FİKİRLER GECESİ / SOHBETLİ KONSER : DERYA & DİLEK TÜRKAN
28.01.2021 - 20:00
28.01.2021
Konser YouTube ve Facebook kanallarında yayınlanacaktır.
Sohbetli Konser
Derya & Dilek Türkan, Serkan M. Halili
Fikirler Gecesi dahilinde
28 Ocak Perşembe, 20:00
{ DEĞİŞİKLİK } Institut français Izmir, « Fikirler Gecesi » programının bu yılki teması olan « Yakın » kavramı dahilinde, geçmişten gelen Türk-Yunan yakınlığını müzik ve ortak kültür aracılığıyla ele almak üzere Türk ve Yunan kemençe sanatçıları Derya Türkan ve Sokratis Sinopoulos’u bir araya getirmeyi planlamıştı. Ancak Yunan sanatçı Sinopoulos süregelen pandemi koşulları ve yeni seyahat kısıtlamaları yüzünden maalesef İzmir’e gelmesi mümkün olmadı. Yunanistan’dan çıkıp adaları geçerek Türkiye’ye uzanan bu müzikli yolculuğa bizleri Derya Türkan çıkaracak. Yolculukta kendisine ses sanatçısı Dilek Türkan ve kanun sanatçısı Serkan Mesut Halili eşlik edecek.
Pandeminin bizleri birbirimizden uzaklaştırdığı bu zamanlarda, fiziken olmasa da kültürle bir araya gelmek için çaba göstermek istiyoruz. Fikirler Gecesi’nin bu yılki teması « Yakın ». Bizler de müzikli bir yolculuk aracılığıyla, Türk-Yunan yakınlığını ele alacağız.
Gerçekten de, müzik mirasımız, gerek besteler gerek enstrümanlar açısından olsun, Ege Denizi’nin iki kıyısında, adalarında ve hatta tüm Akdeniz’de yoğun benzerlikler taşır. Müzik, çünkü bu yakınlığın bağını ve sembolünü hatta uyumunu simgeleyendir.Ege Denizini aşan bir köprü kurmaktansa, Yunanistandan başlayıp yunan adalarından geçerek Türkiye’ye varan ve birbirlerini kucaklayan bir bağ kurmaktır mesele olan. Bu yolculuğun tam tersi de elbet geçerlidir.
Derya Türkan
1973 yılında İstanbul’da doğan Derya Türkan, 1984-1994 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde İhsan Özgen’den kemençe eğitimi aldı.
1990 yılında girdiği ve genel sanat yönetmenliğini devlet sanatçısı Prof. Dr. Necdet Yaşar’ın yaptığı Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Klasik Türk müziği Topluluğu’nda yedi yıl süreyle misafir sanatçı olarak görev yaptı. 1991 yılında TRT İstanbul Radyosu’na girdi ve 2000 yılında bu kurumda kadrolu sanatçı oldu. 1992 yılından bu yana Kudsi Erguner grubu ile pek çok ülkede konserlere katıldı. Kudsi Erguner’le Fransa’da kayıtları yapılan ve yayınlanan “Chemins” (Yollar) adlı bir albüm yaptı. 1996 yılında Fransa Cumhurbaşkanı tarafından Paris Sorbonne Üniversitesi’nde düzenlenen ünlü keman sanatçısı Sir Yehudi Menuhin’in 80. yaş günü konserine Kudsi Erguner’le beraber katıldı. Amerika’da birçok üniversitede özellikle San Francisco, Santa Cruse, Şehvar Beşiroğlu ve Feridun Özgören ile beraber Harvard, MIT üniversitelerinde ve New England konservatuvarında açıklamalı konserlere, seminerlere ve derslere katıldı.
Yunan kemençe sanatçısı Sokratis Sinopoulos ile beraber 1997 yılında İstanbul’dan Mektup 1 ve 2018’de İstanbul’dan Mektup 2 albümleri Amerika‘da Golden Horn, Türkiye’de Kalan plak şirketinden yayınlandı.
Tanburi Murat Aydemir ile birlikte yaptıkları klasik saz eserlerinden oluşan Ahenk Volüm/1 (1997) ve Ahenk Volüm/2 (2006), ABD’de Golden Horn, Türkiye’de Kalan Müzik tarafından yayınlandı. 2001 yılında Ermeni Duduk sanatçısı Civan Gasparyan ve Erkan Oğur’la beraber yaptıkları “Fuad” isimli albüm Kalan Müzik’den yayınlandı. Cengiz Onural ve Murat Aydemir’le beraber kurdukları “İncesaz” grubu ile 8 albüm ve 1 DVD çalışması yapmıştır.
2006 yılında Renaud Garcia Fons ve Uğur Işık’ın misafir olarak katıldıkları “Minstrels Era” isimli albümü Kalan Müzik’den yayınlandı ve büyük başarı kazandı. Aynı trio ile Berlin Filarmoni, Essen Filarmoni, Utrecht Vredenburg, Amsterdam Concertgebouw, Ljubliana Druga Godba festivali, Madrid’de ve Zaragoza’da konserler verdi.
Jordi Savall ile İstanbul, La Sublime Port ve Mare Nostrum isimli albümlerine katıldı. Hesperion grubu ile birçok konsere katıldı.
Yönetmenliğini Cem Yılmaz’ın yaptığı “Yahşi Batı” isimli filmin Türk müziği direktörlüğünü yaptı. 2012 yılında Alexandre Desplat’in özgün müziklerini yaptığı “Argo” isimli filmin müziklerini icra etti.
Jordi Savall, Bojan Zulfikarpasic, Renaud Garcia Fons, Vincent Segal, Ross Daly, Enver İzmailov, Alim Kasimov, Erkan Oğur, Kayhan Kalhor gibi müzisyenlerle projeler ve konserler yapmaktadır.
2004 yılından bu yana Ross Daly’nin Girit’deki “Labyrinth Musical Workshop” adlı okulunda kemençe seminerleri vermektedir.
Dilek Türkan
1978 senesinde Balıkesir’de dünyaya gelen ses sanatçısı Dilek Türkan küçük yaşta müziğe ilgi duyar ve ilk müzik çalışmalarına Balıkesir Halk Eğitim Merkezinde başlar.
1994 yılında İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Ses Eğitimi Bölümünü kazanır ve öğrenimi boyunca Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça ve Tülûn Korman ile repertuar, Güher Güney ve Ferşan Başaka ile şan, Fatma Gökdel, Şehnaz Uğurel ile nazariyat çalışır. 1999 yılında bölüm ikincisi olarak mezun olur.
1995’de TRT İstanbul Radyosuna İstisna Akitli Ses Sanatçısı olarak kabul edilirek müzik kariyerine adım atar. İstanbul ve Ankara Radyolarında, gerek televizyon, gerekse radyo programları olmak üzere çeşitli konserlerde solist ve korist olarak görev alır.
1999’da TRT de görev yaptığı Ses Sanatçılığının yanında müzik eğitmenliğine de başlayan Dilek Türkan, 2003’den itibaren TRT ‘de program yapımcısı olarak çalışmaya başlar. Yaptığı programlarla Türk Müziğini derinlemesine araştırır ve taş plaklara olan ilgisini fark eder.
Türk müziğini modern ve kendine has tarzı ile seslendirmek isteyen Dilek Türkan İncesaz Grubunun « Mazi Kalbimde » ve « Kalbimdeki Deniz » isimli albümünlerinde solist olarak yer alır.
Klasik Türk müziği eğitimi alan fakat Türk Müziği’ni her tür müzik alanında seslendirme arzusunda olan Dilek Türkan 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti’nin resmi açılış programında sanat yönetmenliğini Yekta Kara’nın yaptığı” İstanbul Büyüsü” isimli gösteride 100 kişilik İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile tangolara ses verir.
Timur Selçuk yönetimindeki Münirİstanbul isimli Konserde Münir Nurettin Selçuk’un iki eserini Senfoni Orkestrası ile seslendirir.
İncesaz Grubu ile Berlin Flarmoni’de verdikleri konser dışında, Türkiye’de de “Yollar” isimli çalışma ile bir çok orkestrada solist olarak yer almıştır.
2013 yılı itibariyle solo albüm çalışmalarına başlayan Dilek Türkan’ın “Suya Söyledim” ve “An” isimli albümleri Sony müzik tarafından yayınlanır. Türkiye’deki neredeyse tüm Senfoni Orkestralarına solist olarak katılan sanatçı, yurtdışı ve yurtiçi konserlerine devam ederken bir yandan da beste ve söz yazarlığına adım atar.
BAU İdea çatısı altında ”Dilek Türkan Vokal Atölyesi” nde dersler vermekte olup Türk Müziğini gelecek nesle ulaştırmak adına çalışmalarına devam etmektedir.
Serkan M. Halili
İ.T.Ü. Türk Musıkisi Devlet Konservatuarı’nda temel müzik eğitimini tamamlayan Halili, aynı okuldan M. İhsan ÖZER ve Prof. Ş. Şehvar BEŞİROĞLU’nun kanun sınıfından lisans mezunu oldu. Ardından T.C. Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Müziği Bölümü’nde Prof. Erol DERAN’ın kanun sınıfında Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik çalışmasını tamamladı. Halen İ.T.Ü. Türk Musıkisi Devlet Konservatuarı kadrosunda Dr. Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır
Kâni KARACA eşliğinde İstanbul Müzik ve Semâ Topluluğu ile Sydney Opera House, Bozar, Edinburgh Playhouse, Cairo Museum, Metropolitan Museum of Art gibi dünyanın sayılı sahnelerinde gruba eşlik etti..
Burhan ÖÇAL’a 2008’den beri SUFİ | BACH, İstanbul Oriental Ensemble, Caravansarai Musica projelerinde sanatçıya eşlik etmektedir. 2006 yılında Viyana’da Mozart Yılı kapsamında sergilenen “Saraydan Kız Kaçırma” isimli eserin icrasında orkestrada yer aldı. İ.T.Ü. Oda Orkestrası, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Filarmoni İstanbul, Sarajevo Filarmoni, Tiran Filarmoni ile çeşitli projelerde eşlikçi ve solist olarak sahne aldı.
2012 yılından bu yana CRR Türk Müziği Topluluğu’nda kanun sanatçısı olarak görev almaktadır.
20011 yılında Young-Euro Classic Festivali’nde Oğuzhan BALCI tarafından kanun ve senfoni orkestrası için bestelenen ilk eser olan “İstanbul Hatırası” isimli eserin dünya prömiyerini Berlin Konzerthaus’ta gerçekleştirdi.
2012 yılından itibaren bünyesinde olduğu “Kudsi ERGUNER Ensemble” ile Brezilya, Norveç, Belçika, Lübnan, Azerbaycan, Japonya ve Türkiye’de konserler verdi.
Echo Klassik ödüllü “Pera Ensemble” ile Almanya’da “FEMME FATALE” isimli albümü kaydetti. Almanya, Hırvatistan, Norveç, Brezilya ve Türkiye’de konserlere eşlik etti.
2013-2015 yılları arasında özel bir kanalda yayınlanan, solistliğini TRT Ankara Radyosu ses sanatçısı Elif GÜREŞÇİ’nin yaptığı “Elif Makamı” isimli programın sanat yönetmenliğini üstlendi.
2013 ve 2014 yılında “And the Waltz Goes on Tour” kapsamında Türkiye’de konser veren dünyaca ünlü keman sanatçısı André RIEU ile konuk sanatçı olarak sahnede yer aldı.
2014 yılının Türkiye-Polonya Diplomatik İlişkilerinin Kurulmasının 600. Yılı münasebetiyle planlanan “Szymanowski ad Orientem” isimli projede Polonyalı sanatçılar ile birlikte İstanbul ve Ankara’da konserler verdi.
Yine 2014 yılında Fazıl SAY’ın Japonya turnesinde “Japonya Prömiyeri” yapılan “İstanbul Senfonisi” isimli eserinde Tokyo Senfoni Orkestrası ile solist olarak sahne aldı.
Aynı yıl şefliğini Howard GRIFFITHS’in yaptığı “Brandenburg Staats Orchester” ile Potsdam ve Frankfurt Oder’de Fazıl SAY’ın “İstanbul Senfonisi” eserinde solist olarak yer aldı.
2015 yılında Qatar Foundation tarafından desteklenen Katar Müzik Akademisi (QMA) tarafından workshop ve masterclass vermek üzere Doha’ya davet edildi.
Yine aynı yıl Ermeni halk şarkıcısı Onnik DINKJIAN ve ud sanatçısı, Ara DINKJIAN ile Diyarbakır, Berlin, Wuppertal ve İstanbul’da konserler verdi.
Avrupa Birliği ve T.C. Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen “EUROPALIA ARTS FESTIVAL 2015” kapsamında Belçika, Hollanda ve Fransa’da “İstanbul Solistleri”, “Istanbul Songs” ve “Ottoman Drums” projelerinde yer aldı.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından Amerika‘nın Washington eyaletine bağlı Maryland şehrinde yaptırılan “Diyanet Center of America” açılışında görev aldı. (2016 Nisan)
L’arte Del Mondo orkestrası ile Leipzig ve Leverkusen’de, Mozart’a ait “Die Entführung Aus Dem Serail” (Saraydan Kız Kaçırma) operası temsillerinde, Pera Ensemble ile Türk Müziğ grubunda yer aldı. (Ağustos-Eylül 2016)
2017 yılında Fransız oda müziği grubu “Ensemble Variances” ile Fransa’da konuk sanatçı olarak konserler verdi.
Yine aynı yıl CRR konser salonunda düzenlenen Cihat Aşkın’ın “İstanbulin” projesinde konuk solist olarak yer aldı
2018 yılında Singapur’da “A Tapestry of Sacred Music Festival”de Kudsi Erguner Ensemble ile konser ve workshop verdi.
Makam müziği icra etmesinin yanında, çağdaş ve klâsik batı müziği, ladino, rembetiko gibi alışılmışın dışında türlerde de çalışmalar yapmıştır. Sanatçı, farklı grup ve projelerde değişik müzik tarzlarını denemeye ve icra tarzını genişletmeye devam etmektedir.
Sokratis Sinopoulos
1974 yılında Atina’da doğan Sinopoulos, Yunanistan’da, gerek güncel eserlerde gerekse geleneksel müzik bağlamında lir sanatının yeniden doğuşunda önemli bir rol oynadı.
Küçük yaştan itibaren Bizans müziği ve klasik gitar eğitimi alan Sokratis, 1988 yılında Ross Daly gözetiminde lir çalmaya başladı. Ardından Daly’nin Labyrinthos isimli grubuna katıldı. Yaratıcılığını geliştiren sanatçı, aralarında Eleni Karaindrou (ECM), Charles Lloyd (Blue Note) Jean Guihen Queyras (Harmonia Mundi) gibi bir çok isimle kayıtlar gerçekleştirdi. Fransız Barak grubu L’Achéron ve Türk kemençe virtuozü Derya Türkan ile birlikte çaldı. Derya Türkanile 2 albüm yayınladı. Sinopoulos 1999 yılında gençlere verilen Melina Mercouri ödülünün sahibi oldu.
2010 yılında piyanist Yann Keerim, bas sanatçısı Dimitris Tsekouras ve davulcu Dimitris Emmanouil ile Sokratis Sinopoulos Kuartet’i kurdu. Grubun ilk albümü « Eight Winds » Manfred Eicher tarafından ECM etiketiyle yayınlandı ve tüm dünyada son derece olumlu eleştiriler aldı. İkinci albüm « Metamodal » 2019 yılında kaydedildi. Sokratis Sinopoulos Selanik Makedonya Üniversitesi Müzik ve Sanat Bölümü’nde ders vermeyi sürdürmektedir.