fbpx

BİYOÇEŞİTLİLİK GECESİ

Ankara Fransız Kültür Merkezi
02.11.2023 - 19.00

Sancak mah. Konrad Adenauer cad. No:30 Çankaya

Elimizde olmayan nedenlerden dolayı bu etkinliğin tartışma bölümünü iptal etmek zorunda kaldık ancak gösterim gerçekleşecektir.

Pandemi Fabrikası belgeselinin gösterimi & Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nden Claude-Anne Gauthier ve biyoçeşitlilik koruma uzmanı (Doğa Koruma Merkezi ve Yolda Girişimi ile birlikte) Özge Balkız ile söyleşi

2 Kasım Perşembe, 19:00
Institut français Ankara

Sizi, yepyeni bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkışını anlamak için farklı disiplinleri bir araya getirerek sağlık ekolojisini araştıran oyuncu Juliette Binoche’u izlemeye davet ediyoruz. İş başındaki mekanizmalar nelerdir? Pandemi Fabrikası belgeseli, ekosistemleri tahrip etmeye devam edersek “salgın hastalıklar çağını” yaşayacağımız konusunda uyarıda bulunan bir düzine bilim insanına söz vererek bu soruyu yanıtlıyor.

Türkiye’de ilk kez gösterimi yapılacak belgeselin ardından Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Müdürü Claude-Anne Gauthier ve biyoçeşitlilik koruma uzmanı (Doğa Koruma Merkezi ve Yolda Girişimi ile birlikte) Özge Balkı ile biyoçeşitlilik üzerine bir sohbet gerçekleştireceğiz.

Türkçe ve Fransızca.
Katılım ücretsiz, kayıt zorunlu

Claude-Anne Gauthier, IRD’nin (Kalkınma için Araştırma Enstitüsü) Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Departmanı müdürü. Paris VII-Denis Diderot Üniversitesi’nden bir doktor olan Claude-Anne Gauthier, Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nin iki kuruluşunu yönettikten sonra 2015 yılında Madagaskar’da temsilci olarak IRD’ye katıldı. Aynı zamanda Biyoçeşitlilik Araştırma Vakfı’nda (FRB) müdür yardımcısı olarak görev yaptı ve Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İşbirliği ve Kalkınma Genel Müdürlüğü’nde biyolojik ve deniz çeşitlilik ve balıkçılık kaynakları proje yöneticisi olarak görev yaptı. Claude-Anne Gauthier çok sayıda uzmanlık faaliyeti yürütmüştür. Özellikle IPBES çerçevesinde uzmanlığı harekete geçirmek için bir Fransız mekanizmasının kurulmasına yönelik organizasyonlar arası ve çok disiplinli düşünce kuruluşuna liderlik etti, GBIF yürütme komitesi başkan yardımcısı, UNESCO eğitim, bilim ve kültür komisyonu üyesi, başkan Yeni Ulusal Biyoçeşitlilik Stratejisi’nin “bilgi ve yenilik” grubunun üyesi ve Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi Taraflarının konferanslarında Fransız heyetinin üyesi.

Özge Balkız, 2000 yılında ODTÜ Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden mezun oldu ve yüksek lisansını yaban keçisi genetiği üzerine yaptı. Doktorasını Fransa’da Montpellier Üniversitesi’nde flamingo metapopülasyonlarının dinamikleri üzerine yaptı. Doktorası Türkiye ve Akdeniz havzasındaki flamingo popülasyonlarının dağılım davranışlarına odaklanmıştır. Bu türün korunması ve sulak alanların korunması konusunda çok sayıda kurumla çalışma fırsatı buldu. Doktorasının ardından Doğa Derneği’nde bilimsel koordinatör olarak çalıştı. Halen Doğa Koruma Merkezi’nde ve Yolda Derneği’nde biyoçeşitlilik uzmanı olarak çalışmaktadır. Türkiye’de koruma bilimi ve iklim değişikliği alanında farklı alanların ve ekosistemlerin etkin korunmasına yönelik çok sayıda projede çalıştı ve çalışmaya devam ediyor.