fbpx

ARKEOLOJİ KONFERANSI: 4000 yıl önce Asurluların yaşamı

Kale, Gözcü Sk. No:2, 06240 Ulus/Altındağ/Ankara
25.11.2023 - 15.00

Fransızca ve Türkçe

Kültepe Antik Sitesi ve Arşivleri Üzerine Gösterim ve Söyleşi

Institut français, arkeoloji konferanslarının bir parçası olarak, sizi 25 Kasım Cumartesi günü saat 15.00‘da Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde Kültepe arkeolojik alanına adanan temalı bir etkinliğe davet ediyor.

“Tarām-Kūbi Böyle Söylüyor / Asurca Yazışmalar” (Türkçe, Fransızca altyazılı) belgeselinin gösteriminin ardından, belgeselin bilim direktörü, CNRS araştırma Müdürü ve Hamburg Üniversitesi Profesörü Cécile Michel ve Kültepe kazı Sorumlusu Prof. Fikri Kulakoğlu ile söyleşi düzenlenecektir.

Kayıt zorunluru, tıklayın.

Ankara Üniversitesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğinde düzenlenen bu etkinlik, Türkçe ve Fransızca gerçekleşecektir.

Belgesel: Tarām-Kūbi böyle söylüyor, Asurca Yazışmalar 

Yönetmenler: Cécile MICHEL ve Vanessa TUBIANA-BRUN, CNRS – MSH Mondes ; 46dk30, Fransa, 2020, film dili Türkçe, İngilizce ve Fransızca altyazılı.
Yaklaşık 4.000 yıl önce Asurlu tüccarlar, Orta Anadolu’daki Kaneš antik kentinde bir ticaret merkezi kurdular. Mezopotamya’nın kuzeyindeki Assur’dan geldiler. Hikayelerini, üzerine yazdıkları ve zamana direnen kil tabletler sayesinde biliyoruz: Türkiye’de Kültepe arkeolojik alanında 22.500’den fazla çivi yazılı tablet keşfedildi.

Bu Mezopotamya tabletlerinin Anadolu’da ne işi vardı ve bize ne anlatıyorlar?
Kaneš’te yaşayan erkek kardeşi ve kocasıyla mektuplaşan Süryani bir kadın olan Tarām-Kūbi’nin sesi bizi geçmişe götürüyor.

Belgeselin fragmanı: https://vimeo.com/446235841

Cécile Michel, biografi

Cécile Michel, Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nde (CNRS, Arkeoloji ve Antik Çağ Bilimleri, Fransa) araştırma Müdürü ve Hamburg Üniversitesi’nde (Almanya) profesördür.

Mezopotamya ve Anadolu’nun çivi yazılı metinlerini deşifre eden bir tarihçi ve Kültepe (Anadolu) arkeoloji ekibinin bir üyesi olarak, ekonomi ve ticaret, toplum, matematik, eski Yakın Doğu’nun maddi kültürü, kadın ve toplumsal cinsiyet tarihi, arşiv uygulamaları, kaynaklara erişim konularında çok sayıda kitap, yazı, yayınladı.

Ayrıca, Correspondance des marchands de Kaniš au début du IIe millénaire av. J.-C (2001), Women of Assur and Kanesh: Texts from the Archives of Assyrian Merchants (2020) yazarı ve Les débuts de l’histoire yardımcı editörü. Ve Civilisations et cultures du Proche-Orient ancien (2014), Les écritures cunéiformes et leur déchiffrement (2016), Fakes and Forgeries of Written Artefacts from Ancient Mesopotamia to Modern China (2020), Textiles and Gender in Antiquity from Orient to the Mediterranean (2020), Cultural Exchanges and Current Researches at Kültepe and Surroundings (2021), yazarı ve çizgi romancı Thomas Tessier ile Le Tour du monde des écritures çocuk kitabını birlikte yayınladılar. Son olarak Pour partir à la découverte des écritures… d’ici et d’ailleurs! (2017) yayınladı.

Fikri Kulakoğlu, biografi

Fikri Kulakoğlu, 1982’de A.Ü. D.T.C. Fakültesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı’nda arkeoloji lisans eğitimini bitirmiş, daha sonra aynı kürsüde, 1985 yılında Yüksek Lisansını tamamlamıştır.

Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı’nda 1994 yılında Araştırma Görevlisi olarak göreve başlayan Kulakoğlu, 1997 yılında bu Anabilim Dalı’nda “Orta Anadolu Bölgesi’nde Bulunan Eski Hitit Krallık Çağı Seramiği” konulu tez ile doktorasını almıştır.

1998 tarihinde Doçent, 2004 tarihinde de Profesör ünvanını alan Kulakoğlu, halen aynı Anabilim Dalı’nda “Profesör” kadrosunda görev yapmaktadır.

Öğrenciliğinden itibaren Prof. Dr. Nimet Özgüç başkanlığındaki Acemhöyük ve Samsat Kazıları’na katılan Kulakoğlu, daha sonra da Prof. Dr. Masao Mori başkanlığındaki Kaman-Kalehöyük Kazıları’nda ve Orta Anadolu Bölgesi Yüzey Araştırmaları’nda heyet üyesi olarak görev almıştır.

Kulakoğlu, 1998-2001 yılları arasında “Şanlıurfa M.Ö. I. Bin Merkezleri Yüzey Araştırmasını” yürütmüştür.

1999-2003 yılları arasında “Şaraga Höyük Kazısı” ve 2003-2005 yılları arasında “Gaziantep Kale Höyük Kazısı”nın bilimsel başkanlığını yapmıştır.

Kulakoğlu 2005-2006 yıllarında, Gaziantep-Adıyaman Kültür Envanteri Projesi’ni de gerçekleştirmiştir.

1995 yılında heyet üyesi olarak katıldığı Kültepe Kazıları’nda, Prof. Dr. Tahsin Özgüç’ün 2005 yılında vefatından sonra Kazı Başkanlığı’nı yürütmektedir.

Prof.Dr. Fikri Kulakoğlu, 2008-2019 yılları arasında Kayseri İli sınırları içinde “Kayseri Arkeolojik Yüzey Araştırması Projesi”ni de gerçekleştirmiştir.