediyor.

2020 yılında Le Pays des autres adlı üçlemenin ilk kitabı olan La guerre, la guerre, la guerre yayınladı. “Ma nuit au musée” (Stock) serisinden çok kişisel bir kitap olan Le parfum des fleurs la nuit‘nin ve ayrıca kozmetik cerrahinin öncülerinden Suzanne Noël’in hayatını anlatan, Clément Oubrerie tarafından resimlenen À mains nues (Les Arènes) adlı çizgi romanı yayınladı.

İlkbahar Hikayeleri

5 Nisan Cumartesi gününden itibaren 
Ayda iki cumartesi günü 15:00 – 15.30

Institut français İzmir Kütüphanesi

IF İzmir Kütüphanesi, 5-10 yaş arası çocuklar için bir masal saati sunuyor.

Ayda iki cumartesi günü saat 15:00 ile 15:30 arasında gerçekleşecek olan bu masal saati çocukların hep birlikte eğleneceği, güleceği ve öğreneceği keyifli bir etkinlik.

Frankofon çocuk kitapları yazarlarının kelimeleriyle çıkacağımız bu yolculukta çocuklar okuma keyfini, masal ve öykülerin dünyasının büyüsünü birlikte tadarak hep birlikte hayaller kuracaklar.

Seanslar : 5 ve 19 Nisan; 3, 17 ve 31 Mayıs 2025.

Etkinlik, kütüphane üyesi 5-10 yaş arası çocuklar içindir, giriş ücretsiz olup kayıt gereklidir.

📌 Kontenjan sınırlıdır.
Bilgi ve kayıt için: mediatheque.izmir@ifturquie.org

Yuvarlak Masa│Fransız Devrimi’nden Cumhuriyet Reformlarına

📅 Tarih: 27 Mart Perşembe
🕢 Saat: 18:00
Institut français İzmir Salonu

Izmir Institut français sizleri 27 Mart Perşembe günü saat 18.00’de Dokuz Eylül Üniversitesi fransızca bölümü tarafından düzenlenen yuvarlak masa toplantısına davet ediyor.

Bu yuvarlak masa toplantısında Fransız Devrimi’nin Kemalist reformlar üzerindeki etkisi ve bu etkinin iki ulusun sosyal, siyasi ve kültürel dönüşümleri üzerindeki etkisi incelenecektir. İki devrimin başlıca reformları incelenerek, Fransız Devrimi’nin ilkelerinin Kemalist reformlarda, özellikle de laiklik, insan hakları, sanat ve eğitim alanlarında nasıl yankı bulduğunun analiz edilmesi amaçlanmaktadır.

Bu yuvarlak masa toplantısı, bu iki devrimin özellikle kadın hakları, sanat, eğitim ve ulus-devletin inşası açısından Fransız ve Türk toplumunu nasıl şekillendirdiğinin daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.

Sunumlar Fransızca yapılacaktır.

 

 

 

09.04.2025, Çarşamba – 19.00
Joanna Goodale
Ankara Özel Tevfik Fikret Okulları Konser Salonu- Mustafa Kemal Mah., Ankara
Katılım serbest, kayıt zorunlu – Kapandı

Bu konser, Institut français Ankara ve Özel Tevfik Fikret Okulları Ankara iş birliği içerisinde gerçekleşti.

Fransız-İsviçre asıllı piyanist Joanna Goodale, klasik repertuardan Doğu’nun kutsal müziğine geniş bir yelpazede yorumları ve besteleriyle özgün kariyeriyle dikkat çekiyor.

Joanna Goodale, 2019’dan beri solo kariyerini çoğunlukla Avrupa’da sürdürüyor. Cenevre’den Piyano Yüksek Lisansı ve Londra’dan Antropoloji Yüksek Lisansı dereceleri alan Goodale, Menahem Pressler ve Anne Queffélec gibi ünlü piyanistlerden danışmanlık almıştır. Çok kültürlü ve çok disiplinli projelere ilgi duyan Goodale’ın projeleri arasında Pouya Khoshravesh (İran kamanchesinden) ve Simon Leleux (vurmalı çalgılar) ile birlikte çalıştığı – İran müziğinden ilham alan – Afshan Trio ve Bach ve dans etrafında Joseph Gebrael ile buluştuğu piyano-dans ikilisi bulunmaktadır.

 

Konferans – Bernard Cerquiglini
“Fransız dilinin feminizasyonu, Fransız toplumunda dilin evrimi”
📅 Tarih: 24 Mart Pazartesi
🕢 Saat:
18:30
Institut français İzmir Salonu

Institut français, 24 Mart Pazartesi günü Frankofoni ayı ve “Odyssées” konferans serisi kapsamında, dil bilimci Bernard Cerquiglini’yi ağırlıyor.
 
Etkinlik ücretsiz olup, Fransızca olarak gerçekleştirilecektir.

Bernard Cerquiglini Biografisi

Bernard Cerquiglini edebiyat doktorasına sahiptir, dilbilimcidir ve Fransız dili konusunda tanınmış bir uzmandır. Bugün, Fransız dili hakkındaki bilgisini, bu dilin modernleştirilmesine yönelik proaktif bir yaklaşımla paylaşıyor. Analizlerinin düzeyi, kamu makamları tarafından çeşitli vesilelerle kendisine danışılmasına yol açmıştır.

Bernard Cerquiglini, edebiyat doktorasını tamamladıktan sonra Paris VII – Denis Diderot Üniversitesi ve Paris VIII – Vincennes Saint-Denis Üniversitesi’nde ders vermeye başladı. Fransız diline olan tutkusuyla Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nde dilbilim dersleri de vermiştir.

Bernard Cerquiglini, öğretim faaliyetlerinin yanı sıra Fransa Eğitim Bakanlığı’nda Okul Müdürü ve Başbakanın Fransızca Genel Delegesi gibi üst düzey kamu hizmeti görevlerinde bulunmuştur. Bu çerçevede, fransızcanın modernleştirme projesinde yer aldı. Daha sonra CNRS, Fransız Kültür Bakanlığı, Observatoire National de la Lecture ve Baton Rouge’daki « Louisiana State University »’de bulunan Centre d’Études Francophones’da çalıştı.

Bernard Cerquiglini, Fransız dilinin geçmişinden arındırılmasından yana. Görüşlerini, dilimizin evriminin izini sürerek somut örneklerle serpiştirilmiş derslerde paylaşıyor. Özellikle ticaret unvanlarının kullanımı başta olmak üzere dilin feminenleştirilmesi konusunda kararlıdır. Ayrıca, Belçika ve Kanada gibi Fransızca konuşulan diğer ülkelere kıyasla Fransa’da dil nasıl ve neden bu kadar az geliştiğini de açıklıyor.

Fransız dilinin zenginliğini yayma çabaları, Chevalier de la Légion d’honneur, Chevalier de l’Ordre national du Mérite, Commandeur des Palmes académiques ve Commandeur des Arts et des Lettres gibi bir dizi onursal unvanla ödüllendirildi. Bernard Cerquiglini ayrıca 1995 yılından bu yana Ouvroir de Littérature Potentiel (OuLiPo) üyesidir. TV5 Monde’da her gün “Merci Professeur !” adlı programında izleyicilerin Fransız dilinin incelikleri hakkındaki sorularını yanıtlamaktadır.

Odyssées nedir?

Odyssées, Arapça, İspanyolca, Fransızca, Yunanca, İtalyanca, Türkçe, vs… ve daha fazlasını harmanlayan bir dil olan Akdeniz’in dilini konuşmaktadır ; herkes ve hiç kimse için bir dil ayrıca ticaret ve alışveriş için bir dil. Odyssées bu nedenle çoğuldur, çünkü Akdeniz sonlu olmasına rağmen, tarihini oluşturan sonsuz sayıda insan kaderini bünyesinde barındırır.

Odyssées aynı zamanda bir sınırı olmayan, insanları bir araya getiren bereketli bir süreklilik olan bir Akdeniz fikridir. Homeros’un Odysseia‘sını arka planı gibi kullanarak kolektif hayal gücüne ait hikâyeleri çağrıştıran Odyssées, sanki Ulysses çağdaş Akdeniz’de yeni bir yolculuğa çıkıyormuş gibi, kendimize yeni Akdeniz’i, Avrupa’nın sınırını ya da yeniden doğuşunu sorarak nihayet ‘Hiç Kimse’ olma arzusunun peşinden giderek hikâyeyi, karakterleri ve epik masalın temel anlarını yeniden keşfediyor.

Odyssées, uygarlık dalgalarının, istilaların, yıkımların ve yeniden dirilişlerin, daha iyi bir yaşam umuduyla yola çıkışların gelgitleriyle şekillenen hayali bir dünyayı temsil eder, çünkü Akdeniz sürekli yenilenen bir icadın öyküsüdür. Deniz ve kara arasındaki bu boşluk, dünyalarımızın geçici doğası, kırılganlıkları ve canlılıkları hakkında sorular ortaya atıyor. Odysse’ler, Akdeniz ışıklarından faydalanan bu kıyıların halklarını, farklılıkların gururu ile birlikte yaşamanın mutluluğu arasında birleştiren doğuştan gelen karmaşıklığa tanıklık eder.

Son olarak Odyssées, Doğu Akdeniz’in dalgaları üzerinde süzülen devasa kanatlı ahşap albatros kuşuna benzeyen bir kayık’ın yolculuğunu temsil eder. Denize emek verenleri saran kaderin bir sembolü olan bu tekne, tarihin babası Herodot’un memleketi antik Halikarnas’tan yola çıkarak modern tıbbın babası Hipokrat’ın doğum yeri Kos adasını geçip Kiklad Adaları’na ulaşacak, daha sonra Messina Boğazı’ndan geçerek Charybdis ve Sylla arasında, Bonifacio Ağızları’na doğru yelken açacak ve son olarak dalgaların köpükleri arasından Nice’e ulaşarak Türkiye’nin denizlerin ve okyanusların korunmasına yönelik sesini taşıyacaktır.

Konferans – Bernard Cerquiglini
Le dictionnaire des francophones
26 Mart Çarşamba günü saat 19:00’da
Institıt français gösteri salonunda

Institut français, 26 Mart Çarşamba günü Frankofoni ayı ve “Odyssées” konferans serisi kapsamında, dil bilimci Bernard Cerquiglini’yi ağırlıyor.
 
Etkinlik Fransızca gerçekleşecektir.

Etkinlik ücretsiz, kayıt zorunludur.

Bernard Cerquiglini Biografisi

Bernard Cerquiglini edebiyat doktorasına sahiptir, dilbilimcidir ve Fransız dili konusunda tanınmış bir uzmandır. Bugün, Fransız dili hakkındaki bilgisini, bu dilin modernleştirilmesine yönelik proaktif bir yaklaşımla paylaşıyor. Analizlerinin düzeyi, kamu makamları tarafından çeşitli vesilelerle kendisine danışılmasına yol açmıştır.

Bernard Cerquiglini, edebiyat doktorasını tamamladıktan sonra Paris VII – Denis Diderot Üniversitesi ve Paris VIII – Vincennes Saint-Denis Üniversitesi’nde ders vermeye başladı. Fransız diline olan tutkusuyla Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nde dilbilim dersleri de vermiştir.

Bernard Cerquiglini, öğretim faaliyetlerinin yanı sıra Fransa Eğitim Bakanlığı’nda Okul Müdürü ve Başbakanın Fransızca Genel Delegesi gibi üst düzey kamu hizmeti görevlerinde bulunmuştur. Bu çerçevede, fransızcanın modernleştirme projesinde yer aldı. Daha sonra CNRS, Fransız Kültür Bakanlığı, Observatoire National de la Lecture ve Baton Rouge’daki « Louisiana State University »’de bulunan Centre d’Études Francophones’da çalıştı.

Bernard Cerquiglini, Fransız dilinin geçmişinden arındırılmasından yana. Görüşlerini, dilimizin evriminin izini sürerek somut örneklerle serpiştirilmiş derslerde paylaşıyor. Özellikle ticaret unvanlarının kullanımı başta olmak üzere dilin feminenleştirilmesi konusunda kararlıdır. Ayrıca, Belçika ve Kanada gibi Fransızca konuşulan diğer ülkelere kıyasla Fransa’da dil nasıl ve neden bu kadar az geliştiğini de açıklıyor.

Fransız dilinin zenginliğini yayma çabaları, Chevalier de la Légion d’honneur, Chevalier de l’Ordre national du Mérite, Commandeur des Palmes académiques ve Commandeur des Arts et des Lettres gibi bir dizi onursal unvanla ödüllendirildi. Bernard Cerquiglini ayrıca 1995 yılından bu yana Ouvroir de Littérature Potentiel (OuLiPo) üyesidir. TV5 Monde’da her gün “Merci Professeur !” adlı programında izleyicilerin Fransız dilinin incelikleri hakkındaki sorularını yanıtlamaktadır.

Odyssées nedir?

Odyssées, Arapça, İspanyolca, Fransızca, Yunanca, İtalyanca, Türkçe, vs… ve daha fazlasını harmanlayan bir dil olan Akdeniz’in dilini konuşmaktadır ; herkes ve hiç kimse için bir dil ayrıca ticaret ve alışveriş için bir dil. Odyssées bu nedenle çoğuldur, çünkü Akdeniz sonlu olmasına rağmen, tarihini oluşturan sonsuz sayıda insan kaderini bünyesinde barındırır.

Odyssées aynı zamanda bir sınırı olmayan, insanları bir araya getiren bereketli bir süreklilik olan bir Akdeniz fikridir. Homeros’un Odysseia‘sını arka planı gibi kullanarak kolektif hayal gücüne ait hikâyeleri çağrıştıran Odyssées, sanki Ulysses çağdaş Akdeniz’de yeni bir yolculuğa çıkıyormuş gibi, kendimize yeni Akdeniz’i, Avrupa’nın sınırını ya da yeniden doğuşunu sorarak nihayet ‘Hiç Kimse’ olma arzusunun peşinden giderek hikâyeyi, karakterleri ve epik masalın temel anlarını yeniden keşfediyor.

Odyssées, uygarlık dalgalarının, istilaların, yıkımların ve yeniden dirilişlerin, daha iyi bir yaşam umuduyla yola çıkışların gelgitleriyle şekillenen hayali bir dünyayı temsil eder, çünkü Akdeniz sürekli yenilenen bir icadın öyküsüdür. Deniz ve kara arasındaki bu boşluk, dünyalarımızın geçici doğası, kırılganlıkları ve canlılıkları hakkında sorular ortaya atıyor. Odysse’ler, Akdeniz ışıklarından faydalanan bu kıyıların halklarını, farklılıkların gururu ile birlikte yaşamanın mutluluğu arasında birleştiren doğuştan gelen karmaşıklığa tanıklık eder.

Son olarak Odyssées, Doğu Akdeniz’in dalgaları üzerinde süzülen devasa kanatlı ahşap albatros kuşuna benzeyen bir kayık’ın yolculuğunu temsil eder. Denize emek verenleri saran kaderin bir sembolü olan bu tekne, tarihin babası Herodot’un memleketi antik Halikarnas’tan yola çıkarak modern tıbbın babası Hipokrat’ın doğum yeri Kos adasını geçip Kiklad Adaları’na ulaşacak, daha sonra Messina Boğazı’ndan geçerek Charybdis ve Sylla arasında, Bonifacio Ağızları’na doğru yelken açacak ve son olarak dalgaların köpükleri arasından Nice’e ulaşarak Türkiye’nin denizlerin ve okyanusların korunmasına yönelik sesini taşıyacaktır.

 

Bernard Cerquiglini
Les mots immigrés de la langue française
25 Mart 2025 Salı, 15.00
Institut français Ankara
Konuşma dili sadece Fransızca
Katılım serbest

Bernard Cerquiglini, biyografi

Bernard Cerquiglini edebiyat doktorasına sahiptir, dilbilimcidir ve Fransız dili konusunda tanınmış bir uzmandır. Bugün, Fransız dili hakkındaki bilgisini, bu dilin modernleştirilmesine yönelik proaktif bir yaklaşımla paylaşıyor. Analizlerinin düzeyi, kamu makamları tarafından çeşitli vesilelerle kendisine danışılmasına yol açmıştır.

Bernard Cerquiglini, edebiyat doktorasını tamamladıktan sonra Paris VII – Denis Diderot Üniversitesi ve Paris VIII – Vincennes Saint-Denis Üniversitesi’nde ders vermeye başladı. Fransız diline olan tutkusuyla Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nde dilbilim dersleri de vermiştir.

Bernard Cerquiglini, öğretim faaliyetlerinin yanı sıra Fransa Eğitim Bakanlığı’nda Okul Müdürü ve Başbakanın Fransızca Genel Delegesi gibi üst düzey kamu hizmeti görevlerinde bulunmuştur. Bu çerçevede, fransızcanın modernleştirme projesinde yer aldı. Daha sonra CNRS, Fransız Kültür Bakanlığı, Observatoire National de la Lecture ve Baton Rouge’daki « Louisiana State University »’de bulunan Centre d’Études Francophones’da çalıştı.

Bernard Cerquiglini, Fransız dilinin geçmişinden arındırılmasından yana. Görüşlerini, dilimizin evriminin izini sürerek somut örneklerle serpiştirilmiş derslerde paylaşıyor. Özellikle ticaret unvanlarının kullanımı başta olmak üzere dilin feminenleştirilmesi konusunda kararlıdır. Ayrıca, Belçika ve Kanada gibi Fransızca konuşulan diğer ülkelere kıyasla Fransa’da dil nasıl ve neden bu kadar az geliştiğini de açıklıyor.

Fransız dilinin zenginliğini yayma çabaları, Chevalier de la Légion d’honneur, Chevalier de l’Ordre national du Mérite, Commandeur des Palmes académiques ve Commandeur des Arts et des Lettres gibi bir dizi onursal unvanla ödüllendirildi. Bernard Cerquiglini ayrıca 1995 yılından bu yana Ouvroir de Littérature Potentiel (OuLiPo) üyesidir. TV5 Monde’da her gün “Merci Professeur !” adlı programında izleyicilerin Fransız dilinin incelikleri hakkındaki sorularını yanıtlamaktadır.

 

Odyssées nedir?

Odyssées, Arapça, İspanyolca, Fransızca, Yunanca, İtalyanca, Türkçe, vs… ve daha fazlasını harmanlayan bir dil olan Akdeniz’in dilini konuşmaktadır ; herkes ve hiç kimse için bir dil ayrıca ticaret ve alışveriş için bir dil. Odyssées bu nedenle çoğuldur, çünkü Akdeniz sonlu olmasına rağmen, tarihini oluşturan sonsuz sayıda insan kaderini bünyesinde barındırır.

Odyssées aynı zamanda bir sınırı olmayan, insanları bir araya getiren bereketli bir süreklilik olan bir Akdeniz fikridir. Homeros’un Odysseia‘sını arka planı gibi kullanarak kolektif hayal gücüne ait hikâyeleri çağrıştıran Odyssées, sanki Ulysses çağdaş Akdeniz’de yeni bir yolculuğa çıkıyormuş gibi, kendimize yeni Akdeniz’i, Avrupa’nın sınırını ya da yeniden doğuşunu sorarak nihayet ‘Hiç Kimse’ olma arzusunun peşinden giderek hikâyeyi, karakterleri ve epik masalın temel anlarını yeniden keşfediyor.

Odyssées, uygarlık dalgalarının, istilaların, yıkımların ve yeniden dirilişlerin, daha iyi bir yaşam umuduyla yola çıkışların gelgitleriyle şekillenen hayali bir dünyayı temsil eder, çünkü Akdeniz sürekli yenilenen bir icadın öyküsüdür. Deniz ve kara arasındaki bu boşluk, dünyalarımızın geçici doğası, kırılganlıkları ve canlılıkları hakkında sorular ortaya atıyor. Odysse’ler, Akdeniz ışıklarından faydalanan bu kıyıların halklarını, farklılıkların gururu ile birlikte yaşamanın mutluluğu arasında birleştiren doğuştan gelen karmaşıklığa tanıklık eder.

Son olarak Odyssées, Doğu Akdeniz’in dalgaları üzerinde süzülen devasa kanatlı ahşap albatros kuşuna benzeyen bir kayık’ın yolculuğunu temsil eder. Denize emek verenleri saran kaderin bir sembolü olan bu tekne, tarihin babası Herodot’un memleketi antik Halikarnas’tan yola çıkarak modern tıbbın babası Hipokrat’ın doğum yeri Kos adasını geçip Kiklad Adaları’na ulaşacak, daha sonra Messina Boğazı’ndan geçerek Charybdis ve Sylla arasında, Bonifacio Ağızları’na doğru yelken açacak ve son olarak dalgaların köpükleri arasından Nice’e ulaşarak Türkiye’nin denizlerin ve okyanusların korunmasına yönelik sesini taşıyacaktır.

 

SOULEF QUILLET İLE MASAL SAATİ
15 Mart Cumartesi saat 11:00’de
Institut français kütüphanesinde

15 Mart Cumartesi günü Institut français kütüphanesinde Soulef’in hikayelerini dinlemeye gelin!

Kayıt zorunludur. 

2 yaşından itibaren.

Podcast Atölyesi – Elsa Ginoux
20 Mart Perşembe saat 10:00-12:00 arasında
Institut français kütüphanesinde

Frankofoni etkinlikleri kapsamında, Institut français kütüphanesi yeni kayıt stüdyosunun kapılarını açıyor. Institut français’ye gelin ve Elsa Ginoux ile podcast yapım atölyesine katılarak teknik bilgileri edinin!

Etkinlik ücretsiz, kayıt zorunludur.

Söyleşi – Laurent Gaudé
17 Mart Pazartesi saat 18:00’de
Institut français gösteri salonunda

Institut français Türkiye, “Odyssées” etkinlik dizisi ve Frankofoni ayı kapsamında ünlü Fransız yazar Laurent Gaudé’yi İstanbul’da ağırlamaktan mutluluk duyuyor.

Moderatör: Tara Civelekoğlu Özkuyumcuyan

Etkinlik dili Fransızcadır.

Etkinlik ücretsiz, Kayıt zorunludur.

Laurent Gaudé, biyografi


©Jean-luc Bertin

1972 doğumlu Laurent Gaudé, Paris’te Modern Edebiyat ve Tiyatro eğitimi aldı. 1997’de ilk oyunu Onysos le furieux‘yü Théâtre Ouvert’te yayımladı. Bu ilk eseri 2000 yılında Théâtre National de Strasbourg’da Yannis Kokkos’un yönetmenliğinde sahnelenmiştir. Sonrada, Studio de la Comédie Française’de sahnelenen Pluie de cendres, Almanya’da çevrilen ve sahnelenen Combat de Possédés, Théâtre du Rond-Point’de sahnelenen Médée Kali, Nanterre’deki Théâtre des Amandiers’de prömiyeri yapılan Les Sacrifiées, Bussang’daki Théâtre du peuple’de prömiyeri yapılan Caillasses ve Dublin’de prömiyeri yapılan Danse, Morob gibi sahne için yazmaya adanmış yıllar izledi.

İlk romanı Cris 2001 yılında yayımlandı. Kral Tsongor’un Ölümü ile 2002 yılında Prix Goncourt des Lycéens (Fransa’da liseli okurlar tarafından seçilen en iyi kitaba verilen ödül) ile 2003 Prix des libraires (Fransa’da kitabevlerinin seçtiği en iyi kitaba verilen ödül). 2004 yılında 34 dile çevrilen romanı Scorta Güneşi ile Prix Goncourt ödülünü kazandı.

2008’den bu yana düzenli olarak metin veya opera librettosu yazdığı çağdaş bestecilerle çalışmaktadır: Roland Auzet (Mille Orphelins), Thierry Pécou (Les Sacrifiées), Kris Defoort (Daral Shaga), Thierry Escaich (Cris) ve Michel Petrossian (Le Chant d’Archak).

Ayrıca Dans la nuit Mozambique ve Les Oliviers du Négus adlı iki kısa öykü derlemesinin ve fotoğrafçılarla işbirliği yaptığı kitapların yazarıdır: Oan Kim (Je suis le chien Pitié) ve Gaël Turine (En bas la ville).

2013’ten itibaren Port-au-Prince, Kuzey İrak Kürt Bölgesi, Calais’nin göçmen kampı « La Jungle » ve Dakka’ya da seyahat ederek çeşitli belgeseller hazırladı.

Onuncu romanı Salina, les trois exils 2018’de yayımlandı ve ertesi yıl Roland Auzet tarafından sahneye uyarlanan ve prömiyeri 2019 Avignon Festivali’nde yapılan Nous l’Europe, banquet des peuples adlı uzun şiirini yayımladı.

2022 yılında Chien 51 adlı romanıyla Prix des écrivains du Sud ödülüne layık görüldü ve 2025’te yönetmen Cédric Jimenez tarafından sinemaya uyarlandı.

2024’te yayınlanan Terrasses ile Kasım 2015’teki Paris saldırılarını anlatarak çağdaş trajediye geri döndü. Kitabı, Denis Marleau tarafından Paris’teki Théâtre de la Colline’de sahneye uyarlandı.

Yazarın Türkçe’ye kazandırılan eserleri:
Eldorado, Pegasus Yayınları, 2024
Scorta Güneşi, Doğan Kitap, 2005
Kral Tsongor’un Ölümü, Doğan Kitap, 2004

 

Odyssées nedir?

Odyssées, Arapça, İspanyolca, Fransızca, Yunanca, İtalyanca, Türkçe, vs… ve daha fazlasını harmanlayan bir dil olan Akdeniz’in dilini konuşmaktadır ; herkes ve hiç kimse için bir dil ayrıca ticaret ve alışveriş için bir dil. Odyssées bu nedenle çoğuldur, çünkü Akdeniz sonlu olmasına rağmen, tarihini oluşturan sonsuz sayıda insan kaderini bünyesinde barındırır.

Odyssées aynı zamanda bir sınırı olmayan, insanları bir araya getiren bereketli bir süreklilik olan bir Akdeniz fikridir. Homeros’un Odysseia‘sını arka planı gibi kullanarak kolektif hayal gücüne ait hikâyeleri çağrıştıran Odyssées, sanki Ulysses çağdaş Akdeniz’de yeni bir yolculuğa çıkıyormuş gibi, kendimize yeni Akdeniz’i, Avrupa’nın sınırını ya da yeniden doğuşunu sorarak nihayet ‘Hiç Kimse’ olma arzusunun peşinden giderek hikâyeyi, karakterleri ve epik masalın temel anlarını yeniden keşfediyor.

Odyssées, uygarlık dalgalarının, istilaların, yıkımların ve yeniden dirilişlerin, daha iyi bir yaşam umuduyla yola çıkışların gelgitleriyle şekillenen hayali bir dünyayı temsil eder, çünkü Akdeniz sürekli yenilenen bir icadın öyküsüdür. Deniz ve kara arasındaki bu boşluk, dünyalarımızın geçici doğası, kırılganlıkları ve canlılıkları hakkında sorular ortaya atıyor. Odysse’ler, Akdeniz ışıklarından faydalanan bu kıyıların halklarını, farklılıkların gururu ile birlikte yaşamanın mutluluğu arasında birleştiren doğuştan gelen karmaşıklığa tanıklık eder.

Son olarak Odyssées, Doğu Akdeniz’in dalgaları üzerinde süzülen devasa kanatlı ahşap albatros kuşuna benzeyen bir kayık’ın yolculuğunu temsil eder. Denize emek verenleri saran kaderin bir sembolü olan bu tekne, tarihin babası Herodot’un memleketi antik Halikarnas’tan yola çıkarak modern tıbbın babası Hipokrat’ın doğum yeri Kos adasını geçip Kiklad Adaları’na ulaşacak, daha sonra Messina Boğazı’ndan geçerek Charybdis ve Sylla arasında, Bonifacio Ağızları’na doğru yelken açacak ve son olarak dalgaların köpükleri arasından Nice’e ulaşarak Türkiye’nin denizlerin ve okyanusların korunmasına yönelik sesini taşıyacaktır.

 

Yazar Laurent Gaudé ile yuvarlak masa toplantısı: « Akdeniz, ne garip bir kelime! »

📅 Tarih: 20 Mart Perşembe
🕢 Saat: 18:30
Institut français İzmir Salonu

Institut français de Turquie İzmir şubesi, “Odiseler” konferans dizisinin bir parçası olarak, ünlü yazar Laurent Gaudé’yi 20 Mart 2025 Perşembe günü saat 18.30’da “Akdeniz, ne garip bir kelime!”  başlıklı bir yuvarlak masa tartışmasında ağırlamaktan mutluluk duyuyor.

Büyük bir Akdeniz aşığı olan, Prix Goncourt ödüllü yazar, romanlarında da sık sık ana karakter olarak denizi konuk etmiştir.

Sosyolog Ferhat Kentel‘in moderatörlüğünde gerçekleşecek bu yuvarlak masa toplantısında, Akdeniz’in farklı göç dalgalarının mirası olan İzmirli şahsiyetler Ruggero Mainetti, Nesim Bencoya ve Guillaume Pagy ve Akdeniz Akademisinden Ezgi Şairoğlu bir araya gelecek. Bu vesileyle, hepimiz “Odiseler”in tutkulu ve farklı yönlerini dinleme fırsatı bulacağız.

Herkese açık olan bu etkinlikte sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyarız. Etkinlik dili Fransızcadır.


Laurent Gaudé, biyografi


©Jean-luc Bertin

1972 doğumlu Laurent Gaudé, Paris’te Modern Edebiyat ve Tiyatro eğitimi aldı. 1997’de ilk oyunu Onysos le furieux‘yü Théâtre Ouvert’te yayımladı. Bu ilk eseri 2000 yılında Théâtre National de Strasbourg’da Yannis Kokkos’un yönetmenliğinde sahnelenmiştir. Sonrada, Studio de la Comédie Française’de sahnelenen Pluie de cendres, Almanya’da çevrilen ve sahnelenen Combat de Possédés, Théâtre du Rond-Point’de sahnelenen Médée Kali, Nanterre’deki Théâtre des Amandiers’de prömiyeri yapılan Les Sacrifiées, Bussang’daki Théâtre du peuple’de prömiyeri yapılan Caillasses ve Dublin’de prömiyeri yapılan Danse, Morob gibi sahne için yazmaya adanmış yıllar izledi.

İlk romanı Cris 2001 yılında yayımlandı. Kral Tsongor’un Ölümü ile 2002 yılında Prix Goncourt des Lycéens (Fransa’da liseli okurlar tarafından seçilen en iyi kitaba verilen ödül) ile 2003 Prix des libraires (Fransa’da kitabevlerinin seçtiği en iyi kitaba verilen ödül). 2004 yılında 34 dile çevrilen romanı Scorta Güneşi ile Prix Goncourt ödülünü kazandı.

2008’den bu yana düzenli olarak metin veya opera librettosu yazdığı çağdaş bestecilerle çalışmaktadır: Roland Auzet (Mille Orphelins), Thierry Pécou (Les Sacrifiées), Kris Defoort (Daral Shaga), Thierry Escaich (Cris) ve Michel Petrossian (Le Chant d’Archak).

Ayrıca Dans la nuit Mozambique ve Les Oliviers du Négus adlı iki kısa öykü derlemesinin ve fotoğrafçılarla işbirliği yaptığı kitapların yazarıdır: Oan Kim (Je suis le chien Pitié) ve Gaël Turine (En bas la ville).

2013’ten itibaren Port-au-Prince, Kuzey İrak Kürt Bölgesi, Calais’nin göçmen kampı « La Jungle » ve Dakka’ya da seyahat ederek çeşitli belgeseller hazırladı.

Onuncu romanı Salina, les trois exils 2018’de yayımlandı ve ertesi yıl Roland Auzet tarafından sahneye uyarlanan ve prömiyeri 2019 Avignon Festivali’nde yapılan Nous l’Europe, banquet des peuples adlı uzun şiirini yayımladı.

2022 yılında Chien 51 adlı romanıyla Prix des écrivains du Sud ödülüne layık görüldü ve 2025’te yönetmen Cédric Jimenez tarafından sinemaya uyarlandı.

2024’te yayınlanan Terrasses ile Kasım 2015’teki Paris saldırılarını anlatarak çağdaş trajediye geri döndü. Kitabı, Denis Marleau tarafından Paris’teki Théâtre de la Colline’de sahneye uyarlandı.

Yazarın Türkçe’ye kazandırılan eserleri:
Eldorado, Pegasus Yayınları, 2024
Scorta Güneşi, Doğan Kitap, 2005
Kral Tsongor’un Ölümü, Doğan Kitap, 2004

Serdar Solkun’la “Şiirini Kap Gel!”

📅 Tarih: 12 Nisan Cumartesi
🕢 Saat: 15:00 – 17:00
Institut français İzmir Kütüphanesi

Institut français İzmir Kütüphanesi, sizleri şair Serdar Sorkun eşliğinde gerçekleşecek «Şiirini Kap Gel!» etkinliğine davet ediyor. Spontaneliğin şiirle buluştuğu, herkesin serbestçe katılabileceği bu etkinlik eşsiz ve unutulmaz bir buluşma olacak. Türkçe ve Fransızca şiirlerin buluştuğu bu eşsiz buluşmada, hep birlikte şiirler okuyacağız.

Şiirlerin samimiyetle paylaşılması esasına dayanan bu buluşmada şair, okur, dinleyici ayrımı olmadan hep birlikte Türkçe ve Fransızca şiirler okuyacağız. Katılmak için yapmanız gereken tek şey okumak istediğiniz bir şiirle birlikte gelmek, ister kendinize ait bir şiir, ister sevdiğiniz bir şairden birkaç dize… Hangi şiiri seçeceğine karar verememiş olanlar için kütüphane ekibinin özenle hazırladığı Fransızca şiirlerden oluşan bir seçki sizleri bekliyor olacak.

Konuk Şairler:

Ahmet B. Tamu İlkay Şahin Mehmet Sait İmret Mehmet Özceylan M. Utku Yeşilöz Neslihan Yalman

İster oku ister dinle, bu buluşmayı kaçırma!

IF IZMIR VE KARACA PROGRAMI ICIN TIKLAYINIZ.

ODEON PROGRAMI ICIN TIKLAYINIZ.

15-22 Mart 2025
Institut français İzmir

21-22 Mart 2025
Odeon Pergamon

25-28 Mart 2025
Karaca Sineması

FRANKOFON FİLM FESTİVALİ | İZMİR

Yedinci sanat, Mart ayından itibaren 16 şehirde, tamamı yeni ve en büyük uluslararası festivallerde ödül kazanmış 14 filmden oluşan Türkçe altyazılı bir seçkiyle Frankofon Film Festivali’nde onurlandırılacak.

Institut français ve Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği girişimi ile başlatılan Frankofon Film Festivali, Ankara, İstanbul, İzmir, Bergama, Ayvalık, Bandırma, Muğla, Bursa, Çanakkale, Kapadokya, Edirne, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Lüleburgaz ve Mersin’de, Belçika, Kanada, Lüksemburg, Romanya ve İsviçre büyükelçiliklerinin yanı sıra çok sayıda kültür merkezi ve sinemanın işbirliğiyle gerçekleşecek.

Frankofon Film Festivali, Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştireceği olağanüstü sinema kutlaması için programını açıkladı.

Film seçkisi :

İzmir Kısa Film Festivali Seçkisi, 2023 – Lübnan, Haiti, Fransa, Kanada
César et Rosali, 1972, Claude Sautet – Fransa
La fille de son père, 2023, Erwan Le Duc – Fransa
Saptamana Mare, 2024, Andrei Cohn – Romanya, İsviçre
Un petit frère, 2022, Léonore Sérraille – Fransa
Rosalie, 2023, Stéphanie Di Guisto – Fransa
Nina et le secret du hérisson, 2023, Jean-Loup Felicioli & Alain Gagnol – Fransa, Lüksemburg
Kanaval, 2024, Henri Pardo – Kanada, Lüksemburg
Les femmes au balcon, 2024, Noémie Merlant – Fransa
Toni, en famille, 2023, Nathan Ambrosioni – Fransa
La temps d’aimer, 2023, Katell Quillévéré – Fransa, Belçika
La voie royale, 2023, Frédéric Mermoud – Fransa, İsviçre

Filmler orijinal dilinde ve Türkçe altyazılı olarak gösterilir.

Frankofon Film Festivali 2025 afiş tasarımı için Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Grafik Tasarımı Bölümü’ne, konkura katılan öğrencilere ve tasarım sahibi Azra Fidan Selçuk’a teşekkür ediyoruz.


IF İzmir gösterimleri :

Sinema biletleri gösterimden 30 dakika önce Fransız Kültür Merkezi girişinde satışa sunulacaktır. Yerler numarasız ve sınırlı sayıdadır.
Film başladıktan sonra salona seyirci alınmaz, kullanılmayan biletler başka bir gösterimde kullanılabilir. 

Tam Bilet: 50 TL, Öğrenci ve 65 yaş üstü: 40 TL
Sadece nakit ödeme kabul edilmektedir.

Institut français İzmir öğretmen ve öğrencilerine ücretsizdir.


Karaca Sineması Gösterimleri için biletler Karaca Sineması gişesinden veya biletinial internet sayfası üzerinden temin edilebilir. 


Odeon gösterimleri ücretsiz olup kayıt zorunluluğu vardır. Kayıt için linke tıklayınız. 

 

Frankofon Film Festivali – İstanbul
14-23 Mart 2025

Institut français – Beyoğlu Sineması
Filmler ana dilinde, Türkçe altyazılı

Frankofon Film Festivali, Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştireceği olağanüstü sinema kutlaması için programını açıkladı.

Yedinci sanat, Mart ayından itibaren 16 şehirde, tamamı yeni ve en büyük uluslararası festivallerde ödül kazanmış 14 filmden oluşan Türkçe altyazılı bir seçkiyle Frankofon Film Festivali’nde onurlandırılacak.

Institut français ve Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği girişimi ile başlatılan Frankofon Film Festivali, Ankara, İstanbul, İzmir, Bergama, Ayvalık, Bandırma, Muğla, Bursa, Çanakkale, Kapadokya, Edirne, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Lüleburgaz ve Mersin’de, Belçika, Kanada, Lüksemburg, Romanya ve İsviçre büyükelçiliklerinin yanı sıra çok sayıda kültür merkezi ve sinemanın işbirliğiyle gerçekleşecek.

Frankofon Film Festivali 2025 afiş tasarımı için Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Grafik Tasarımı Bölümü’ne, konkura katılan öğrencilere ve tasarım sahibi Azra Fidan Selçuk’a teşekkür ediyoruz.

Film seçkisi :

Institut français

İzmir Kısa Film Festivali Seçkisi, 2023 – Lübnan, Haiti, Fransa, Kanada
Un petit frère, 2022, Léonore Sérraille – Fransa
Les femmes au balcon, 2024, Noémie Merlant – Fransa
Saptamana Mare, 2024, Andrei Cohn – Romanya, İsviçre
Chiennes de vies, 2023, Xavier Seron – Fransa, Belçika
La fille de son père, 2023, Erwan le Duc – Fransa
Rosalie, 2023, Stéphanie Di Guisto – Fransa
La voie royale, 2023, Frédéric Mermoud – Fransa, İsviçre
Toni, en famille, 2023, Nathan Ambrosioni – Fransa
Karnaval, 2024, Henri Pardo – Kanada, Lüksemburg
Nina et le secret du hérisson, 2023, Jean-Loup Felicioli & Alain Gagnol – Fransa, Lüksemburg

Beyoğlu Sineması:

Pacification, tourment sur les iles, 2023, Albert Serra – Fransa, İspanya, Almanya, Portekiz
Ashkal, l’enquête de Tunis, 2023, Youssef Chebbi – Fransa, Tunus
Divertimiento, 2023, Marie-Castille Mention-Schaar – Fransa
Azur et Asmar, 2006, Michel Ocelot – Fransa, Tunus
En corps, 2022, Cédric Klapisch – Fransa, Belçika

Festival programı

Institut français bilet fiyatları:
Tam bilet: 60 TL, İndirimli bilet: 40 TL

Biletler seanslardan biraz önce (30 dakika) Institut français’de satılacaktır.

Beyoğlu Sineması’nda seanslar ücretsizdir.

 

17-23 Mart 2025
Büyülü Fener Sinemaları, Kızılay
Bilet 140TL (satış, sinemanın gişelerinde)
Filmler ana dilinde, Türkçe altyazılı

Ankara programı: FFF2025_ANK_flyerA5

Frankofon Film Festivali, Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştireceği olağanüstü sinema kutlaması için programını açıkladı.

Film seçkisi :
İzmir Kısa Film Festivali Seçkisi, 2023 – Lübnan, Haiti, Fransa, Kanada
Chiennes de vies, 2023, Xavier Seron – Fransa, Belçika
Saptamana Mare, 2024, Andrei Cohn – Romanya, İsviçre
Un petit frère, 2022, Léonore Sérraille – Fransa
Rosalie, 2023, Stéphanie Di Guisto – Fransa
Nina et le secret du hérisson, 2023, Jean-Loup Felicioli & Alain Gagnol – Fransa, Lüksemburg
Karnaval, 2024, Henri Pardo – Kanada, Lüksemburg
Les femmes au balcon, 2024, Noémie Merlant – Fransa
Toni, en famille, 2023, Nathan Ambrosioni – Fransa
La voie royale, 2023, Frédéric Mermoud – Fransa, İsviçre

Yedinci sanat, Mart ayından itibaren 16 şehirde, tamamı yeni ve en büyük uluslararası festivallerde ödül kazanmış 14 filmden oluşan Türkçe altyazılı bir seçkiyle Frankofon Film Festivali’nde onurlandırılacak.

Institut français ve Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği girişimi ile başlatılan Frankofon Film Festivali, Ankara, İstanbul, İzmir, Bergama, Ayvalık, Bandırma, Muğla, Bursa, Çanakkale, Kapadokya, Edirne, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Lüleburgaz ve Mersin’de, Belçika, Kanada, Lüksemburg, Romanya ve İsviçre büyükelçiliklerinin yanı sıra çok sayıda kültür merkezi ve sinemanın işbirliğiyle gerçekleşecek.

Frankofon Film Festivali 2025 afiş tasarımı için Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Grafik Tasarımı Bölümü’ne, konkura katılan öğrencilere ve tasarım sahibi Azra Fidan Selçuk’a teşekkür ediyoruz.

 

Institut français Ankara, “Odyssées” etkinlik dizisi ve Frankofoni ayı kapsamında ünlü Fransız yazar Laurent Gaudé’yi ağırlamaktan mutluluk duyuyor.

Laurent Gaudé Ankara’da:
19 Mart Çarşamba, 15.00: Öğrenciler ve Ankara halkı ile buluşma – Moderatör: Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Isabelle Dumont ve Ankara Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurmelek Demir – Farabi Salonu, Sıhhiye (Kayıtlar kapanmıştır) – Konuşma dili Fransızca, Türkçe simültane çeviri yapılacak.

Laurent Gaudé, biyografi


©Jean-luc Bertin

1972 doğumlu Laurent Gaudé, Paris’te Modern Edebiyat ve Tiyatro eğitimi aldı. 1997’de ilk oyunu Onysos le furieux‘yü Théâtre Ouvert’te yayımladı. Bu ilk eseri 2000 yılında Théâtre National de Strasbourg’da Yannis Kokkos’un yönetmenliğinde sahnelenmiştir. Sonrada, Studio de la Comédie Française’de sahnelenen Pluie de cendres, Almanya’da çevrilen ve sahnelenen Combat de Possédés, Théâtre du Rond-Point’de sahnelenen Médée Kali, Nanterre’deki Théâtre des Amandiers’de prömiyeri yapılan Les Sacrifiées, Bussang’daki Théâtre du peuple’de prömiyeri yapılan Caillasses ve Dublin’de prömiyeri yapılan Danse, Morob gibi sahne için yazmaya adanmış yıllar izledi.

İlk romanı Cris 2001 yılında yayımlandı. Kral Tsongor’un Ölümü ile 2002 yılında Prix Goncourt des Lycéens (Fransa’da liseli okurlar tarafından seçilen en iyi kitaba verilen ödül) ile 2003 Prix des libraires (Fransa’da kitabevlerinin seçtiği en iyi kitaba verilen ödül). 2004 yılında 34 dile çevrilen romanı Scorta Güneşi ile Prix Goncourt ödülünü kazandı.

2008’den bu yana düzenli olarak metin veya opera librettosu yazdığı çağdaş bestecilerle çalışmaktadır: Roland Auzet (Mille Orphelins), Thierry Pécou (Les Sacrifiées), Kris Defoort (Daral Shaga), Thierry Escaich (Cris) ve Michel Petrossian (Le Chant d’Archak).

Ayrıca Dans la nuit Mozambique ve Les Oliviers du Négus adlı iki kısa öykü derlemesinin ve fotoğrafçılarla işbirliği yaptığı kitapların yazarıdır: Oan Kim (Je suis le chien Pitié) ve Gaël Turine (En bas la ville).

2013’ten itibaren Port-au-Prince, Kuzey İrak Kürt Bölgesi, Calais’nin göçmen kampı « La Jungle » ve Dakka’ya da seyahat ederek çeşitli belgeseller hazırladı.

Onuncu romanı Salina, les trois exils 2018’de yayımlandı ve ertesi yıl Roland Auzet tarafından sahneye uyarlanan ve prömiyeri 2019 Avignon Festivali’nde yapılan Nous l’Europe, banquet des peuples adlı uzun şiirini yayımladı.

2022 yılında Chien 51 adlı romanıyla Prix des écrivains du Sud ödülüne layık görüldü ve 2025’te yönetmen Cédric Jimenez tarafından sinemaya uyarlandı.

2024’te yayınlanan Terrasses ile Kasım 2015’teki Paris saldırılarını anlatarak çağdaş trajediye geri döndü. Kitabı, Denis Marleau tarafından Paris’teki Théâtre de la Colline’de sahneye uyarlandı.

Yazarın Türkçe’ye kazandırılan eserleri:
Eldorado, Pegasus Yayınları, 2024
Scorta Güneşi, Doğan Kitap, 2005
Kral Tsongor’un Ölümü, Doğan Kitap, 2004

 

Odyssées nedir?

Odyssées, Arapça, İspanyolca, Fransızca, Yunanca, İtalyanca, Türkçe, vs… ve daha fazlasını harmanlayan bir dil olan Akdeniz’in dilini konuşmaktadır ; herkes ve hiç kimse için bir dil ayrıca ticaret ve alışveriş için bir dil. Odyssées bu nedenle çoğuldur, çünkü Akdeniz sonlu olmasına rağmen, tarihini oluşturan sonsuz sayıda insan kaderini bünyesinde barındırır.

Odyssées aynı zamanda bir sınırı olmayan, insanları bir araya getiren bereketli bir süreklilik olan bir Akdeniz fikridir. Homeros’un Odysseia‘sını arka planı gibi kullanarak kolektif hayal gücüne ait hikâyeleri çağrıştıran Odyssées, sanki Ulysses çağdaş Akdeniz’de yeni bir yolculuğa çıkıyormuş gibi, kendimize yeni Akdeniz’i, Avrupa’nın sınırını ya da yeniden doğuşunu sorarak nihayet ‘Hiç Kimse’ olma arzusunun peşinden giderek hikâyeyi, karakterleri ve epik masalın temel anlarını yeniden keşfediyor.

Odyssées, uygarlık dalgalarının, istilaların, yıkımların ve yeniden dirilişlerin, daha iyi bir yaşam umuduyla yola çıkışların gelgitleriyle şekillenen hayali bir dünyayı temsil eder, çünkü Akdeniz sürekli yenilenen bir icadın öyküsüdür. Deniz ve kara arasındaki bu boşluk, dünyalarımızın geçici doğası, kırılganlıkları ve canlılıkları hakkında sorular ortaya atıyor. Odysse’ler, Akdeniz ışıklarından faydalanan bu kıyıların halklarını, farklılıkların gururu ile birlikte yaşamanın mutluluğu arasında birleştiren doğuştan gelen karmaşıklığa tanıklık eder.

Son olarak Odyssées, Doğu Akdeniz’in dalgaları üzerinde süzülen devasa kanatlı ahşap albatros kuşuna benzeyen bir kayık’ın yolculuğunu temsil eder. Denize emek verenleri saran kaderin bir sembolü olan bu tekne, tarihin babası Herodot’un memleketi antik Halikarnas’tan yola çıkarak modern tıbbın babası Hipokrat’ın doğum yeri Kos adasını geçip Kiklad Adaları’na ulaşacak, daha sonra Messina Boğazı’ndan geçerek Charybdis ve Sylla arasında, Bonifacio Ağızları’na doğru yelken açacak ve son olarak dalgaların köpükleri arasından Nice’e ulaşarak Türkiye’nin denizlerin ve okyanusların korunmasına yönelik sesini taşıyacaktır.

 

Sinema Kulübü İzmir Mart-Nisan Programı

Institut français İzmir Sinema Kulübü, Mart ve Nisan ayı boyunca sizleri benzersiz bir sinema deneyimine davet ediyor! Her yaş grubuna hitap eden unutulmaz filmlerle, bu bahar dopdolu bir program yine sizleri bekliyor.

Ocak ayında başladığımız Cumartesi seanslarına bahar aylarında da devam ediyoruz! Cumartesi günleri saat 12.30 ve 15.30’da gerçekleşecek gösterimler, özellikle genç izleyiciler ve aileler için özenle seçilmiş filmler sunuyor.

Mart ve Nisan ayı boyunca sinemanın sihrini bizimle keşfedin ve bu unutulmaz deneyimin bir parçası olun!

Filmler orijinal dilinde ve Türkçe altyazılı olarak gösterilir.

PROGRAM :
Salı 04/03 19:00 L’Argent de poche
Cumartesi 08/03 12:30 Le Consentement
Cumartesi 08/03 15:30 Reims’e Dönüş [Kesitler]
Salı 11/03 19:00 La Montagne
Salı 25/03 19:00 Gece Doktoru
Cumartesi 05/04 12:30 Kırılgan
Cumartesi 05/04 15:30 Kör Söğüt, Uyuyan Kadın
Cumartesi 12/04 12:30 Azur ve Asmar
Cumartesi 12/04 15:30 L’Argent de poche
Salı 15/04 19:00 Gece Doktoru
Cumartesi 19/04 12:30 La Montagne
Cumartesi 19/04 15:30 Kırılgan
Salı 22/04 19:00 Le Consentement
Salı 29/04 19:00 Kör Söğüt, Uyuyan Kadın

 

Sinema biletleri gösterimden 30 dakika önce Fransız Kültür Merkezi girişinde satışa sunulacaktır. Yerler numarasız ve sınırlı sayıdadır.
Film başladıktan sonra salona seyirci alınmaz, kullanılmayan biletler başka bir gösterimde kullanılabilir. 

Tam Bilet: 50 TL, Öğrenci ve 65 yaş üstü: 40 TL
Sadece nakit ödeme kabul edilmektedir.

Institut français İzmir öğretmen ve öğrencilerine ücretsizdir.

 

L’Argent de poche

L’Argent de poche

Salı 04/03 – Saat: 19:00
Cumartesi 12/02 – Saat: 15:30

Institut français İzmir Sinema Salonu

Yönetmen: François Truffaut

Oyuncular: Bruno Staab, Philippe Goldman, Nicole Felix, Devlaeminck Laurent, Geory Desmouceaux

1975/Fransa/105′

Orjinal Dil Fransızca, Türkçe Altyazılı

Hikaye

Puy-de-Dôme’da, Thiers kasabasında bir avuç çocuk, yaz tatilinin gelmesini sabırsızlıkla bekleyerek okul yılının son haftalarını yaşıyor. Bruno, Patrick, Laurent, Mathieu, Franck ve genç Martine… Her biri kendi ritminde bu köye ruh katıyor. Bu sırada, iki öğretmen, Melle Petit ve M. Richet, yaz kampı yaklaşırken onların dikkatini çekmek için ellerinden geleni yapıyorlar.

Sinema biletleri seanstan 30 dakika önce IF İzmir girişinde satışa çıkıyor. Yerler numarasız ve sınırlı sayıdadır.
Film başladıktan sonra salona seyirci alınmaz, kullanılmayan biletler başka bir gösterimde kullanılabilir.

  • Tam Bilet: 50 TL, Öğrenci ve 65 yaş üstü: 40 TL
    Nakit ödeme yapılmaktadır.
    Institut français öğretmen ve öğrencilerine ücretsizdir.

Fragman

Programa geri dön

 


 

Le Consentement

Le Consentement

Cumartesi 08/03 – Saat: 12:30
Salı 22/04 – Saat: 19:00

Institut français İzmir Sinema Salonu

Yönetmen: Vanessa Filho

Oyuncular: Kim Higelin, Jean-Paul Rouve, Laetitia Casta, Elodie Bouchez

2022/Fransa/118′

Orjinal Dil Fransızca, Türkçe Altyazılı

Hikaye

Paris, 1985. On üç yaşındaki Vanessa, elli yaşında ünlü bir yazar olan Gabriel Matzneff’in büyüsüne kapılır. Vanessa kısa sürede, çevresindeki kültürel elit tarafından da saygı gören Gabriel’in ilham perisi ve sevgilisi olur. Fakat Vanessa, zamanla Gabriel’in gerçek yüzünü görmeye başlar ve bu toksik ilişkinin yıkıcı etkilerini keşfeder.

Sinema biletleri seanstan 30 dakika önce IF İzmir girişinde satışa çıkıyor. Yerler numarasız ve sınırlı sayıdadır.
Film başladıktan sonra salona seyirci alınmaz, kullanılmayan biletler başka bir gösterimde kullanılabilir.

  • Tam Bilet: 50 TL, Öğrenci ve 65 yaş üstü: 40 TL
    Nakit ödeme yapılmaktadır.
    Institut français öğretmen ve öğrencilerine ücretsizdir.

Fragman

Programa geri dön

 


Reims’e Dönüş [Kesitler]

Reims’e Dönüş [Kesitler]

Cumartesi 08/03 – Saat: 15:30
Institut français İzmir Sinema Salonu

Yönetmen: Jean-Gabriel Périot

2021/Fransa/83′

Orjinal Dil Fransızca, Türkçe Altyazılı

Tarihçi ve filozof Didier Eribon’un otobiyografik romanından serbest uyarlama Reims’e Dönüş (Kesitler), Fransız işçi sınıfının 1950’lerin başından günümüze mahrem olduğu kadar siyasal hikâyesini arşiv görüntüleri ve güncel kayıtlar aracılığıyla anlatıyor. Eribon’un büyükannesiyle başlayan film, öncelikle yazarın anne babasına odaklanırken özellikle annesi üzerinden emek tarihinde kadının yeri meselesini ele alıyor. Adèle Haenel’in sesinden Fransız işçi sınıfının Komünist Parti’den Ulusal Cephe’ye kayışına dek geçirdiği sürecin hikâyesini dinlerken ezilen azınlıkların değişen temsiliyetini takip ediyoruz.

 

Sinema biletleri seanstan 30 dakika önce IF İzmir girişinde satışa çıkıyor. Yerler numarasız ve sınırlı sayıdadır.
Film başladıktan sonra salona seyirci alınmaz, kullanılmayan biletler başka bir gösterimde kullanılabilir.

  • Tam Bilet: 50 TL, Öğrenci ve 65 yaş üstü: 40 TL
    Nakit ödeme yapılmaktadır.
    Institut français öğretmen ve öğrencilerine ücretsizdir.

Fragman

Programa geri dön

 


La Montagne

La Montagne

Salı 11/03 – Saat: 19:00
Cumartesi 19/04 – Saat: 12:30

Institut français İzmir Sinema Salonu

Yönetmen: Thomas Salvador

Oyuncular: Thomas Salvador, Louise Bourgoin

2022/Fransa/112′

Orjinal Dil Fransızca, Türkçe Altyazılı

Hikaye

Parisli mühendis Pierre, işi gereği Alplere gider. Ancak etrafındaki güzelliklere kayıtsız kalamaz ve kendini dağların zirvelerinde, günlük hayatını geride bırakarak kamp yaparken bulur. Orada, yükseklerde bir dağ restoranının şefi olan Léa ile karşılaşır. Bu sırada, derin vadilerde esrarengiz ışıklar parıldamaktadır…

 

Sinema biletleri seanstan 30 dakika önce IF İzmir girişinde satışa çıkıyor. Yerler numarasız ve sınırlı sayıdadır.
Film başladıktan sonra salona seyirci alınmaz, kullanılmayan biletler başka bir gösterimde kullanılabilir.

  • Tam Bilet: 50 TL, Öğrenci ve 65 yaş üstü: 40 TL
    Nakit ödeme yapılmaktadır.
    Institut français öğretmen ve öğrencilerine ücretsizdir.

Fragman

Programa geri dön

 


Gece Doktoru

Gece Doktoru

Salı 25/03 – Saat: 19:00
Salı 15/04 – Saat: 19:00

Institut français İzmir Sinema Salonu

Yönetmen: Elie Wajeman

Oyuncular: Vincent Macaigne, Sara Giraudeau, Pio Marmaï

2020/Fransa/82′

Orjinal Dil Fransızca, Türkçe Altyazılı

Hikaye

Mikaël, gece çalışan, yoksul mahallelerdeki hastaları ve madde bağımlılarını tedavi eden bir doktordur. Karısı ve sevgilisi arasında sıkışıp kalmış, eczacı kuzeninin sahte Subutex reçeteleriyle yürüttüğü tehlikeli bir ticarete sürüklenmiştir. Hayatı tam bir kaostur. Artık başka çaresi yoktur: Bu gece, kaderini kendi ellerine almak zorundadır.

 

Sinema biletleri seanstan 30 dakika önce IF İzmir girişinde satışa çıkıyor. Yerler numarasız ve sınırlı sayıdadır.
Film başladıktan sonra salona seyirci alınmaz, kullanılmayan biletler başka bir gösterimde kullanılabilir.

  • Tam Bilet: 50 TL, Öğrenci ve 65 yaş üstü: 40 TL
    Nakit ödeme yapılmaktadır.
    Institut français öğretmen ve öğrencilerine ücretsizdir.

Fragman

 

Programa geri dön


Kırılgan

Kırılgan

Cumartesi 05/04 – Saat: 12:30
Cumartesi 19/04 – Saat: 15:30

Institut français İzmir Sinema Salonu

Yönetmen: Emma Benestan

Oyuncular: Oulaya Amamra, Yasin Houicha, Bilel Chegrani, Tassadit Mandi, Tacu Diog-Keba, Raphaël Quenard

2021/Fransa/100′

Orjinal Dil Fransızca, Türkçe Altyazılı

Hikaye

İstiridye çiftçisi Az aşk sarhoşudur, turnayı gözünden vurduğunu düşünmektedir. Özenle hazırladığı evlilik teklifi ters gidip kız arkadaşı Jess kalbini kırınca mutluluğun (hem kendisi hem de Jess için) ne anlama geldiğini sorgulamaya başlar.

Sinema biletleri seanstan 30 dakika önce IF İzmir girişinde satışa çıkıyor. Yerler numarasız ve sınırlı sayıdadır.
Film başladıktan sonra salona seyirci alınmaz, kullanılmayan biletler başka bir gösterimde kullanılabilir.

  • Tam Bilet: 50 TL, Öğrenci ve 65 yaş üstü: 40 TL
    Nakit ödeme yapılmaktadır.
    Institut français öğretmen ve öğrencilerine ücretsizdir.

Fragman


Kör Söğüt, Uyuyan Kadın

Kör Söğüt, Uyuyan Kadın

Cumartesi 05/04 – Saat: 15:30
Salı 29/04 – Saat: 19:00

Institut français İzmir Sinema Salonu

Yönetmen: Pierre Földes

2022/Fransa/100′

Orjinal Dil Fransızca, Türkçe Altyazılı

Hikaye

Kaybolmuş bir kedi, geveze dev bir kurbağa ve bir tsunami; hırssız bir satış temsilcisine, hayal kırıklığı içindeki karısına ve şizofren bir muhasebeciye Tokyo’yu bir depremden kurtarmak ve hayatlarına yeniden anlam kazandırmak için yardım eder. Haruki Murakami’nin öykülerinden bir uyarlama.

Sinema biletleri seanstan 30 dakika önce IF İzmir girişinde satışa çıkıyor. Yerler numarasız ve sınırlı sayıdadır.
Film başladıktan sonra salona seyirci alınmaz, kullanılmayan biletler başka bir gösterimde kullanılabilir.

  • Tam Bilet: 50 TL, Öğrenci ve 65 yaş üstü: 40 TL
    Nakit ödeme yapılmaktadır.
    Institut français öğretmen ve öğrencilerine ücretsizdir.

Fragman

Programa geri dön

 


Azur ve Asmar

Azur ve Asmar

Cumartesi 12/04 – Saat: 12:30
Institut français İzmir Sinema Salonu

Yönetmen: Michel Ocelot

2006/Fransa, Belçika, İspanya, İtalya/90′

Orjinal Dil Fransızca, Türkçe Altyazılı

Hikaye

Çok zaman önce iki çocuk aynı kadın tarafından beşikte sallanmıştı. Azur sarışın mavi gözlü idi, Asmar ise simsiyah gözleriyle esmer bir çocuktu. İki kardeş gibi yetiştirilen bu iki çocuk, çok kaba bir şekilde birbirinden ayırıldı. Fakat Azur dadısının onlara anlattığı, Djin perisinin hikayesinden oldukça etkilenmiş bir şekilde, onu tekrar bulmanın yoluna düşer. İki erkek süt kardeş, büyümüştür ve her ikisi de ayrı ayrı periyi bulmanın yoluna düşerler. Yeni dünyalar keşfederken bir çok tehlikeyle de başa çıkmak zorunda kalırlar.

Sinema biletleri seanstan 30 dakika önce IF İzmir girişinde satışa çıkıyor. Yerler numarasız ve sınırlı sayıdadır.
Film başladıktan sonra salona seyirci alınmaz, kullanılmayan biletler başka bir gösterimde kullanılabilir.

  • Tam Bilet: 50 TL, Öğrenci ve 65 yaş üstü: 40 TL
    Nakit ödeme yapılmaktadır.
    Institut français öğretmen ve öğrencilerine ücretsizdir.

Fragman

“Odyssées” etkinlikleri kapsamında gerçekleşen sergi.

Şimdi Vardım: Burada, Şurada, Orada
Murat Kahya 
05.03 – 19.04.2025: Ka Görsel ve Sanatsal Düşünce için Mekan, Cinnah Cd. No 1-B Çankaya-Ankara
Giriş serbest

Murat Kahya’nın Ka’da izleyiciyle buluşacak Ankara’daki ilk kişisel sergisi “Şimdi Vardım: Burada, Şurada, Orada” göçmenlik, coğrafya ve sınır kavramlarını bireysel ve toplumsal bağlamlarıyla ele alarak izleyiciyi bu olgular üzerine yeniden düşünmeye davet ediyor.

Murat Kahya’nın araştırmaya dayalı sanatsal pratiği, belirli bir coğrafyayla sınırlı olmayan, evrensel bir aidiyet sorgulamasını görünür kılmayı amaçlıyor. Institut français’nin TamART misafir sanatçı programı kapsamında Korsika’da geçirdiği iki aylık residence süresince ürettiği çalışmalara yer veren sergi, göçmenliği yalnızca fiziksel bir hareketlilik olarak değil, bir bakış, bir duruş ve bir varoluş biçimi olarak ele alıyor. Sanatçının uzun yıllara yayılan pratiğini yansıtan bu proje, açık uçlu bir araştırma sürecinin sonucu olarak şekillendi. Kahya, ada deneyimini sabit çerçeveler yerine süreç içinde şekillenen bir yapı olarak ele alarak göç olgusunu içsel bir perspektiften değerlendiriyor.

Kendi konumunu da bir “öteki” olarak yeniden tanımlayan sanatçı, bu durumu mekansal deneyimler, bireysel karşılaşmalar ve görsel anlatılar aracılığıyla sorguluyor. “Şimdi Vardım: Burada, Şurada, Orada” serisi, göçmen kimliğinin dinamik ve dönüşen bir yapı olduğunu vurguluyor. Kahya, göçmen figürünü belirli bir ulusal ya da etnik aidiyetle sınırlandırmak yerine, “öteki” kavramını daha geniş bir bağlamda ele alıyor. Yabancılaşma hissinin yalnızca uluslararası göçmenlere değil, iç göç, toplumsal hareketlilik ve sosyal dışlanma deneyimlerine de özgü olduğunu ortaya koyuyor.

Anadolu’dan İstanbul’a göç eden biri, Korsika’ya giden bir Faslı, Paris’e taşınan bir Korsikalı, ya da topluluk tarafından dışlanan herhangi bir birey, ortak bir “ötekilik” deneyimini paylaşıyor. Kahya, göç ve aidiyet kavramlarını, bireyin mekân ve toplumla kurduğu sürekli değişen ilişki çerçevesinde yeniden değerlendirmeye davet ediyor.

Sergi 19 Nisan 2025 tarihine kadar Salı’dan Cumartesiye 10:00-19:00 arasında Ka’da izlenebilir. “Şimdi Vardım: Burada, Şurada, Orada” sergisi Institut français, Fundazione Università di Corsica, Popularte tarafından desteklenmektedir.

 

Murat Kahya, biyografi

Murat Kahya (d. 1989, Ankara), İstanbul merkezli bir görsel sanatçıdır. Fotoğrafı video, ses ve bulunan nesnelerle birleştirerek çok boyutlu enstalasyonlara dönüştüren sanatçı, çalışmalarında mekân, hafıza ve algı üzerine yoğunlaşır. Lisans eğitimi sırasında White Tension, New Americana, Bgara ve Out of Conflict adlı fotoğraf projelerini tamamladı. Fotoğrafın iki boyutlu doğasını araştırma süreci, yeni anlatım biçimlerine duyduğu ilgiyle birleşerek 2018’de tamamladığı Intertwined projesinde fiziksel bir form kazandı. 2019’da Kızılırmak Nehri üzerine başlattığı uzun soluklu projesi, zamanla ses, video ve bulunan nesnelerle zenginleşerek çok boyutlu bir anlatıya dönüştü. Bu projeye ait eserleri 2022’de Galeri Zilberman’ın Genç, Yeni, Farklı sergisinde ve 2023’te Simbart Project’te sergilendi. 2024 yılında Bilsart İstanbul’da gerçekleşen Endless Landscapes sergisinde, beş yıl boyunca nehir boyunca çektiği görüntüleri ve kayıtları suyla birleştirerek izleyiciyi interaktif bir deneyime davet etti. Sanatçı, 2021’de Darağaç Kolektifi’nin kamusal alan sergisi Temas’ta Passageway adlı çalışmasıyla yer aldı. 2024’te, Daire Sanat’taki misafir sanatçı programı kapsamında, şehirde duyduğu rastgele cümleleri arşiv fotoğraflarıyla birleştirdiği Seesaw: What I Heard and Saw projesini geliştirdi. Şu anda proje temelinde bir foto-kitap heykeli tasarlamaktadır.

2024 sonbaharında Institut français Türkiye ve Korsika Üniversitesi Vakfı tarafından düzenlenen sanatçı misafir programına katılan Kahya, iki ay boyunca göç, coğrafya ve sınırlar temalarına odaklandı.

Bu süreçte ürettiği eserlerin ilk sergisi 2025 yılında Ankara’da gerçekleşecektir. Her yeni projesinde farklı anlatım yöntemlerini deneyen sanatçı, izleyiciyi yalnızca görsel bir bağ kurmaya değil, sürecin bir parçası olmaya davet eden çok katmanlı çalışmalar üretmektedir.

@mratkahya

https://www.muratkahya.com/

Odyssées nedir?

Odyssées, Arapça, İspanyolca, Fransızca, Yunanca, İtalyanca, Türkçe, vs… ve daha fazlasını harmanlayan bir dil olan Akdeniz’in dilini konuşmaktadır ; herkes ve hiç kimse için bir dil ayrıca ticaret ve alışveriş için bir dil. Odyssées bu nedenle çoğuldur, çünkü Akdeniz sonlu olmasına rağmen, tarihini oluşturan sonsuz sayıda insan kaderini bünyesinde barındırır.

Odyssées aynı zamanda bir sınırı olmayan, insanları bir araya getiren bereketli bir süreklilik olan bir Akdeniz fikridir. Homeros’un Odysseia‘sını arka planı gibi kullanarak kolektif hayal gücüne ait hikâyeleri çağrıştıran Odyssées, sanki Ulysses çağdaş Akdeniz’de yeni bir yolculuğa çıkıyormuş gibi, kendimize yeni Akdeniz’i, Avrupa’nın sınırını ya da yeniden doğuşunu sorarak nihayet ‘Hiç Kimse’ olma arzusunun peşinden giderek hikâyeyi, karakterleri ve epik masalın temel anlarını yeniden keşfediyor.

Odyssées, uygarlık dalgalarının, istilaların, yıkımların ve yeniden dirilişlerin, daha iyi bir yaşam umuduyla yola çıkışların gelgitleriyle şekillenen hayali bir dünyayı temsil eder, çünkü Akdeniz sürekli yenilenen bir icadın öyküsüdür. Deniz ve kara arasındaki bu boşluk, dünyalarımızın geçici doğası, kırılganlıkları ve canlılıkları hakkında sorular ortaya atıyor. Odysse’ler, Akdeniz ışıklarından faydalanan bu kıyıların halklarını, farklılıkların gururu ile birlikte yaşamanın mutluluğu arasında birleştiren doğuştan gelen karmaşıklığa tanıklık eder.

Son olarak Odyssées, Doğu Akdeniz’in dalgaları üzerinde süzülen devasa kanatlı ahşap albatros kuşuna benzeyen bir kayık’ın yolculuğunu temsil eder. Denize emek verenleri saran kaderin bir sembolü olan bu tekne, tarihin babası Herodot’un memleketi antik Halikarnas’tan yola çıkarak modern tıbbın babası Hipokrat’ın doğum yeri Kos adasını geçip Kiklad Adaları’na ulaşacak, daha sonra Messina Boğazı’ndan geçerek Charybdis ve Sylla arasında, Bonifacio Ağızları’na doğru yelken açacak ve son olarak dalgaların köpükleri arasından Nice’e ulaşarak Türkiye’nin denizlerin ve okyanusların korunmasına yönelik sesini taşıyacaktır.

32. İZMİR AVRUPA CAZ FESTİVALİ

UN POCO LOCO TRIO

7 Mart 2025 Cuma saat 20.30

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Küçük Salon (AASSM)

Bilet satın almak için tıklayınız.

Institut français İzmir ilk yılından bu yana festivale verdiği desteği sürdürüyor.

Festivalin detaylı programına www.iksev.org adresinden ulaşabilirsiniz.

🎵 Un Poco Loco Trio

🎺 Fidel Fourneyron – Trombon
🎷 Pierre-Antoine Badaroux – Saksafon, Klarnet
🎻 Sébastien Béliah – Kontrbas

Un Poco Loco, üç Fransız modern doğaçlama sanatçısının bir araya gelerek, 1940’lar ve 50’lerin bebop repertuarına, egzotik bir je ne sais quoi ile tatlandırılmış standartlara öncelik verip yeniden yorumlamasıyla ortaya çıkan bir grup.

Bu yeni üçlü, daha az bilinen veya beklenmedik temaları ortaya çıkarıyor ve form, tını ve kontrpuan yoluyla hem tuhaf hem de saygılı bir şekilde yol alıyor, yazılı ve doğaçlama müzik arasındaki sınırları bulanıklaştırıyor.

Hepsi Paris sahnesinin aktif üyeleri olan üç eski arkadaş, Batı Yakası sesinin akustik zarafetini ve 1930’ların cazının ritmini ve melodik gücünü her zaman akıllarında tutmaya çalışıyorlar ve böylece kendi özel gramerlerini de ekliyorlar. Çağdaş müzisyenleri mevcut müzik diline uyarlamak. Üçünün sesi harmanlanıyor, çarpışıyor ve yolları kesişiyor; yeni, spontane ve canlı bir kompozisyon oluşturuyor.

2014 yılında Fidel Fourneyron tarafından kurulan Un Poco Loco, 2 albüm yayınladı ve Avrupa ve ötesinde 100’e yakın konser verdi.

Fidel Fourneyron, trombon

Güneybatı Fransa’da doğan Fidel Fourneyron, Konservatuvarda caz ve doğaçlama müzik eğitimini tamamlamak üzere 2006 yılında Paris’e taşındı. Burada, halen düzenli olarak birlikte çalıştığı COAX ve UMLAUT kolektifleri, Vibrants Défricheurs ve Tricollectif dâhil olmak üzere, estetik tercihleri ​​ve gelecekteki işbirlikleri açısından belirleyici olduğunu kanıtlayan kişiler ve kolektiflerle tanıştı.

Çağdaş müzik (Ensemble Hodos ile çalıştı) kadar doğaçlamaya da (Yaratılış, Deney ve Müzikal Doğaçlama Ulusal Orkestrası’nın bir parçası olarak) ilgi duyan Fidel, aynı zamanda büyük swing orkestralarından da hoşlanıyor ve Umlaut Big Band’de solist. 1920-30’ların dans müziğinde uzmanlaşmıştır.

Aralarında Real Thing #3 altılısının bir parçası olmasını isteyen Marc Ducret’in de bulunduğu çağdaş cazın en büyük isimleri tarafından fark edilen Fidel, 2014 yılında Olivier Benoit’in Orchestre National de Jazz’ına katıldı.

Roy Nathanson (Lounge Lizards) ile birlikte, Fransız beşli Papanosh’un Charles Mingus’a övgü niteliğindeki “Oh Yeah Ho!” adlı eserinde konuk müzisyen olarak yer aldı.

Onun tanınabilir dokunuşu aynı zamanda Radiation 10, Jukebox, Eve Risser’in White Desert Orchestra’sı, Marc Ducret’in Tower Bridge’i ve Tricollectif’in Lucienne Boyer’e Övgüsü’nde de bulunabilir.

Fidel sık sık solist olarak performans sergilemeye davet ediliyor (Avrupa Gençlik Caz Orkestrası, MGH Orkestar) ve ustalık sınıfları talep ediliyor (Poitiers Konservatuarları, Tarbes, Blois, Angoulême veya Dijon Tribu Festivali vb. için). Eylül 2014’ten bu yana, yaklaşık 40 müzisyenden oluşan ve kendisi için orijinal bir repertuar yazdığı amatör bir orkestra olan Fanfare du Carreau du Temple’ı yönetiyor.

Parçası olduğu üçlü “Un Poco Loco”, 1950’lerin standartlarını hem zarafet hem de mizahla yeniden yorumluyor. Grup, kendi adını taşıyan ilk albümlerini Kasım 2014’te Umlaut Records etiketiyle yayınladı; Jazz Migration’ın 2015-2016 turnesi programına dâhil edildi.

Fidel aynı zamanda solo müzisyen olarak da sahne alıyor. Eserleri 2015 sonbaharında çıkan High Fidelity adlı albümde yer alıyor…

Pierre-Antoine Badaroux, saksafon, klarnet

Pierre-Antoine Badaroux sahnede saksafon çalıyor. Sahne dışında ise beste yapıyor, düzenlemeler hazırlıyor, araştırmalar yürütüyor, kendi müziğini ya da başkalarının müziğini yeniden kurguluyor veya yapısını çözüyor.

Umlaut kolektifinin bir üyesi olarak, 2009 yılından beri çok çeşitli müzik türlerinin (caz, çağdaş doğaçlama veya bestelenmiş ve deneysel müzik) prodüksiyonunda, canlı performansında ve kaydında yer alıyor. Umlaut Big Band’in sanat yönetmeni olarak, caz tarihine, yeniden yorumlamasına ve aranjörlerin çalışmalarına dair pratik yoluyla bir düşünceyi derinleştiriyor.

Philharmonie de Paris ile ortak yapım olan Don Redman ve Mary Lou Williams üzerine yaptığı çalışmalar, birçok unutulmuş eserin keşfedilmesine ve seslendirilmesine yol açtı. Şu anda Mary Lou Williams Foundation, Inc. ile birlikte çalışmalarının eleştirel bir edisyonunu yayınlamak için çalışıyor. 2023’te Williams’ın oda orkestrası için yazdığı “Zodiac Suite” adlı eserinin tamamının prömiyerini yönetti. Tarihi caz el yazmalarını incelemesine olanak sağlamak için, 2023 Villa Albertine rezidansı için seçildi.

Şu anda Peeping Tom quartet’in (Axel Dörner, Joel Grip ve Antonin Gerbal), Jupiter Terminus’un (Jean-Luc Guionnet ve Antonin Gerbal) ve Protocluster’ın (Bertrand Denzler, Benjamin Dousteyssier, Antonin Gerbal) üyesidir. Sébastien Beliah ile birlikte, açık eserlerin yorumlanmasına adanmış Hodos Ensemble’ı yönetti. Philip Corner, Jean-Luc Guionnet, Bertrand Denzler, Peter Ablinger ve Hannes Lingens gibi bestecilerle işbirliği yaptılar. ONCEIM ile Eliane Radigue, Peter Ablinger, Ellen Arkbro veya John Tilbury’nin eserlerinin prömiyerlerini gerçekleştirdi. 2015 yılından beri, genellikle unutulmuş caz repertuvarından yararlanan bir konser serisi olan Jazz Series’in eş organizatörüdür. Bugüne kadar Pierre-Antoine Badaroux’nun yirmiden fazla diskografik referansı bulunmaktadır.-

Sébastien Beliah, kontrbas

Sébastien Beliah, Paris ve Varşova’da yaşayan basçı ve besteci. Çalışmaları çoğunlukla doğaçlamaya ve çeşitli gelenekler veya yazım biçimleriyle olan bağlantısına odaklanmıştır. Hem Umlaut Big Bang ile cazın tarihsel bir uygulamasını hem de Un Poco Loco ile bu uygulamanın kasıtlı sapmasını benimser. 8 yıl boyunca Pierre-Antoine Badaroux ile birlikte Ensemble Hodos’u yönetti ve çağdaş besteleri bir doğaçlamacı olarak cesurca harmanladı.

2018’de, kontrbas çalmanın rafine bir modunun ve münzevi bir formun araştırmasının manifestosu olan “-“Nocturnes” adlı kontrbas solosu için ilk kaydını yayınladı.

Ayrıca geleneksel müziklere ve özellikle Polonya ve yakın ülkelerin müziklerine hayrandır. Bu hayranlıktan, Polonya’nın merkezindeki (Radom bölgesi) geleneksel melodileri çağdaş bir şekilde inceleyen bir dörtlü olan Lumpeks grubu doğdu.

Sébastien, Sacrum Profanum (Krakov), Venedik Bienali, Acht Brücken (Köln), Le théâtre des quatre saisons (Gradignan), Jazz d’Or (Berlin), La Dynamo de Banlieues Bleues (Pantin), Angelica Festival (Bologna), Guess Who? (Utrecht), D’Jazz Nevers gibi Avrupa’nın en büyük sahnelerinde sahne aldı.

Un Poco Loco grubuyla AJC’nin Jazz Migration programının, Jazz Magazine’in “Ayın Kaydı” ödülünün ve Citizen Jazz’ın iki kez “seçilmiş kaydı”nın sahibi oldular.

Umlaut Big Band ile Charles Cros Akademisi’nin iki kez “Kayıt Ödülü”nü aldılar.

Lumpeks grubuyla Polonya Radyosu’nun “Nowa Tradycja” Grand Prix’sini kazandılar.

Sébastien caz alanında lisans derecesine sahip olup 2006-2016 yılları arasında Reims CRR’de kontrbas, doğaçlama ve caz dersleri vermiştir.

Biletler linkten temin edilebilir.  

Podcast Atölyesi
6 Mart Perşembe
Saat 10:00-12:00 saatleri arasında

Institut français kütüphanesinde
Fransızca/İngilizce/Türkçe

Institut français İstanbul ekibi, sizi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen, Radio Grenouille & Açık Radyo işbirliğiyle gerçekleşecek olan Podcast atölyesine davet ediyor!

Bu workshop, podcast ve ses tasarımına ilgi duyan deneyimli/deneyimsiz herkese açık.

Ekolojiyle bağlantılı ilham verici kadınları konu alan bir podcast serisi oluşturacağız.

Kişisel bir hikâye, sanatsal ilham veren bir ses dokusu tasarımı veya yapacağınız bir röportaj aracılığıyla podcastinizi üretebilirsiniz.

Sesin, atmosferin ve hatta sessizliğin yardımıyla fikirlerinizi etkileyici anlatılara nasıl dönüştürebileceğinizi öğrenin!

Sesin gücünü keşfetmek ve kendi hikâyenizi anlatmak için bu fırsatı kaçırmayın!

Etkinlik ücretsizdir.

Kayıt olmak için: mediatheque.istanbul@ifturquie.org 

Podcast Hazırlama Workshop’u

📅 7 & 8 Mart | 10:00 – 16:00
📍 Institut Français d’Izmir
💬 Fransızca / İngilizce / Türkçe

Kayıtlarımız dolmuştur, ilginize teşekkürler.

Institut français İzmir, sizi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen, Radio Grenouille & Açık Radyo işbirliğiyle ve Radio Café Turc desteğiyle gerçekleşecek olan Podcast Workshop’una davet ediyor! 🎧✨

İki Günlük Ses Yolculuğuna Katılın!

Bu workshop, podcast ve ses tasarımına ilgi duyan deneyimli/deneyimsiz herkese açık.

Ekolojiyle bağlantılı ilham verici kadınları konu alan bir podcast serisi oluşturacağız.

Kişisel bir hikâye, sanatsal ilham veren bir ses dokusu tasarımı veya yapacağınız bir röportaj aracılığıyla podcastinizi üretebilirsiniz.

Sesin, atmosferin ve hatta sessizliğin yardımıyla fikirlerinizi etkileyici anlatılara nasıl dönüştürebileceğinizi öğrenin!

Workshop içeriği:

🎧 1. Gün

  • Podcast dünyasının dinamikleri ve bir anlatım aracı olarak potansiyeli
  • İlham verici ses içeriklerinin dinleyerek analiz etmek
  • Profesyonel kayıt ekipmanlarının (mikrofon, ses kayıt cihazları) kullanımı
  • Hikâye anlatımı ve röportaj teknikleri üzerine atölyeler
  • Kendi podcast senaryonuzu oluşturma ve temel ses unsurlarını belirleme (ses, müzik, atmosfer)

🎙️ 2. Gün

  • İkili gruplar halinde podcast kayıtlarının gerçekleştirilmesi
  • Dış mekânda ses kayıtları yaparak içeriklerin zenginleştirilmesi
  • Ses montajına giriş ve kişiselleştirilmiş rehberlik

📢 Sesin gücünü keşfetmek ve kendi hikâyenizi anlatmak için bu fırsatı kaçırmayın!

Etkinlik ücretsizdir.

Kayıt olmak için tıklayın. 

WORKSHOP │ SANAT TERAPİSİ VE ŞİİR

📅 Tarih: 25 Mart Salı
🕢 Saat: 10:00
Institut français İzmir Kütüphanesi

2025 yılı teması  « Volkanik Şiirler » olan Şairler Baharı kapsamında İzmir Fransız Kültür Merkezi Kütüphanesi sizleri « Sanat terapisi ve şiir » başlıklı bir workshopa davet ediyor. Sanat terapisi ile şiiri bir araya getiren bu özel workshop duygularınızı başka bir bakış açısıyla keşfetmenize ve sanat yoluyla dile getirmenize imkan sağlayacak.

Sanat terapistinin desteği ve yönlendirmeli egzersizleriyle zihninizden geçenleri şiirsel görsellere dönüştürebileceksiniz.

Bu workshop herkesin katılımına açıktır ve herhangi bir sanat bilgisi gerektirmez. Yaratıcılıklarını keşfetmek, stres yönetiminde yeni beceriler kazanmak ya da sadece keyifli vakit geçirirken içsel keşifler yapmak isteyenler için tasarlanmıştır.

Etkinlik Fransız ve Türkçe olacaktır. Kullanılacak malzemeler için 300 TL katılım bedeli vardır. Yerler sınırlıdır.

Kayıt için : mediatheque.izmir@ifturquie.org

 

SEÇİL AVCI İLE FELSEFE VE ŞİİR SÖYLEŞİSİ

Hakikat arayışı ile imgenin uzlaşmaz aşkı: şiirdeki felsefe

📅 Tarih: 15 Mart Cumartesi
🕢 Saat: 16:00-17:00
Institut français İzmir Kütüphanesi

2025 yılı teması  « Volkanik Şiirler » olan Şairler Baharı kapsamında İzmir Fransız Kültür Merkezi Kütüphanesi sizleri şair Seçil Avcı ile gerçekleşecek olan bir felsefe ve şiir söyleşisine davet ediyor.

Hakikat arayışı ile imgenin uzlaşmaz aşkı : şiirdeki felsefe

  • Sahici şiir kurulmuş bir gerçeklik midir ?
  • Felsefe cevapsız soruların bitmeyen şiiri midir ?

Bu sorulardan yola çıkarak şiirde felsefenin izlerini süreceğimiz bu sohbet Türkçe gerçekleşecek olup herkese açıktır.

Gelin hep birlikte felsefe ve şiirin ilişkisine yakından bakalım ve kendimizi şiirlerin rehberliğine bırakalım.

Yerler sınırlıdır.

Kayıt için : mediatheque.izmir@ifturquie.org

Ekolojik farkındalık yaratma kapsamında gerçekleşen bu sergiyi, Institut français Ankara’nın destekliyor.

18 – 30 Mart 2025 (18 Mart Uluslararası Geri Dönüşüm Günü münasebetiyle)
Zülfü Livaneli Kültür Merkesi, Cankaya, Ankara
Giriş ücretsiz

Skin of Consumption, atıkların geri dönüşümü ve döngüsel ekonomi konularında kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla çeşitli ülkelerden sanatçıların ağırlıklı olarak geri dönüştürülmüş malzemelerle çalıştığı bir çağdaş sanat sergisidir. Adoruart galeri tarafından düzenlenen sergi, Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği‘nin desteğiyle Çankaya Belediyesi‘nin mekanlarından birinde gerçekleştirilecek.

Dört kıtayı temsil eden sanatçıların seçilme nedeni, pratiklerinin kağıt, metal, plastik, polistiren, elektronik ve organik atıklar ve diğerleri gibi geri dönüştürülmüş malzemelere dayanması ve biçimi dönüştürme ruhuna sahip olmalarıdır.

Serginin kaçırılmaması gereken en önemli anı ise defiledir. Lise ve üniversite öğrencileri – yükselen nesil – tüketim ve israfa karşı bir protesto olarak Klaus Mertens tarafından tasarlanan plastik kostümlerle yürüyecek.

Türkiye’de haneler tarafından üretilen atıklarının çoğu geri dönüştürülmeyip çöplüklerde toplanmaktadır. Benzer şekilde, ülke dünyanın en büyük plastik üreticilerinden biridir, ancak atık yönetimi programları bu sektör tarafından üretilen büyük miktarda atıkla başa çıkmakta zorlanmaktadır. Yaklaşık 13 milyar ABD doları (2022’de) değerindeki ihracatıyla ülke ekonomisi için bir diğer önemli sektör olan tekstil ve moda endüstrisi de daha fazla tüketime iten geçici moda sistemiyle büyük bir kirleticidir.

Çevresel kısıtlamaları dikkate alırken ve artan atık üretimini mümkün olduğunca etkili bir şekilde yönetirken bir ülkenin ekonomik ihtiyaçlarının nasıl destekleneceği bu serginin ana konusu ve sanatçılarının günlük pratiklerinin merkezinde yer alan bir tema.

Sanatçılar

Öne çıkan sanatçı:
Klaus Mertens (Almanya)

Türk sanatçılar:
Sibel Horada (Istanbul)
Berna Dolmaci (Izmir)
Serhat Ergün (Ankara)

Uluslararası sanatçılar:
Justin Ming Young (Kanada)
Kirubel Melke (Etiyopya)
Loman Pawlitschek (Güney Afrika)
Anna Zarshin (Iran)

Organizatörler:
Küratris: Dominique Magada
Galerist: Elnaz Amin, Adoruart, Ankara
Ortaklıklar: Uta Henrich-Gaarder

EFEKT GÖRSEL EFEKT GÜNLERİ 
22/02-23/02
BAU IDEA – ATLAS 1948

EFEKT Görsel Efekt Günleri 22 ve 23 Şubat’ta İstanbul’da başlıyor! Etkinlikte, iki gün boyunca, görsel efektler ve animasyon ile ilgili söyleşiler, atölyeler ve masterclass’lar düzenlenecek. EFEKT Görsel Efekt Günleri’nde, ayrıca, Türkiye’de ilk defa sinema filmlerinde ve dizilerde yer alan en iyi görsel efektlerin ödüllendireleceği bir ödül töreni düzenlenecek. Sektörden profesyoneller ile tanışmak, sektörde çalışan kadınların yeri üzerine tartışmak, yeni teknolojileri keşfetmek ve sektörün geleceği ile ilgili tartışmalara katılmak istiyorsanız, 22-23 Şubat’ta EFEKT Günlerini kaçırmayın!

Etkinlik ücretsizdir.

Simültane çeviri yapılacaktır.

Program

 

 

Barbara Cassin
Académie Française üyesi
3 Mart Pazartesi, 14.00
Galatasaray Üniversitesi, Aydın Dogan Oditoryumu
Konuşma dili sadece Fransızca
Katılım serbest

ODYSSÉES : AKDENİZ’DE FİKİRLER, İNSANLAR VE KÜLTÜRLER ARASINDAKİ PAYLAŞIMLAR
“Odyssées” projesi, Institut français Türkiye tarafından 2024 yılında düzenlenen ve Fransa ile Türkiye’nin paylaştığı Akdeniz’in korunmasına ilişkin küresel ve yerel meseleleri ele alan ve bu meselelerin bizi ne ölçüde bir ‘fay hattı’ üzerinde konumlandırdığını ve birlikte hareket etmemizi gerektirdiğini hatırlatan ‘Akdeniz, Baskı Altında Bir Deniz’ serisinin devamı niteliğindedir.

Barbara Cassin’in “L’Odyssée, un roman graphique” başlıklı konferansını takiben bir imza seansı düzenlenecektir.

Barbara Cassin

Légion d’honneur Onur Nişanı
Officier de l’ordre national du Mérite Nişanı
Sanat ve Edebiyat Nişanı
Grand Commandeur de l’ordre de l’Honneur (Grèce)
Filolog
Felsefeci

24 Ekim 1947’de Boulogne-Billancourt’da doğan Barbara Cassin, Jean Beaufret, Michel Deguy ve Pierre Aubenque’in öğrencisi, edebiyat doktoru ve C.N.R.S.’de araştırmacıdır. Martin Heidegger ile René Char’da Thor seminerine katıldı, Jean Bollack ve Heinz Wismann ile Yunancayı yeniden öğrendi.

Filolog ve filozof, kelimelerin neler yapabileceği üzerine çalışıyor (Kelimelerin neler yapabileceği. Philosophistiser, Bouquins, 2022). Bu araştırmaları öncelikle sofistliğe ve Sokrates öncesi düşünürlere, daha genel olarak ise felsefenin kendisi olmayanı nasıl ortaya koyduğuna odaklanmaktadır: sofistlik, retorik, edebiyat (L’Effet sophistique, Gallimard, 2022). Bu bakış açısıyla bazı temel Yunanca metinlerin bir edisyonunu, çevirisini ve yorumunu önerdi: Parmenides’in Şiiri, Gorgias’ın Varolmayan Anlaşması, Aristoteles’in Metafiziğinin Gama Kitabı. Performansa bağlı bu tür söylemselliği, hakikatten ziyade, psikanaliz gibi çağdaş uygulamalarla ve Güney Afrika’daki Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu gibi politik icatlarla ilişkilendiriyor.

Her dilin ve her kültürün dünyayla belli bir ilişkisi vardır, Cassin diller arasındaki farklar ve bu farklarla baş edebilme becerisi yani çeviri üzerinde çalışır. Böylece Avrupa Felsefe Sözlüğü adlı kolektif bir çalışmayı yönetti – Çevirilemeyenlerin semptomlarını ele alan Çevirilemeyenler Sözlüğü – çevirmediğimiz değil, çevirmeyi bırakmadığımız şey: sadece kavramlarla değil, kelimelerle de felsefe yapıyoruz. Bu olağanüstü eser de yaklaşık on dile çevrildi, yani yeniden icat edildi ve çevirildi. Kendisi, kendini yeni yerlerde yeniden icat etmeyi hedefleyen Après Babel, traduire (Mucem, 2016-2017) sergisinin küratörlüğünü yapmıştır (Fondation Bodmer, 2017-2018; Maison de l’immigration, Buenos Aires, 2021). ) ve Göç Eden Nesneler. Etki altındaki hazineler (La Vieille Charité, Marsilya, 2022).

Collège international de philosophie’yi tarihi boyunca destekledi, Alain Badiou ile Seuil’de ve ardından Fayard’da koleksiyonları yönetti, Revue des femmes philosophes de l’Unesco’yu oluşturdu ve psikotik ergenler için gündüz hastaneleri ve en prestijli yabancı üniversiteler gibi çeşitli yerlerde ders verdi.

3 Mayıs 2018’de Académie française’e Philippe Beaussant koltuğuna (36. koltuk) seçildi ve 17 Ekim 2019’da Jean-Luc Marion tarafından kabul edildi.

Cassin’in « Nostalji: İnsan Ne Zaman Evindedir? – Odysseus, Aeneas, Arendt » adlı eseri 2018 yılında Kolektif Kitap’dan Türkçe yayınlanmıştır.

Nostalji - İnsan Ne Zaman Evindedir? - 1

Odyssées nedir?

Odyssées, Arapça, İspanyolca, Fransızca, Yunanca, İtalyanca, Türkçe, vs… ve daha fazlasını harmanlayan bir dil olan Akdeniz’in dilini konuşmaktadır ; herkes ve hiç kimse için bir dil ayrıca ticaret ve alışveriş için bir dil. Odyssées bu nedenle çoğuldur, çünkü Akdeniz sonlu olmasına rağmen, tarihini oluşturan sonsuz sayıda insan kaderini bünyesinde barındırır.

Odyssées aynı zamanda bir sınırı olmayan, insanları bir araya getiren bereketli bir süreklilik olan bir Akdeniz fikridir. Homeros’un Odysseia‘sını arka planı gibi kullanarak kolektif hayal gücüne ait hikâyeleri çağrıştıran Odyssées, sanki Ulysses çağdaş Akdeniz’de yeni bir yolculuğa çıkıyormuş gibi, kendimize yeni Akdeniz’i, Avrupa’nın sınırını ya da yeniden doğuşunu sorarak nihayet ‘Hiç Kimse’ olma arzusunun peşinden giderek hikâyeyi, karakterleri ve epik masalın temel anlarını yeniden keşfediyor.

Odyssées, uygarlık dalgalarının, istilaların, yıkımların ve yeniden dirilişlerin, daha iyi bir yaşam umuduyla yola çıkışların gelgitleriyle şekillenen hayali bir dünyayı temsil eder, çünkü Akdeniz sürekli yenilenen bir icadın öyküsüdür. Deniz ve kara arasındaki bu boşluk, dünyalarımızın geçici doğası, kırılganlıkları ve canlılıkları hakkında sorular ortaya atıyor. Odysse’ler, Akdeniz ışıklarından faydalanan bu kıyıların halklarını, farklılıkların gururu ile birlikte yaşamanın mutluluğu arasında birleştiren doğuştan gelen karmaşıklığa tanıklık eder.

Son olarak Odyssées, Doğu Akdeniz’in dalgaları üzerinde süzülen devasa kanatlı ahşap albatros kuşuna benzeyen bir kayık’ın yolculuğunu temsil eder. Denize emek verenleri saran kaderin bir sembolü olan bu tekne, tarihin babası Herodot’un memleketi antik Halikarnas’tan yola çıkarak modern tıbbın babası Hipokrat’ın doğum yeri Kos adasını geçip Kiklad Adaları’na ulaşacak, daha sonra Messina Boğazı’ndan geçerek Charybdis ve Sylla arasında, Bonifacio Ağızları’na doğru yelken açacak ve son olarak dalgaların köpükleri arasından Nice’e ulaşarak Türkiye’nin denizlerin ve okyanusların korunmasına yönelik sesini taşıyacaktır.

Barbara Cassin
Académie Française üyesi
5 Mart 2025 Çarşamba, 10.00
Hacettepe Üniversitesi, Prof. Dr. Tuğrul İnal konferans salonu
Konuşma dili sadece Fransızca
Katılım serbest

ODYSSÉES : AKDENİZ’DE FİKİRLER, İNSANLAR VE KÜLTÜRLER ARASINDAKİ PAYLAŞIMLAR
“Odyssées” projesi, Institut français Türkiye tarafından 2024 yılında düzenlenen ve Fransa ile Türkiye’nin paylaştığı Akdeniz’in korunmasına ilişkin küresel ve yerel meseleleri ele alan ve bu meselelerin bizi ne ölçüde bir ‘fay hattı’ üzerinde konumlandırdığını ve birlikte hareket etmemizi gerektirdiğini hatırlatan ‘Akdeniz, Baskı Altında Bir Deniz’ serisinin devamı niteliğindedir.

Barbara Cassin’in “L’Odyssée, un roman graphique” başlıklı konferansı, Hacettepe Üniversitesi’nde Prof. Eylem Aksoy Alp ve üniversite ile işbirliği içinde gerçekleşecek.

Barbara Cassin

Légion d’honneur Onur Nişanı
Officier de l’ordre national du Mérite Nişanı
Sanat ve Edebiyat Nişanı
Grand Commandeur de l’ordre de l’Honneur (Grèce)
Filolog
Felsefeci

24 Ekim 1947’de Boulogne-Billancourt’da doğan Barbara Cassin, Jean Beaufret, Michel Deguy ve Pierre Aubenque’in öğrencisi, edebiyat doktoru ve C.N.R.S.’de araştırmacıdır. Martin Heidegger ile René Char’da Thor seminerine katıldı, Jean Bollack ve Heinz Wismann ile Yunancayı yeniden öğrendi.

Filolog ve filozof, kelimelerin neler yapabileceği üzerine çalışıyor (Kelimelerin neler yapabileceği. Philosophistiser, Bouquins, 2022). Bu araştırmaları öncelikle sofistliğe ve Sokrates öncesi düşünürlere, daha genel olarak ise felsefenin kendisi olmayanı nasıl ortaya koyduğuna odaklanmaktadır: sofistlik, retorik, edebiyat (L’Effet sophistique, Gallimard, 2022). Bu bakış açısıyla bazı temel Yunanca metinlerin bir edisyonunu, çevirisini ve yorumunu önerdi: Parmenides’in Şiiri, Gorgias’ın Varolmayan Anlaşması, Aristoteles’in Metafiziğinin Gama Kitabı. Performansa bağlı bu tür söylemselliği, hakikatten ziyade, psikanaliz gibi çağdaş uygulamalarla ve Güney Afrika’daki Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu gibi politik icatlarla ilişkilendiriyor.

Her dilin ve her kültürün dünyayla belli bir ilişkisi vardır, Cassin diller arasındaki farklar ve bu farklarla baş edebilme becerisi yani çeviri üzerinde çalışır. Böylece Avrupa Felsefe Sözlüğü adlı kolektif bir çalışmayı yönetti – Çevirilemeyenlerin semptomlarını ele alan Çevirilemeyenler Sözlüğü – çevirmediğimiz değil, çevirmeyi bırakmadığımız şey: sadece kavramlarla değil, kelimelerle de felsefe yapıyoruz. Bu olağanüstü eser de yaklaşık on dile çevrildi, yani yeniden icat edildi ve çevirildi. Kendisi, kendini yeni yerlerde yeniden icat etmeyi hedefleyen Après Babel, traduire (Mucem, 2016-2017) sergisinin küratörlüğünü yapmıştır (Fondation Bodmer, 2017-2018; Maison de l’immigration, Buenos Aires, 2021). ) ve Göç Eden Nesneler. Etki altındaki hazineler (La Vieille Charité, Marsilya, 2022).

Collège international de philosophie’yi tarihi boyunca destekledi, Alain Badiou ile Seuil’de ve ardından Fayard’da koleksiyonları yönetti, Revue des femmes philosophes de l’Unesco’yu oluşturdu ve psikotik ergenler için gündüz hastaneleri ve en prestijli yabancı üniversiteler gibi çeşitli yerlerde ders verdi.

3 Mayıs 2018’de Académie française’e Philippe Beaussant koltuğuna (36. koltuk) seçildi ve 17 Ekim 2019’da Jean-Luc Marion tarafından kabul edildi.

 

Odyssées nedir?

Odyssées, Arapça, İspanyolca, Fransızca, Yunanca, İtalyanca, Türkçe, vs… ve daha fazlasını harmanlayan bir dil olan Akdeniz’in dilini konuşmaktadır ; herkes ve hiç kimse için bir dil ayrıca ticaret ve alışveriş için bir dil. Odyssées bu nedenle çoğuldur, çünkü Akdeniz sonlu olmasına rağmen, tarihini oluşturan sonsuz sayıda insan kaderini bünyesinde barındırır.

Odyssées aynı zamanda bir sınırı olmayan, insanları bir araya getiren bereketli bir süreklilik olan bir Akdeniz fikridir. Homeros’un Odysseia‘sını arka planı gibi kullanarak kolektif hayal gücüne ait hikâyeleri çağrıştıran Odyssées, sanki Ulysses çağdaş Akdeniz’de yeni bir yolculuğa çıkıyormuş gibi, kendimize yeni Akdeniz’i, Avrupa’nın sınırını ya da yeniden doğuşunu sorarak nihayet ‘Hiç Kimse’ olma arzusunun peşinden giderek hikâyeyi, karakterleri ve epik masalın temel anlarını yeniden keşfediyor.

Odyssées, uygarlık dalgalarının, istilaların, yıkımların ve yeniden dirilişlerin, daha iyi bir yaşam umuduyla yola çıkışların gelgitleriyle şekillenen hayali bir dünyayı temsil eder, çünkü Akdeniz sürekli yenilenen bir icadın öyküsüdür. Deniz ve kara arasındaki bu boşluk, dünyalarımızın geçici doğası, kırılganlıkları ve canlılıkları hakkında sorular ortaya atıyor. Odysse’ler, Akdeniz ışıklarından faydalanan bu kıyıların halklarını, farklılıkların gururu ile birlikte yaşamanın mutluluğu arasında birleştiren doğuştan gelen karmaşıklığa tanıklık eder.

Son olarak Odyssées, Doğu Akdeniz’in dalgaları üzerinde süzülen devasa kanatlı ahşap albatros kuşuna benzeyen bir kayık’ın yolculuğunu temsil eder. Denize emek verenleri saran kaderin bir sembolü olan bu tekne, tarihin babası Herodot’un memleketi antik Halikarnas’tan yola çıkarak modern tıbbın babası Hipokrat’ın doğum yeri Kos adasını geçip Kiklad Adaları’na ulaşacak, daha sonra Messina Boğazı’ndan geçerek Charybdis ve Sylla arasında, Bonifacio Ağızları’na doğru yelken açacak ve son olarak dalgaların köpükleri arasından Nice’e ulaşarak Türkiye’nin denizlerin ve okyanusların korunmasına yönelik sesini taşıyacaktır.

 

Film gösterimi – Minga ve kırık kaşık
19 Şubat Çarşamba – 16:45
26 Şubat Çarşamba – 16:45

Institut français kütüphanesinde
Fransızca, alt yazısız

Minga, üvey annesi Mami Kaba ve üvey kız kardeşi Abena ile birlikte yaşayan bir yetimdir. Bir gün nehirde bulaşık yıkarken yanlışlıkla bir kaşığı kırar. Çok öfkelenen Mami Kaba, annesinin sakladığı tek aynı kaşığı bulmasını isteyerek onu evden kovar. Minga için ormana doğru macera dolu bir yolculuk başlar.

Etkinliğe katılım için güncel sinema&kütüphane kartı ibraz edilmelidir.

Kayıt zorunludur. 

Sinema&söyleşi – Yurt
26 Şubat Çarşamba saat 19:00’da
Institut français sinema salonunda
2024//Dram//116 dakika
Türkçe, ingilizce altyazılı

Sinema&söyleşi serisi 2024 İstanbul Film Festivali Altın Lale ödüllü “Yurt” filmi ile devam ediyor! 26 Şubat Çarşamba saat 19:00’da Institut français sinema salonunda buluşuyoruz. Gösterimin ardından filmin yönetmeni Nehir Tuna ve görüntü yönetmeni Florent Herry ile söyleşi gerçekleştirilecek.

Kayıt zorunludur.

Yönetmen: Nehir Tuna
Oyuncular: Can Bartu Aslan, Doğa Karakaş, Ozan Çelik

Filmin konusu:

Türkiye,1996. Yurt, 14 yaşındaki lise hazırlık öğrencisi olan bir gencin hayatına odaklanıyor. 14 yaşındaki Ahmet, kısa bir süre önce kendisini İslam’a adayan babasının baskıları sonucu erkeklerin kaldığı dini bir yurda yerleştirilir. Bildiği sıcak aile ortamından koparılıp, bambaşka bir dünyaya adım atan Ahmet, büyük bir çaresizlik yaşar. Ahmet, bir yandan babasının beklentilerini karşılamak için çabalarken bir yandan da okul ve yurt hayatındaki baskılarla mücadele eder. Kendisini hiçbir yere ait hissetmeyen Ahmet’in sığındığı tek liman, yurdun kıdemli öğrencisi olan Hakan’ın yanı olur. Hakan ile birlikte kuralları çiğneyerek yaşadığı heyecan, Ahmet’i kendi seçimlerini yapacağı bir yola sürükler.

 

 

Lille Üniversitesi Orkestra Korosu Konseri

📅 Tarih: 19 Şubat Çarşamba
🕢 Saat: 19:30
Institut français İzmir Gösteri Salonu

İlginize teşekkür ederiz, kayıtlarımız dolmuştur.

Fransa’nın Lille kentinden gelen Lille Üniversitesi Orkestra Korosu (COUL), Türkiye turnesi kapsamında 19 Şubat’ta Institut français İzmir’de sahne alacak!

2018 yılında kurulan bu koro, Lille’deki üniversite öğrencilerine şarkı söyleme imkânı sunarak başladığı müzikal yolculuğunu her geçen gün büyüterek devam ettiriyor. Bugün, çoğunluğu öğrenci ve mezunlardan oluşan 35 korist, müziği her yerde yaşamak ve paylaşmak amacıyla bir araya geliyor.

Her konserinde koro şefi, geniş repertuvarıyla koristleri farklı müzikal yolculuklara çıkarırken, izleyicilere de unutulmaz bir deneyim sunuyor.

Konserde Seslendirilecek Eserler:

🎵 Gabriel FauréCantique de Jean Racine
🎵 Edith PiafHymne à l’amour
🎵 Amazing Grace, The Lord Bless You ve daha birçok eser!

Giriş ücretsiz, kayıt zorunludur.

Kayıt için: Linkteki formu doldurun.

Bu özel müzikal geceyi kaçırmamak için yerinizi hemen ayırtın! 🎶✨

FELSEFİ SÖYLEŞİ – MAXIME ROVERE
19 Şubat Çarşamba saat 19:00-20:30 
Institut français gösteri salonunda

Institut français sizi 19 Şubat Perşembe akşamı Fransız filozof ve yazar Maxime Rovere ile söyleşiye davet ediyor. Yazar bize efsane filozof Apollonios de Tyane’dan bahsedecek.

MS 1. yüzyılda Kapadokya’da Tyanalı Apollonius adında bir şifa filozofu doğdu. Bilgelik arayışındaki seyahatleri – Hindistan’dan Roma üzerinden Etiyopya’ya – nadiren anlatılan, açık, kozmopolit, büyülü olanla rasyonel diyalogların olduğu bir Antik Çağ’ı anlatıyor.

Maxime Rovere, yaşadığı dönemde tanrı sayılan bu adamın olağanüstü yolculuğunu ve felsefi sorularını anlatıyor. Apollonius’un müritlerinin okulunda usta olduğunu gösteriyor.

Etkinlik dili Fransızcadır.

Giriş serbest, kayıt zorunludur.

05.04.2025 Cumartesi, 17.00

Giriş 50TL (FKM öğretmen ve öğrencilerine ücretsizdir)

2023 ǀ Yönetmen Cédric Kahn ǀ Kurgu, komedi ǀ 118dk ǀ Film dili Fransızca, Türkçe altyazılı

Kayıt zorunludur: mediatheque.ankara@ifturquie.org
Tel: 0312 408 82 33

ÖZET

Deneyimli yönetmen Simon, işçilerin fabrikayı kurtarmak için verdiği mücadeleyi anlatan bir film çekmeye başlar. Ancak yapımcısının entrikaları, bencil oyuncular ve sinirli teknisyenler arasında sıkışıp kalan Simon, olaylar karşısında kısa sürede bunalıma girer. Destekçileri  tarafından terk edilen Simon, kendi ekibiyle sosyal hakları ile ilgili bir çatışmayla karşı karşıya kalır. Bu zor çekim setinde tek müttefiki, yapımını üstlendiği genç figürandır.

22.03.2025 Cumartesi, 17.00

Giriş 50TL (FKM öğretmen ve öğrencilerine ücretsizdir)

2023 ǀ Yönetmen Stéphane Brizé ǀ Kurgu, romantik komedi ǀ 116dk ǀ Film dili Fransızca, İngilizce altyazılı

Kayıt zorunludur: mediatheque.ankara@ifturquie.org
Tel: 0312 408 82 33

ÖZET

Elli yaşına yaklaşan ve tanınmış bir aktör olan Mathieu Paris’te yaşıyor, Alice ise, kırk yaşını geçmiş bir piyano öğretmeni ve Fransa’nın batısında küçük bir sahil kasabasında yaşıyor. Yaklaşık on beş yıl önce birbirlerine aşık oldular ve sonra ayrıldılar. O günden bu yana zaman geçti, herkes kendi yoluna gitti, yaralar yavaş yavaş iyileşti. Mathieu, melankolisini gidermek için bir talasoterapi merkezinin jakuzilerine gittiğinde tesadüfen Alice ile karşılaşır.

15.03.2025 Cumartesi, 17.00

Giriş 50TL (FKM öğretmen ve öğrencilerine ücretsizdir)

2002 ǀ Yönetmen Alain Chabat ǀ Kurgu, komedi, edebi uygulaması ǀ 107dk ǀ Film dili Fransızca, Türkçe altyazılı

Kayıt zorunludur: mediatheque.ankara@ifturquie.org
Tel: 0312 408 82 33

ÖZET

Güzelliğiyle dört cihana nam salan Kleopatra ile kendini beğenmiş Sezar, Mısır halkı üzerine karşıt görüşlere sahiplerdir. Kleopatra Mısırlıların en az Romalılar kadar kültürlü ve değerli bir medeniyet olduğunu öne sürerken Sezar bunu hiçbir şekilde kabul etmemektedir. Mısır halkı bunun üzerine Sezar’ı büyüleyecek ve bir o kadar da endişelendirecek bir saray yapmaya karar verir. Asterix, Oburix ve Büyüfiks bu sarayın inşası sırasında Mısır halkına yardım edeceklerdir.

 

08.03.2025 Cumartesi, 17.00

Giriş 50TL (FKM öğretmen ve öğrencilerine ücretsizdir)

2023 ǀ Yönetmen Vincent Perez ǀ Kurgu, tarih ǀ 106dk ǀ Film dili Fransızca, İngilizce altyazılı

Kayıt zorunludur: mediatheque.ankara@ifturquie.org
Tel: 0312 408 82 33

ÖZET

Paris, 1887. Tam bir değişim içinde olan, düellonun kişinin onuruna saygı gösterilmesi için son çare olduğu bir toplumda, karizmatik eskrim ustası Clément Lacaze ve zamanının ötesinde feminist Marie-Rose Astié de Valsayre kendilerini bekleyen tehdit ve tehlikeleri görmezden gelerek yüz yüze düelloda dövüşecekler.

Kütüphanede film gösterimi – L’Odyssée de Choum 
01/02-08/02-15/02-22/02 Şubat Cumartesi saat 11:00’de
Institut français kütüphanesinde

L’Odyssée de Choum filminde klasik bir tema olan küçük hayvanın ailesini araması teması, çok renkli, oldukça şiirsel bir animasyonla yeniden ele alınıyor.

3 yaş ve üzeri çocuklar için uygundur.

Etkinliğe katılım için güncel sinema&kütüphane kartı ibraz edilmelidir.

Kayıt zorunludur

01.03.2025 Cumartesi, 17.00

Giriş 50TL (FKM öğretmen ve öğrencilerine ücretsizdir)

1975 ǀ Yönetmen François Truffaut ǀ Kurgu ǀ 105dk ǀ Film dili Fransızca, Türkçe altyazılı

Kayıt zorunludur: mediatheque.ankara@ifturquie.org
Tel: 0312 408 82 33

ÖZET

Puy de Dôme bölgesinde, Thiers şehrinde bir çocuk oğrenci grubu tatilleri sabırsızlıkla beklerken okul yılının son haftalarını yaşıyor: Bruno, Patrick, Laurent, Mathieu ve Franck, Martine’i de unutmamak gerek… Köye ruh katan bu çocuklar, iki öğretmen, Bayan Petit ve Bay Richet, yaz kampı yaklaşırken öğrencilerin dikkatini çekmek için ellerinden geleni yapıyorlar.

“Des images et des mots”

26 Şubat Çarşamba gününden itibaren 
2 Haftada bir Çarşamba günü 16.30 – 18.30

Institut français İzmir Kütüphanesi

IF İzmir Kütüphanesi, sizi “Des images et des mots” şiir ve illüstrasyon atölyesine katılmaya davet ediyor.

Atölye, iki haftada bir çarşamba günü, saat 16:30 – 18:30 arasında Institut français İzmir Kütüphanesi’nde gerçekleştirilecektir.

Bu atölye sırasında, çeşitli metinler, şiirler, şarkılar ve yazarlar keşfederek Fransızca pratiği yapma fırsatı bulacaksınız. Sizi etkileyen metinlerden dijital araçları kullanarak illüstrasyonlar yaparak yaratıcılığınızı da geliştireceksiniz.

Bu benzersiz buluşma, zengin ve çok yönlü bir deneyim sunacaktır.

Gerekli Fransızca seviyesi: B1+ – C1
📅 İlk oturum: 26 Şubat 2025

Atölye, kütüphane aboneleri ve IF öğrencileri için ücretsizdir.

📌 Kontenjan sınırlıdır.
Bilgi ve kayıt için: mediatheque.izmir@ifturquie.org

Sergi – Hayal Melodileri
07.02.2025-29.03.2025
Institut français sergi salonunda

Institut français Türkiye ve EMART (Genç Yetenekleri Güçlendirme Vakfı) iş birliğiyle gerçekleştirilen Hayal Melodileri Resim Yarışmasının tabloları, sanat ve opera severlerle Institut français İstanbul’da buluşuyor.

Türkiye’deki Güzel Sanatlar ve Eğitim Fakültelerinden lisans ve lisansüstü düzeydeki genç yeteneklerin katılımıyla gerçekleşen yarışma, üç yıldır olduğu gibi bu yıl da sanat öğrencilerinin görünürlüğüne, klasik müzik ve operaya farkındalığın artmasına katkıda bulunuyor.

Bu yılki yarışmanın teması, Fransız besteci Georges Bizet‘in klasikleşmiş eseri Carmen operası oldu.

Carmen’in dramatik hikayesi, güçlü karakterileri ve duygusal derinliği, genç sanatçıların farklı medyumları kullanarak yaptıkları uygulamalarla resim sanatı çalışmalarına dönüştü.

Aşk, tutku, özgürlük ve trajedi gibi evrensel temaları barındıran bu opera, yarışmaya katılan sanatçılar için zengin bir ilham kaynağı sundu.

100’e yakın başvuru arasından seçilen eserler, katılımcıların hem teknik ustalıklarını hem de özgün bakış açılarını gözler önüne seriyor.

İzleyiciler, sergide yer alan eserlerde Georges Bizet’in müziğinin ve Carmen’in büyüleyici hikayesinin görsel bir yansımasını keşfedecek.

Giriş ücretsiz. 

Ziyaret günleri: Pazartesi-Cumartesi saat 10:00-18:00 saatleri arasında

Ressamlar:

Adil OKSÜZ, Ahmet Hakan AKKUŞ, Barış ERDOĞAN, Behnaz EBRAHİMİ, Beren Naz DEDE, Beyza KIRTIL, Beyzanur SOYER, Burak UYANMAZ, Buse KARAKOYUN, Cemi ARSLAN, Cemile ÇOLAK, Emincan KALE, Fatma İlknur YILDIRIM, Feyza AKBAŞ, Hamit İZMİR, İclal Betül CEBECİ, İclal ŞİMŞEK, İnanç Kayra AKYILDIZ, İrem KARAGÖZ TERZİ, İrem PEKŞEN, Kenan FİLİZ, Mavi Melike ÇATKIN, Muhammed Ergün ÇİÇEK, Pınar ÖZPINAR, Rabia HAZAR, Sena TAKEŞ, Sibel USLU, Sultan TAYFUR, Yusuf PEÇE, Zeynep Dua ALKAN.

emartturkiye.org

SERGİ : COALITION

20 Şubat – 26 Nisan 2025
Institut français İzmir Sergi Salonu

2024 baharında Paris’te lansmanı yapılan ve büyük beğeni toplayan COALITION sergisi, 20 Şubat-26 Nisan 2025 tarihleri arasında Institut français İzmir’de. Bu olağanüstü sergi, Paris’te sanat ve ekoloji alanında önde gelen bir kuruluş olan COAL’in 15. yıl dönümünü kutluyor.

Institut français İzmir için özel olarak tasarlanan COALITION sergisinin bu versiyonu, ekolojik sanat sahnesindeki yaklaşımların zenginliğini ve çeşitliliğini temsil eden on iki sanatçıyı bir araya getiriyor. Bu sanatçılar birlikte, ekolojik devrime tanıklık eden, hayalini kuran ve deneyimleyen sanatçıları dünya çapında teşvik etmek, desteklemek ve tanıtmak için derneğin en önemli girişimi olan ve 15 defadır verilen COAL Ödülü’nün oluşturduğu hayal gücü topluluğunu oluşturuyorlar.

COALITION, COAL’ın kurucu ortağı ve müdürü Lauranne Germond ve derneğin program müdürü Sara Dufour’un küratörlüğünde gerçekleştiriliyor.

Sergiye katılan sanatçılar:

Ackroyd & Harvey (UK), Brandon Ballengée (US), Lélia Demoisy (FR), Beya Gille Gacha (FR), Camille Goujon (FR), Suzanne Husky (FR), Shivay La Multiple (FR/NC), Lucy + Jorge Orta (UK/AR), Stéfane Perraud et Aram Kebabdjian (FR), Erik Samakh (FR), Momoko Seto (JP), Michael Wang (US).

Institut français İzmir, bu kültürel alışverişe katkıda bulunmaktan ve Türkiye’deki sanatseverleri, sanat aracılığıyla ekolojik meselelerin önemine dair bilinçlendirmekten gurur duyuyor. Sergi kapsamında atölye, söyleşi ve rehber eşliğinde turlar düzenlenerek, bu kritik konular hakkında kolektif bir düşünme ortamı oluşturulması hedefleniyor. Bu etkinlik, Institut français İzmir’in ekoloji teması etrafında başlattığı yeni programın parçasıdır.

Sergiyi Türkçe kayıtla, sesli ziyaret edebilirsiniz.

Ses oynatıcı

 

📅 Tarihler: 20 Şubat – 26 Nisan 2025 (Pazartesi’den Cumartesi’ye, saat 10 :00 ile 21 :00 arası*)

📍 Yer: Institut français İzmir,

Cumhuriyet Blv. No:152

35220 Alsancak İzmir

+90 (232) 466 00 13

Giriş ücretsizdir.

*Öze

l günler ve resmi tatillerde değişiklik olabilir, lütfen ziyaretiniz öncesinde arayıp bilgi alınız.

Grafik tasarım : Emre Yıldız

12 Şubat Çarşamba
17.30: Fransızca
19.30: Türkçe

Fransa ile Türkiye Arasında Müzik Alanında Kurulan İlişkiler: 19. yy’dan 20. yy’ın İlk Yarısına

Konuşmacı: Dr. Ali Uygur Erol

Konferansın özeti

Fransa ile Türkiye arasında müzik alanında kurulan ilişkiler 19. yüzyılda, İstanbul’un Pera semtinde Fransız Tiyatrosu’nun açılmasının ardından başladı. Daha sonra, Fransız sirkçi Louis Soullier kentte Gedikpaşa Tiyatrosu’nu kurdu. Naum Tiyatrosu’yla beraber bu iki mekân, İstanbullular’a İtalyan ve Fransız lirik müziğinden örnekler sunuyordu. 19. yüzyılın sonunda, Belediye Tiyatrosu, Tepebaşı Tiyatrosu ve Fransız Birliği gösteri ve konserlerleriyle şehrin sanat hayatını zenginleştirdi. Yanı sıra Fransa, Osmanlı sarayındaki müzik topluluklarını da etkisi altına aldı; 20. yüzyılın başında Muzika-i Hümâyun Fransa’nın değerlerine göre yeniden düzenlendi. Bu süreçte eğitimini Paris’te almış Fernando de Aranda ve Paul Dussap gibi müzisyenlerin payı önemli.

Cumhuriyet’in kurulmasından önce, Fransa’da Anadolu folklorunu tanıtan ve folklor etkisi altında orijinal eser besteleyen ilk isim Ermeni asıllı Osmanlı müzisyen Gomidas Vartaped oldu. Devrimden sonra, Türk Beşleri olarak adlandırılan grubun üç mensubu müzik alanında yükseköğrenim görmek üzere Paris’e gitti (Ulvi Cemal Erkin, Cemal Reşit Rey ve Ahmet Adnan Saygun). 1920’li yıllardan itibaren Beşler ulusal Türk müziğinin ilk örneklerini vermeye başladılar; kısmen Fransız müziğinin etkisi altında yapılan bestelerle. Kaldı ki, bestelerinden bazıları hem Türkiye’de hem de Fransa’da icra edildi ve yayımlandı. Özellikle Cemal Reşit Rey bu dönem kendisini Paris müzik camiasında tanıttı ve itibar kazandı.

Konferansın amacı, bu zengin ama bir o kadar da bilinmeyen tarihi görseller eşliğinde sunmak olacak (dönemin belgeleri ve sesli kısa örnekler eşliğinde). Sunum üç bölümden oluşacak:

Giriş bölümünde sunucu, kendini tanıtacak ve doktora tezinin içeriğini kısaca açıklayacak.
İkinci bölüm, 19. yüzyılda Fransa ile Osmanlı İmparatorluğu arasında müzik alanındaki ilişkilerin tarihine ve sosyolojisine odaklanacak. Üçüncü bölümde ise, 20. yüzyılda Fransa ve Türkiye arasında müzik ve beste alanlarındaki ilişkiler ele alınacak.

Dr. Ali Uygur Erol

Müzikolog ve müzisyen Ali Uygur Erol, 1988 İstanbul doğumludur. Önce piyano, sonra bateri eğitimi aldı. Lisans, yüksek lisans ve doktorasını Montpellier Paul-Valéry Üniversitesi’nde müzikoloji alanında tamamladı. 20. yüzyıl müziği ve Türkiye klasik müziği konusunda uzmandır. Öğrenim hayatı boyunca önce İstanbul’da, sonra Fransa’da rock ve caz gruplarında bateri çaldı. Şimdilerde müzikoloji alanındaki uzmanlığıyla alakalı konferanslar vermekte, radyo yayınları yapmakta, film ve sergi müzikleri bestelemektedir.

Katılım ücretsiz, kayıt zorulundur, buradan.

Institut français İzmir 2025 Bahar Pazarı

Institut français İzmir 2025 Bahar Pazarı, 10 Nisan Perşembe, 11 Nisan Cuma ve 12 Nisan Cumartesi 2025 tarihlerinde, saat 12:00 ile 21:00 arasında, İzmir Fransız Kültür Enstitüsü bahçesinde, ayrıca Petit Club Bahçesi ve Fourmi Veranda’sında düzenlenecektir.

Katılımcı Olmak İstiyorsanız : 

İnternet sitemizden indirebileceğiniz başvuru formunu doldurup en geç 21 Şubat 2025 tarihinde jale.taskin@ifturquie.org mail adresine göndermelisiniz.

Katılımcılara üstü kapalı bir stant ve 2 adet sandalye tahsis edilecektir.  Genel dekorasyon, ve etkinliğin tanıtımı tarafımızdan yapılacaktır.

80 x 70cm ölçülerindeki standın 3 günlük kullanım masraflarına katılım payı 9000 TL tutarındadır.

Satışa sunulacak ürünler kaliteli ve Bahar konseptine uygun olmalıdır. Fransız kültüründen referans almaları bir artı oluşturacaktır.

Hiçbir plastik ürün (poşet, ambalaj, şişe vb.) kesinlikle kabul edilmeyecektir.

Stant görünümüne ve dekorasyonuna özen gösterilmesi beklenmektedir.

Institut français bu kriterlere uymayan talepleri kabul etmeme hakkına sahiptir.

Her yıl daha da çoğalan talepleri göz önünde bulundurarak kriterlere uygun adaylar arasında adil bir seçim yapabilmek için Institut français, katılımcıları kura çekme yöntemiyle belirleme yetkisine sahiptir.

 

Başvurunuzun sonucu en geç 03 Mart 2025 tarihinde e-mail ile size bildirilecektir.

2025 Bahar Pazarı için Başvuru Formu

Ayıların Ünlü Sicilya İstilası

25/01 – 15.00
Institut français İstanbul kütüphanesi

Her şey, Ayılar Kralı’nın oğlu Tonio’nun Sicilya dağlarında avcılar tarafından kaçırıldığı gün başlar… Halkını kıtlıkla tehdit eden sert kıştan yararlanan Kral Leontius, ovayı işgal etmeye karar verir. erkeklerin yaşadığı yer.

Dino Buzzati’nin 1945 yılında yayımlanan “Ayıların Ünlü Sicilya İstilası” adlı çocuk romanından esinlenilmiştir.
25 Ocak Cumartesi günü saat 15:00’te Medya Kütüphanesi’nde bir gösterim düzenlenecektir.

Lütfen dikkat, geçerli sinema-medya kütüphane kartı gereklidir
Kayıt için: mediatheque.istanbul@ifturquie.org

 

 

 

25/01 – 14.30
Institut français İstanbul kütüphanesi

IF İstanbul kütüphanesi, Okuma Geceleri kapsamında Soulef Quillet’i ağırlıyor.

Çocukluğundan beri hikayelere meraklı olan ve dört aydır İstanbul’da bulunan Soulef Quillet, Institut français kütüphanesinde cocuklara hikayeler okuyacak.
Okuma gecesini kutlamak için bu hikayeleri dinlemeye gelin, 25 Ocak Cumartesi günü saat 14:30’da.

3 yaş ve üzeri çocuklar içindir, kayıt zorunludur: mediatheque.istanbul@ifturquie.org

 

 

 

 

 

5 Şubat Çarşamba, 19:00
Institut français İstanbul sinema salonunda

Institut français İstanbul, sizleri Türk-Fransız ortak yapımı “Görüşürüz Kaplumbağa” kısa filminin gösterimine ve yönetmen Selin Öksüzoğlu ile yapımcı Seda Turan’ın katılımları ile gösterim sonrası söyleşiye davet ediyor.

Giriş serbest ve ücretsiz.

Hikaye:

Annesini kaybeden İnci, Karadeniz’in ıssız yaylalarında otuz yaşındaki Zeynep’le tanışır. Uzun bir aradan sonra bölgeye dönmüş olan Zeynep, elinde büyük siyah bir çanta taşıyor. Birbirlerine yabancı olan İnci ve Zeynep, şafaktan akşama kadar sisli ve güneşli dağlarda dolaşarak yalnızlıkların paylaşırlar.
24dk,  Türkçe ve Fransızca, İngilizce altyazılı.

Oyuncular:

Serhat Sahin
Nursema Çepni
Neriman Çilingiroglu
Ibrahim Çolakoglu

 

 

 

 

 

 

 

 

GONG

5 Şubat Çarşamba, saat 20:00
Institut français İzmir Sinema Salonu

Bir Büyüme Dansı: Gölgemiz ve Işığımızla

Hazırlayan ve Performans: Filiz Bozkuş Al
Ses ve Işık Tasarım: Kerem Al
Kostüm: Aynur Kök

GONG oyunu 4. Özdemir Nutku Tiyatro Ödülleri 2023 kapsamında ‘Yılın Kadın Oyuncusu’ ödülüne layık görülmüş, ‘Yılın Oyunu’ ve ‘Yılın Işık Tasarımı’ ödüllerine aday gösterilmiştir.

GONG
“Açıklıklar, bastırmalar, tıkanmalar, açılmalarla
Gölgemiz ve ışığımızla
Dışımız ve içimizle
Hazinemizle bir büyüme dansı
GONG’un varlığını hatırlama zamanı…”

İzleyeceğiniz GONG Performansı
Doğum,
Bebeklik-Çocukluk,
Gençlik,
Yolunu Bulmaya Çalışma,
Zorunluluklar,
İradeyi Kaybediş/Kayboluş
İnsanın Gölgesiyle/ Kötüsüyle Mücadelesi
Kriz,
Farkediş/Dönüşüm bölümlerinden oluşan bir büyüme hikayesidir.

Yaş: 10+
Tek perde, 40 dakika, sözsüz oyun

Biletler https://biletinial.com/tr-tr/tiyatro/gong üzerinden temin edilebilir.

     

Maxime Actis
25/01 – 11.00
Institut français İstanbul kütüphanesi

Institut français Istanbul kütüphanesi, ‘Okuma Geceleri’ kapsamında 25 Ocak Cumartesi saat 11.00’de Maxime Actis’i metinlerinden oluşan bir okuma için ağırlamaktan mutluluk duyuyor.

Maxime Actis uzun zamandır yazıyor. Şiirden belgesele ve kurmacaya uzanan çeşitli kitaplar ve internette 800’den fazla şiir yayınladı (http://jepersonne.tumblr.com). Yazma yolculuğuna dayanan bir okuma sunacak, bir orada bir burada dolaşan bir tür gezgin okuma.

“J’appelle fantôme toutes les personnes mortes ou vivantes qui traînent autour de moi pendant que je fais des trucs et comme tout le monde je fais un tas de trucs. Je respire et j’expire. Je fais la vaisselle, j’aime des gens, j’essaye de faire le ménage, je dors et je travaille parfois. Je fais donc un tas de trucs mais le moment où je les entends le plus c’est quand j’écris. On entend bien mieux les fantômes dans ces moments-là. Quand j’écris, des fantômes traînent autour de moi, soufflent des phrases par-dessus mon épaule. Ça n’a rien à voir avec du spiritisme : c’est plus comme écouter la radio très très attentivement.”

 

IZDOC – İzmir Uluslararası Belgesel Festivali

21-26 Ocak 2025 | Institut français İzmir Sinema Salonu
Giriş Ücretsiz

Visus ve Bi’çare Film Kolektifi tarafından düzenlenen IZDOC – İzmir Uluslararası Belgesel Festivali‘nin üçüncüsü, 21-26 Ocak 2025 tarihleri arasında İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde sinemaseverlerle buluşacak. Festival, toplam 73 belgesel filmi ve bu filmlerin yönetmenleriyle yapılacak 2 söyleşiyle zengin bir program sunuyor.

TAKVİMİNİZE NOT EDİN :

24 Ocak Cuma günü saat 18.15’de, Cécile Psaltopoulos tarafından yönetilen Fransız belgesel The exchanged gösterilecek.

Söyleşiler

Panel : Toplumsal Hafıza ve Belgesel Sinema
Prof. Dr. Simber Atay, Ertuğrul Karslıoğlu, Prof. Dr. Meral Özçınar. Kolaylaştırıcı: Ebru Dağlı
Tarih: 25 Ocak 2025 Cumartesi, Saat: 14:15-15:00

Belgesel Fotoğrafçı Yücel Tunca ile Söyleşi:
Sinema Bergama ve Alacakaranlıkta 30 Yıl: Madımak Katliamı örnekleri üzerinden belgeselin web hâli.
Tarih: 26 Ocak 2025 Pazar, Saat: 14:45-16:00

Festival Programı ve Detaylar:
Tüm program hakkında daha fazla bilgi ve detaylar için buraya tıklayın.

27.05 – 11.06.2025
Eskişehir Ticaret Odası, İki Eylül Cd. No 28, Arifiye, Odunpazarı – 5’nci kat
Giriş ücretsiz

İzmir, Ankara ve Muğla’dan sonra Meditarraneo sergisi, Eskişehir Ticaret Odası iş birliğiyle, Eskişehir’de sergilenecek.

Sergi, Laurent Ballesta’nın Cap Corse’taki mercan halkalarını keşfetmek amacıyla gerçekleştirdiği “Gombessa 6” seferinde çektiği fotoğraflarla, Tony Viacara’nın Gökova’daki su altı enkazlarını belgeleyen fotoğraflarını bir araya getiriyor.

Akdeniz, okyanus yüzeyinin yalnızca %0,7’sini oluşturmasına karşın, faunal çeşitliliğin %8’ine, flora çeşitliliğinin %18’ine ev sahipliği yapmakta olup, endemizm oranı ise %28’dir. Bu zenginlik artık küresel ısınma tarafından tehdit ediliyor. Küresel ısınma, bazı türlerin azalmasına ve doğal avcısı olmayan çok obur uçan akrep balığı veya mavi yengeç gibi istilacı türlerin gelişmesine yol açıyor. Deniz taşımacılığı, balıkçılık, açık deniz sondajı, turizm, kıyı yapaylaştırması ve kara kaynaklı kirlilik, Akdeniz biyolojik çeşitliliği üzerinde ağır bir etkiye sahip olan insan faaliyetlerinin yelpazesini tamamlıyor ve Akdeniz biyolojik çeşitliliği, türlerinin %40’ının yok olduğu düşünülen ciddi bir düşüş yaşıyor. Ancak umut etmek için hala nedenler var ve Laurent Ballesta‘nın fotoğrafları, biyolojik çeşitliliğin beklenmedik bir rezervini oluşturan Akdeniz’in derinliklerinin zenginliğine tanıklık ediyor ve okyanusların dayanıklılık kapasitesini gösteren Tony Viacara‘nın fotoğraflarını yansıtıyorlar.

Laurent Ballesta, Montpellier kentinden Fransız fotoğrafçı, dalgıç ve doğa bilimci biyologdur. 2014, 2020 ve 2021 yıllarında Londra Doğa Tarihi Müzesi tarafından “Yılın Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı” ödülüne layık görülmüştür. Sergilenen fotoğraflar, Laurent Ballesta liderliğinde Andromède Océanographie tarafından yürütülen ve mevcut deniz seviyelerini anlamak için dünyanın en önemli on bölgesinden biri olan Cap Corse’un mercan halkalarını keşfetmek üzere 120 metre derinlikte gerçekleştirilen “Gombessa 6” seferinde çekilmiştir. Fotoğraflar, Akdeniz deniz tabanının beklenmedik bir biyolojik çeşitlilik rezervi olduğunu göstermiştir.

Tony Viacara, Bastia’nın eski limanında yaşayan ve tutkusunu mesleğe dönüştüren bir deniz sevdalısıdır. Balıkçı bir ailenin çocuğu olan Tony, hayatı boyunca denizle iç içe yaşamıştır. Viacara, bugün deniz altı enkazlarının keşfi ve su altı fotoğraflarıyla dünya çapında tanınan bir profesyoneldir. Nisan 2024’te, Akdeniz Koruma Derneği’nin desteğiyle Gökova Körfezi’nde fotoğraf çalışmaları gerçekleştirmek üzere Korsika Bölgesi’nden destek almıştır. Çektiği fotoğraflar, Akdeniz’in insan kaynaklı tüketim kültürüne karşı gösterdiği direnci gözler önüne seriyor. Nisan 2024’te su altı fotoğrafçılığı dalında Fransa Şampiyonu ilan edilmiştir.

AKDENİZ, BASKI ALTINDA BİR DENİZ

Bu projenin amacı, 2025’te Nice’te yapılacak Birleşmiş Milletler Okyanus Zirvesi ve 2026’daki “Akdeniz sezonu” öncesinde deniz biyoçeşitliliği konusunda farkındalık yaratmaktır.

Akdeniz, 21 ülkenin kıyıdaş olduğu eşsiz bir doğal alan. Bu geniş denizel ekosistemin sağlıklı biçimde işlemesi, tüm kıyıdaş devletlerin işbirliği yapmasıyla doğrudan ilgili. Günümüzde bu işbirliği ihtiyacı her geçen gün daha fazla hissediliyor. Çünkü Akdeniz’deki dengeler bozuluyor ve Akdeniz çevresinde yaşayanlar için de hayat kalitesi düşüyor. İklim değişikliği sonucu su sıcaklığının artışı, nüfus yoğunluğu, doğal kaynakların aşırı kullanımı ve çevresel kirlilik nedeniyle Akdeniz’de büyük bir çöküşe doğru sürükleniyoruz.

Akdeniz, dünyadaki okyanusların yüzölçümünün %0.7’sine karşılık geliyor olmasına rağmen dünya fauna çeşitliliğinin %8’ine, flora çeşitliliğinin %18’ine, endemik çeşitliliğin ise %28’ine ev sahipliği yapıyor. Bu büyük zenginlik günümüzde iklim değişikliği nedeniyle tehdit altında. Zira doğal bir başat avcı olmaksızın Akdeniz’de bazı türler azalırken mavi yengeç, aslan balığı gibi istilacı türler artıyor. Deniz taşımacılığı, avcılık, açık deniz sondajları, yıkıcı turizm, kıyı şeridinin ve deniz yatağının yapaylaştırılması, kıyılarda atık yönetimi yetersizlikleri ile telürik kirlilik ve plastik kirliliği gibi nedenler, Akdeniz’de biyolojik çeşitliliği azaltıyor. Öyle ki türlerin %40’ı tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. 2023 yılında Akdeniz’de 500 milyon turisti ağırlama hedefi, maalesef optimist olmamıza pek de imkan vermiyor.

Günümüzde Akdeniz’deki deniz koruma alanları, tüm Akdeniz’in yalnızca %8’ine karşılık geliyor. İnsan faaliyetinin asgariye indirildiği alan oranı ise %0,04. Barselona Sözleşmesi çerçevesinde 21 kıyıdaş devlet, 2030 yılına kadar tüm Akdeniz’in, %10’u yüksek koruma olmak üzere en az %30’unun koruma altına alınması konusunda anlaştılar. Ancak doğru yönetişim araçlarının hızlı biçimde harekete geçirilememesinden ötürü deniz koruma alanlarında maalesef halen yüksek koruma sağlanamıyor.

Türkiye, olağanüstü bir biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yaparken aynı zamanda iklim değişikliğinden olumsuz etkileniyor. Pozidonya bitkisinin yeniden yerleştirilmesi, yasadışı balıkçılıkla mücadele ve ekolojik turizmin teşvik edilmesi gibi yerel girişimlerin hayata geçirilmesi bu bağlamda önem taşıyor. Ancak yerel ölçeğin ötesinde küresel bir sorun olan deniz suyu sıcaklığının artmasının yaratacağı sonuçlara nasıl uyum sağlanacak?

Artık biliyoruz ki insan faaliyetlerine bağlı nedenlerle iklim değişiyor ve küresel sıcaklıklar yükseliyor. Öyle ki Akdeniz’in dünyanın kalanından %20 oranda daha hızlı ısındığı belirtiliyor. Geri dönülemez noktaya gelmeden önce belki de iklim şüpheci yaklaşımı sorgulamaktan önce Akdeniz’deki ekosistemleri ve biyoçeşitliliği korumak üzere iklim duyarsızlığına karşı harekete geçmeliyiz.

Grafik tasarım: Ka Atölye

📚 2025 Okuma Geceleri – Institut français İzmir 📚

İzmir kültürel mirası ve Levantenlerin İzinde bir yolculuk

Kitaplar, şiirler ve geleneksel tatlar…

2025 Okuma Geceleri kapsamında Institut français İzmir Kütüphanesi, sizleri 25 Ocak Cumartesi günü saat 16:00 ile 18:00 arasında gerçekleşecek bir dinletiye davet ediyor.

2025 yılı Okuma Geceleri konusu « Miras » olduğundan, Izmir Amatör Levanten Tiyatro grubu üyelerinin katılımıyla güzel şehrimiz İzmir ve Izmir Levanten mirasına dair metinler ve şiirlerden oluşan özel bir seçkiyi sizlere sunacağız.

📖 Okuma seansı ardından: Hep birlikte geleneksel bir Levanten kurabiye tarifi öğrenip tadacağız! 🍪

Okuma ve etkinlik Fransızca Türkçe çift dilli olacaktır.

Yerler sınırlıdır.

Kayıt için : mediatheque.izmir@ifturquie.org

Sinema – All your faces
2022/118’/Drame
Fransızca, türkçe altyazılı
25/01 Cumartesi – 16:00
31/01 Cuma – 19:00
15/02 Cumartesi – 19:00
01/03 Cumartesi – 19:00

Yönetmen: Jeanne Herry
Oyuncular: Adèle Exarchopoulos, Dali Benssalah, Leïla Bekhti, Elodie Bouchez

Filmin özeti:

Fransa’nın sokaklarında, suç ve ceza kavramları üzerine kurulu sert bir sistem dışında, 2014’ten beri sessiz bir devrim yaşanıyor: Onarıcı Adalet. Bu sistem, suçun arkasında yatan gerçek hikayeleri ve insanlığın derinliklerini keşfetmeyi amaçlayarak, suç mağdurlarına ve faillere bir araya gelip konuşma fırsatı sunuyor. Bu hikâyede, Nassim, Issa ve Thomas gibi hırsızlık suçlarından mahkûm olmuş kişilerle ve Gregoire, Nawelle, Sabine gibi evhırsızlığı, soygun ve kapkaç mağdurlarıyla tanışıyoruz. Ancak Onarıcı Adalet, sadece yasal bir düzenlemenin ötesine geçiyor; bu bir insanlık hikayesi. Her bir karakter, yaşadığı travmayı sarmak ve geçmişiyle yüzleşmek için bu yeni yolculuğa adım atar.

Fragman

Institut francais Sinema&kütüphane kartını satın alın ve en iyi Fransiz filmlerini keşfedin! Daha fazla bilgi icin kütüphaneye danışın!

Sinema biletleri seanstan yarım saat önce sinema salonunda satışa çıkıyor.
Tam bilet: 60 TL, İndirimli bilet: 40 TL
Ödemeler kredi kartı ile yapılıyor.

SinemaSüleyman’ın Hikayesi
2024/93’/Drama
Fransızca, türkçe altyazılı
08/02 Cumartesi – 19:00
22/02 Cumartesi – 19:00
28/02 Cuma – 19:00
08/03 Cuma – 19:00

Yönetmen: Boris Lojkine
Oyuncular: Abou Sangare, Nina Meurisse, Alpha Oumar Sow, Emmanuel Yovanie

Filmin özeti:
Süleyman’ın Hikayesi, yasal ikamet hakkı elde etmek amacıyla yapılacak görüşmeye hazırlanmak için sadece iki günü olan, Paris’te yiyecek teslimatı yapan sığınmacı Souleymane’nin hikayesini konu ediyor.

Fragman

Institut francais Sinema&kütüphane kartını satın alın ve en iyi Fransiz filmlerini keşfedin! Daha fazla bilgi icin kütüphaneye danışın!

Sinema biletleri seanstan yarım saat önce sinema salonunda satışa çıkıyor.
Tam bilet: 60 TL, İndirimli bilet: 40 TL
Ödemeler kredi kartı ile yapılıyor.