BULUŞMA: Michel de Montaigne ve Marie de Gournay, filozoflar
28.02.2024 16:52
Buluşma dili Fransızca, Türkçe ardıl çeviri yapılacaktır
Institut français Ankara, son kitabı Michel de Montaigne ve Marie de Gournay, Filozoflar yayımlanması kapsamında Fransız yazar ve felsefesi profesörü Isabelle Krier ile bir buluşma sunuyor.
Yazar, çevirmen ve ressam Latif Yılmaz’ın öncülüğünde gerçekleşecek olan bu buluşma, sizleri yeni bir Montaigne okumasına ve Fransa’da bağımsız entelektüel unvanını alan ilk kadın olan Marie de Gournay’i keşfetmemizi amaçlıyor. Uzun zamandır, Essais‘de düşüncelerini rastgele aktaran cömert bir hümanist olarak kabul edilen Montaigne, gerçekte antik şüphecilikle yeniden bağlantı kurarak ona şaşırtıcı derecede modern ve özgürleştirici bir boyut kazandıran titiz ve yenilikçi bir filozoftur. Kitabında şüphe ve yargı, önyargıları ve cahilliyi yıkmak için harekete geçiriliyor. Montaigne’e göre tahakküm ve sahte hiyerarşiler bu aptallığın kanıtıdır. Yazar buna karşılık olarak insanlar ve hayvanların yanı sıra erkekler ve kadınlar ve hatta köylüler ve soylular açısından da bir eşitlik felsefesi önermektedir. Montaigne’in manevi kızı olarak gördüğü Marie de Gournay, incelemelerinin tamamını Montaigne’de hala dağınık olan sahte hiyerarşilerin bu şekilde yıkılmasına adadı. Bu nedenle rasyonel feminizmin öncüsü sayılabilir. Aynı zamanda Fransa’da çok daha sonraki devrimci taleplerde önemli yankıları olan fikirleri de ortaya koyuyor.
- 1 Mart Cuma, 19.30
- Institut français Ankara, kültür salonu B2
- Buluşma dili Fransızca, Türkçe ardıl çeviri yapılacaktır
- Giriş ücretsiz, kayıt zorulundur, tıklayın
Konuşmacılar
Isabelle Krier
Felsfe doktoru olan Isabelle Krier Orleans’ta felsefe öğretmenliği yapmaktadır. Yaklaşık on yıl Fas ve Mısır’da yaşamış ve yurtdışındaki Fransız liselerinde öğretmenlik yapmıştır. İlk çalışmaları “Arap ülkelerinde ve Fransa’da kadının imajı ve statüsü” üzerine olmuştur. Bu bağlamda 2008 yılında “Le Féminin en Miroir entre Orient et Ouest (Jamal Eddine El Hani ile ortak çalışma, Paris, Campagne Première, 2008)” kitabını yayınladı. Sonraki yıllarda Montaigne ve Montaigne’nin kendisinin manevi kızı olarak gördüğü Marie de Gournay’in felsefesi üzerine çalıştı. Isabelle Krier, “Montaigne et le genre instable – Montaigne ve kararsız cinsiyet (Paris, Classiques Garnier, 2015)” kitabının yazarıdır. Bu kitapta, kimliğin, cinsiyetin ve iktidarın Montaigne tarafından özgürleştirici bir yaklaşımla Denemeler’de ele alınması inceleniyor. 2023’te Classiques Garnier tarafından Marie de Gournay hakkında hazırladığı “Marie de Gournay, philosophe morale et politique – ahlak ve siyaset filozofu Marie de Gournay” kitabı yayınlandı. Bütün bunların yanında, Patrice Bretaudière ile birlikte hazırladıkları “Les Matérialistes paradoxaux – Paradoksal Materyalistler” başlıklı kolektif bir çalışması da bulunuyor. Yine bu konular etrafında çeşitli makaleleri yayınlandı.
Latif Yılmaz
Latif YILMAZ 1979 yılında Gaziantep’te doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat bölümünden mezun oldu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) sosyoloji alanında doktora öğrenciliği yapmaktadır. Yazar, çevirmen ve aynı zamanda ressamdır. Sanatsal faaliyetlerini sürrealist tarzda ve soyut çizimler etrafında sürdürmektedir. 2022 yılında Maison André Breton’un düzenlediği Uluslararası Sürrealizm Sergisine- “Kahire / Saint Cirq Lapopie” katıldı. Desenleri ve çizimleri Revue Edwarda tarafından 2023 yılında Paris’te yayınlandı. 2024 yılının Nisan ayında yine Maison André Breton (Saint Cirq Lapopie, Toulouse) tarafından düzenlenen “Echos Surréalistes Contemporains du Nil à Saint-Cirq-Lapopie” isimli sergiye katılacaktır. Latif Yılmaz aynı zamanda Hazine ve Maliye Bakanlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğünde uzman olarak çalışmaktadır.