12. İNSAN HAKLARI BELGESEL FİLM GÜNLERİ
10.12.2021
12.12.2021
Türkiye İnsan Hakları Vakfı İzmir Şubesi tarafından düzenlenmektedir
12. İNSAN HAKLARI BELGESEL FİLM GÜNLERİ
10 – 12 Aralık
Türkiye İnsan Hakları Vakfı İzmir Şubesi tarafından düzenlenen 12. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri Institut français Izmir salonunda gerçekleşecek. Gösterimlere giriş ücretsizdir.
Etkinlik sayfası: tihvbelgeselfilm.org
Program
10 ARALIK CUMA
12.00 Radyo Sessizliği / Radio Silence
Süre: 78’ / Yönetmen: Juliana Fanjul
Bağımsız gazeteciliğin Meksika’daki önemli temsilcisi Carmen Aristegui ve ekibi, siyasi baskı ve sahte iddialar sonucu MVS radyosundan kovulur. Cesur bir kadın gazetecinin uyuşturucu kaçakçılarının tehdidi altında tekelleşmiş medyaya, yozlaşmış otoriter bir siyasi sisteme karşı mücadelesi.
13.35 Yeryüzü Ayakları
Süre: 22’ / Yönetmen: Ümit Güç
İnsanlık zaman ve mekân sonsuzluğunda ilerlerken ayakkabı ve izleri yine binbir dil ve renkle insanlığın elinden geçmeye devam ediyor.
14.10 Bir Zamanlar Venezuela’da / Once Upon a Time in Venezuela
Süre: 95’ / Yönetmen: Anabel Rodríguez Ríos
Yolsuzluk, kirlenme ve siyasal çürüme karşısında küçük bir köy nasıl hayatta kalır? Çağdaş Venezuela’nın tüm kusurları üstüne bir tefekkür…
16.00 Nardjes A.
Süre: 81’ / Yönetmen: Karim Aïnouz
Cezayir, Şubat 2019. Cumhurbaşkanı Bouteflika’nın 5. dönem için yeniden aday olmasına karşı başlayan barışçıl halk ayaklanması adım adım bir devrime dönüşür. Cezayirli genç bir kadın olan Nardjes de halkının umutlarına ses vermek için harekete katılır.
17.35 Köpekçi
Süre: 19’ / Yönetmen: Hayrettin Alan
Hayvanları çok seven Şaban, gönüllü olarak Van’ın tenha sokaklarında ve bölgelerinde sokak köpeklerinin beslenmesi için çaba gösterir.
18.05 Silivri’den Mektuplar / Letters From Silivri
Süre: 15’ / Yönetmen: Adrian Figueroa
Mektuplarından yararlanılarak Osman Kavala’nın hapishanedeki tekdüze ve zorlu zaman çizelgesi belgeleniyor.
18.30 Merhaba Canım
Süre: 58’ / Yönetmen: Ulaş Tosun
Arkadaş Z. Özger’in şiirleriyle, ailesinin, yoldaşlarının, dostlarının anlatılarıyla, genç şairin hayatıyla etkileşen tavır ve olaylara sol resmi tarih söyleminin dışına çıkıp, öteki olma haliyle temas kurarak, “kayıp” bir portrenin izi sürülür.
Belgesel Sonunda Yönetmen ile Söyleşi
11 ARALIK CUMARTESİ
12.00 Gök Kızıldır / Sky is Red
Süre: 74’ / Yönetmen: Francina Carbonell
2010’da San Miguel Hapishanesi’nde çıkan yangın 81 mahkumun yaşamına mal oldu. Olaya ilişkin kayıtların ancak çok küçük bir kısmı basına yansıdı. Mahkeme tutanaklarına dayanarak hakikate ulaşılmaya çalışılıyor.
14.30 El-Halil Semaları / Skies Above Hebron
Süre: 56’ / Yönetmen: Esther Hertog and Paul King
Eski Filistin kenti El-Halil, merkezinde giderek büyüyen bir İsrail yerleşiminin olduğu tek Filistin kenti. Bu kentte yaşayan Amer (16) ve Anas (12) kardeşler evlerinin çatısında her gün güvercin yakalamaya çalışıyorlar. Kuşlar özgürce uçsa da iki kardeş İsrailli yerleşimcilerin ve çatılara yerleştirilmiş askerlerin bakışları altındalar.
15.40 Nöbetçi / The Guardian
Süre: 88’ / Yönetmen: Martina Priessner
Suriyeli Ortodoks rahibe Dayrayto 18 yıldır Türkiye’nin Güneydoğusu’nda harap bir Süryani köyü olan Zaz’daki bir kilisede yaşamaktadır. Dört yıl önce rahibin ölümüyle iki köpeği, ineği, tavukları ve üç kedisiyle tek başına kalmıştır. Fakat rahip Abuna’ya bu kutsal mekanı asla terk etmeme sözü vermiştir.
17.20 İffetsiz Sürtükler / Brazen Hussies
Süre: 90’ / Yönetmen: Catherine Dwyer
Avustralya tarihinin devrimci bir dönemine ışık tutan film, Kadınların
Özgürlük Hareketini (1965-1975) konu alıyor.
19.00 Muhtaç
Süre: 46’ / Yönetmen: Emre Battal
2021 Türkiye’sinde gıda enflasyonu konuşuluyor. Tezgahlara şaşırtıcı fiyatlarla gelen gıdaları kimler hangi koşullarda, nerede nasıl üretiyor ya da üretemiyor? İnsan yaşamı üreticiye muhtaç. Üretici ise yalnızlık ve yok oluşa giden bir döngünün içinde.
12 ARALIK PAZAR
12.00 Nasrin
Süre: 92’ / Yönetmen: Jeff Kaufman
Uzun yıllardır kadınların, çocukların, dinsel azınlıkların, gazetecilerin, sanatçıların ve ölüm cezası alan mahkumların hakları için mücadele eden Av. Nasrin Sotoudeh, Haziran 2018’de, İran’daki zorunlu tesettür yasasına karşı çıkan kadınları temsil ettiği için tutuklanır. 38 yıl hapis ve 148 kırbaç cezasına çarptırılır.
13.45 Nemesis
Süre: 131’ / Yönetmen: Thomas Imbach
Zürih’teki eski yük istasyonu bir zamanlar şehrin refah kapısıydı. Fakat 125 yıl sonra, uluslararası ticaret ve hareketliliğin bu sembolik mekanı şimdi bir denetim, izolasyon ve ulusal güvenlik mekanına dönüşüyor, buraya sınır dışı edilmeyi bekleyen kişilerin tutulacağı yeni bir polis ve nezaret merkezi yapılması tasarlanıyor.
16.15 Arica
Süre: 95’ / Yönetmen: Lars Edman, William Johansson Kalén
Bir İsveç maden şirketi, çöl ikliminin hüküm sürdüğü Şili’nin Arica şehrine 20.0000 ton zehirli atık ihraç ediyor. Binlerce insan hastalanıyor, pek çok insan kanserden ölüyor. Bu skandalın ortaya çıkarılması ve ardından müthiş bir dava süreci.
18.05 Ölümüne Boşanmak / Dying to Divorce
Süre: 80’ / Yönetmen: Chloe Fairweather
Türkiyeli her üç kadından biri ev içi şiddete maruz kalırken kadın cinayetlerinin sayısı yükselmeye devam ediyor. Fakat bazı Türkiyeli kadınlar bununla mücadele ediyor. Cesur bir avukat olan İpek Bozkurt, istismarcı erkeklerin cezalandırılmasını sağlayarak bu kadın düşmanı gidişata karşı çıkmaya kararlı.
19.35 Bir Kürt Entelektüelin Yaşamı: Casime Celil / Jiyana Rewsenbireki Kurd: Casime Celil
Süre: 56’ / Yönetmen: Özlem Diler, Celil Badikanlı
1908 yılında Kars’ın Digor İlçesine bağlı Kızılkule Köyü’nde doğan Casimê Celîl 1918’de Erivan’a uzun yürüyüşü sırasında bütün aile bireylerini kaybeder. Tek başına kalan Casim, Erivan’da bir yetiştirme yurduna yerleştirilir ve ismi değiştirilir. Kim olduğunu unutmamak için her sabah kalkıp kendine “adım Casim, Celil’in oğluyum, Digor’un Kızılkule köyündenim, Kürdüm, Ezidi Kürdüm sözlerini” tekrar eder.
Belgesel Sonunda Yönetmen ile Söyleşi