fbpx

FRANSIZ SİNEMA HAFTASI: İSTANBUL

Institut français İstanbul
17.12.2021 - 19.00
19.12.2021 - 19.00

Institut français Türkiye’nin, yaz aylarından bu yana tüm ülkeyi gezen sinema projesi İstanbul’da.

Fransız Sinema Haftası İstanbul’da

17 – 18 – 19 Aralık
Sinematek / Sinema Evi Kadiköy ve Institut français Türkiye

Institut français Türkiye’nin, yaz aylarından bu yana tüm ülkeyi gezen sinema projesi İstanbul’da.

Fransız Sinema Haftası adıyla başlatılan proje kapsamında Türkiye’de vizyona girmemiş 5 Fransız yapımı uzun metrajlı film ve 5 Türk ya da ortak yapım kısa metraj film Ankara’dan başlayan yolculuğunu İstanbul’da sürdürüyor. Projenin sonunda filmler 20’den fazla şehirde gösterilmiş olacak.

Türkiye’de on yedi farklı şehirde gerçekleşen gösterimlerin ardından, Fransız sinema haftası İstanbul’da!
17-19 Aralık tarihleri arasında, izleyiciler üç gün boyunca Türkçe altyazılı bir kısa metraj ve ardından bir uzun metraj izleyebilecekler. Sinemaseverler böylece bir komedi, bir drama, bir animasyon filmi, bir belgesel ve bir aile komedisi seyredecekler.

Filmler Türkçe altyazılı. Kayıt gerekmiyor. Sınırlı kapasite. Girişte aşı karnesi ve HES kod istenecektir.
Sinematek: 5 – 10 TL // Institut: 10 – 15 TL .

 

PROGRAM

17 Aralık Cuma, 19.00

Ondan Bahsetmiyorum (Ayris Alptekin, Türkiye, 2020, 13 dk, Türkçe)

Bir arkadaşından bir süredir iletişim kurmaya çalıştığı Derya’nın “rahat” bir kız olduğu bilgisini öğrenen Ali, ailesinin yokluğundan faydalanarak Derya’yı evine davet etmeye karar verir. Fakat görünenin ardındaki iletişimsizlik Ali ve Derya’nın ilişkisini başladığı gün sonlandıracaktır. « Ondan Bahsetmiyorum », ergenliğin doruklarında el yordamı ile ilişki kurmaya çalışan bu iki gencin bir gününe tanıklık ediyor.

La vie scolaire – Okul Hayatı – (Grand Corps Malade & Mehdi Idir, Fransa, 2019, 111 dk, sosyal komedi, Fransızca, Türkçe altyazılı)

Cumhuriyet değerlerine sahip bir okulunun, hayatın ve mücadelenin kalbinde bir yıl! Genç rehber öğretmen Samia, memleketi Ardèche’den Saint-Denis kentindeki zorlu bir okulda çalışmak üzere gelir. Burada, bitmek bilmeyen disiplin sorunlarını ve mahallenin üzerine çöken sosyal gerçekliği keşfederken, öğrencilerin ve danışman ekibinin inanılmaz canlılığına ve mizahına şahit olacaktır. Mahallenin büyüğü Moussa ve Dylan’ın da olduğu gruba uyum sağlayan Samia kısa sürede okulda sorun çıkaranların davranışlarını yönlendirip, neredeyse bundan keyif almaya başlar…

18 Aralık Cumartesi, 16.00

Kötü Kız (Ayçe Kartal, Türkiye & Fransa, 2017, 8 dk, Türkçe)

Ayce Kartal imzalı “Kötü Kız”, ülkemizin hasıraltı edilen meselelerinden birini, küçük kız çocuklarına uygulanan toplu tecavüz şiddetini ele alıyor. Bıçak sırtı bir konu. Yönetmen bu sert konuyu işlemek için animasyonun yumuşak çizgilerine başvurmuş. S. adlı küçük bir kızın hastanede uyandığı bir sahneyle açılıyor film. Küçük kız yavaş yavaş geçmişi, bastırmaya çalıştığı travmatik anılarını hatırlıyor. Freud, psikanaliz teorisinde buna “bastırılanın geri dönüşü” diyor.

Les hirondelles de Kaboul – Kabil Kırlangıçları – (Zabou Breitman & Eléa Gobbé-Mévellec, Fransa, 2018, 81 dk, animasyon, Fransızca, Türkçe altyazılı)

1998 yazı, harap Kabil, Taliban tarafından işgal edilir. Genç Mohsen ve Zunaira birbirlerini çok sevmektedir. Günlük şiddete ve sefalete rağmen geleceğe inanmak isteyen gençlerin hayatı, Mohsen’in aptalca bir hareketiyle alt üst olacaktır.

18 Aralık Cumartesi, 19.00

Sulukule Mon Amour (Azra Deniz Okyay, Türkiye, 2016, 6 dk, Türkçe, İngilizce altyazılı)

Gizem ve Dina, İstanbul’un yıkımla karşı karşıya olan Sulukule semtinde iki genç kadındır. Yüksek, yanan renkli dumanların üzerinde muzaffer bir şekilde yükselen bir meşale ile sokaklarda ve antik şehir surlarının tepesinde dans ederler. Dansları direniştir, özgürlüklerinin bir kutlamasıdır.

Hayaletler (Azra Deniz Okyay, Turkiye & Fransa, 2020, 90 dk, dram, Türkçe, İngilizce altyazılı)

Türkiye genelinde saatler süren bir elektrik kesintisinin yaşandığı bir günde, aynı mahalleden dört kişinin yolları çakışır. Arkadaşıyla bir yarışma kazanıp hiphop dansçısı olmak isteyen Didem, belediyede temizlik görevlisi olarak çalışan ve hapisteki oğluna acilen para yollamak isteyen İffet, kentsel dönüşüm fırsatçısı Raşit ve mahallenin çocuklarına gönüllü sinema dersleri veren Ela’nın yolları bu ‘karanlık’ günde kesişir. Hepsi kendi yollarını çizerek domino etkili bir kaosta ayakta kalmaya çalışmaktadır. Hayaletler, o gün İstanbul’un Sucular semtinde yaşananları, bu dört farklı insanın birbirine geçen hikâyeleri üzerinden anlatıyor ve günümüz Türkiye’sine dair distopik bir portre çiziyor. Azra Deniz Okyay’ın filmi Venedik Film Festivali, Eleştirmenler Haftası’nda En İyi İlk Film Ödülü aldı.

Gösterimden sonra, Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin ile yönetmen ve senarist Azra Deniz Okyay arasında bir söyleşi gerçekleştirilecek (Fransızca).

19 Aralık Pazar, 16.00

Ablam (Burcu Aykar, Türkiye, 2019, 22 dk, Türkçe)

Elif 10, ablası Ayşe 13 yaşında. 1980’lerde, İstanbul’da bir yaz. Elif özgürce sokaklarda oynar. Ayşe ise yeni beliren göğüslerini banyo aynasında görmeye çalışırken düşüp bacağını yaralayınca, yazı yatarak geçirmek zorunda kalır. Ablasının kendisine sürekli sinirlenmesini anlamaz Elif, Ayşe sanki ulaşamadığı, başka bir diyardadır.

Felicita – Mutluluk – (Bruno Merle, Fransa, 2020, 82 dk, aile komedisi, Fransızca, Türkçe altyazılı)

Tim ve Chloé için mutluluk, günü yaşamak ve özgürlüktedir. Ama yaz bitmek üzeredir ve kızları Tommy okula geri dönüşünü kaçırmak istememektedir. Her şey yolunda gidiyordu, ta ki Chloé kaybolana, Tim bir araba çalana ve bir kozmonot hikayeye dahil olana kadar…

Gösterim sonrası, yönetmen Burcu Aykar ve izleyiciler arasında soru cevap bölümü yer alacak (Türkçe).

19 Aralık Pazar, 19.00

Fotoğraf Altı (Aylin Kızıl, BAK programı, Türkiye, 2021, 6 dk, Türkçe)

Fotoğraf Altı, Helin Apartmanı’nın Diyarbakır surlarına ve çevresine hakim yüksek damından şehrin yıkılıp yeniden yapılan ve her an yıkılma ihtimalini barındıran mahallelerine bakıyor. Film, imaja hakim olmaya çalışan bir üst sesin, anlamın parçası olmaya başlayan bir bedene ve konuma kısacık yolculuğu.

Li vir – Burada – (Sibel Öğe, BAK programı, Türkiye, 2021, 6 dk, Türkçe ve Kürtçe)

2005’ten bu yana yüzlerce filme, oyuna, konsere ve söyleşiye ev sahipliği yapan Batman Yılmaz Güney Sinema Salonu’nun önce yanması, ardından yıkılmasıyla birlikte geride kalan beton alana adım atıyoruz. Geleceği belirsiz, bekleyiş halindeki bu beton boşluk, içine geçmişin sesleri doldukça bir mekâna dönüşmeye başlıyor. Bu mekânın ve içinde paylaşılan kültürün hatırasıyla cadde sesleri duyulmaz olurken, üretmenin, beraber olmanın, dayanışmanın ve paylaşmanın gücü şimdi ve burada bizi etkisi altına alıyor.

Bu 2 film « Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK » programı kapsamında Temmuz 2020 – Nisan 2021 arasında düzenlenen, Anadolu Kültür ve Institut français Türkiye tarafından desteklenen Kulaktan Kulağa Kolektif Video Üretim Atölyesi çerçevesinde üretilmiştir.

Le grand bal – Büyük Balo –  (Lætitia Carton, Fransa, 2018, 91 dk, belgesel, Fransızca, Türkçe altyazılı)

Bir balo hikayesi. Büyük bir balo. Her yaz, Avrupa’nın dört bir yanından iki binden fazla insan, orta Fransa’daki kırsalın bir köşesinde bir araya gelip dans etmek, yeniden dans etmek için akın ediyor. 7 gün 8 gece boyunca dans eden, dans etmeye doymayan, zamanın nasıl geçtiğini anlamayan, yorgunluklarına ve bedenlerine meydan okuyan insanlar… Kendi etraflarında dönüp duranlar, kahkahalar atanlar, ağlayanlar, şarkı söyleyenlerle,  yaşamın nabzı atmaya devam edecektir…