Gösterim ve Söyleşi | Peripeteia: Çocuklar Hakları Risk Altında
Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmenin 35. yıl dönümü ve İnsan Hakları Günü’nün kapsamında, Institut français Ankara, UNICEF Türkiye ve STK ICC (Uluslararası Çocuk Merkezi) iş birliğiyle, sizleri, çocuk hakları temalı bir tartışma gecesine davet ediyor.
Açılışını UNICEF Türkiye temsilcisi Sayın Paolo Marchi’nin yapacağı gecede, yönetmen Merve Gezen’in “Peripeteia” adlı kısa filminin gösterimi ve ardından « Sözleşmenin 35’inci yılından sonra, çocuk haklarıyla ilgili durum nedir? Türkiye’den bir bakış » başlıklı fikir tartışması gerçekleştirilecek.
Ayrıca, 10 Ocak 2025 tarihine kadar ziyarete açık olacak olan Eren Güney’in “Peripeteia” filminin çekimlerinden çektiği fotoğraflardan oluşan serginin de sergilenmesine fırsat verilecek.
- 11 Aralık 2024 Çarşamba, 18.30
- Yer: Institut français Ankara – Yıldız
- Katılım ücretsiz, kayıt zorunludur
- Konuşma dili Fransızca ve Türkçe, simültane çeviri yapılacaktır
Paolo Marchi tarafından açılış konuşması – UNICEF Türkiye Temsilcisi
Paolo Marchi, Ekim 2023’te UNICEF Türkiye Ülke Temsilcisi olarak atandı. Farklı insani ve kalkınma bağlamlarında ekiplere liderlik etme, programları ve ortaklıkları yönetme konusunda zengin bir deneyime sahip.
Bu görevden önce, çeşitli ülkelerde Temsilci Yardımcısı olarak görev yaptı – Mart 2022’den itibaren Türkiye’de, ardından Orta Afrika Cumhuriyeti’nde (Eylül 2018/Şubat 2022) ve Guyana ve Surinam’da (Ekim 2015/Ağustos 2018). Daha önce Bosna-Hersek’te çocuk koruma ekibine liderlik etmişti. Kariyerine, UNICEF Genel Merkezi Cinsiyet ve Haklar Birimi’nde başladı. UNICEF’den önce, Fas, Sierra Leone, İtalya ve İsviçre’deki diğer kuruluşlarda farklı görevlerde bulundu.
Paolo Marchi, Essex Üniversitesi’nden (Birleşik Krallık) Uluslararası İnsan Hakları Hukuku alanında LLM ve Torino Üniversitesi’nden (İtalya) LLB derecesine sahiptir.
Peripeteia filmi ile ilgili
Peripeteia, Türkiye, 2024, 15′
Yönetmen: Merve Gezen
Uluslararası 11 Ödül
Film dili Türkçe, Fransızca altyazılı
Özet
Ankara sokaklarında çekilen kısa film, çöpten kağıt ve plastik toplayarak ailesine yardım eden 9 yaşındaki Adem’in sıradan bir gününü anlatıyor.
Söyleşi
« Sözleşmenin 35’inci yılından sonra, çocuk haklarıyla ilgili durum nedir? Türkiye’den bir bakış »
Merve Gezen – Yönetmen ve senarist
Paris Devlet Yüksek Konservatuarı ve Sorbonne Nouvelle Üniversitesi tiyatro ve sinema mezunu olan Gezen doktorasını da çocuk hakları ve sinema üzerine yapmıştır. Filmlerinde sıklıkla insan hakları temalarını işleyen yönetmenin çektiği Nerdesin Aşkım? (2014), Scrabble (2016), Suskunluk (2018) filmleri 5 kıtada gösterilmiş olup Avrupa, Kanada, Avustralya ve A.B.D’den ödüller almıştır. Çocuk işçiliği üzerine çektiği son filmi “Peripeteia” ise yurtdışında 28 uluslararası festivalde gösterilmiş olup İtalya, Fransa, Hollanda, Finlandiya, Kanada, A.B.D’den toplam 11 ödüle layık görülmüştür.
Dilek Karagöz Küpeli – Sosyal Politikalar Uzmanı, UNICEF Türkiye
Dilek Karagöz Küpeli, 11 yıldır UNICEF Türkiye’de çeşitli yetki üstlenerek çocuk haklarının ilerlemesine katkı sağlıyor. Uzmanlık alanları arasında çocuk koruma sistemlerinin güçlendirilmesi, çocuklar için adalet, çocuklara yönelik şiddetle mücadele, bağımsız çocuk hakları izleme faaliyetlerinin teşviki ve kapsayıcı sosyal politikalar ile sosyal koruma sistemlerinin savunulması yer almaktadır. UNICEF Türkiye Çocuk Hakları ve İş İlkelerinin Geliştirilmesi Programı’nı ve çocuk işçiliğiyle mücadele çalışmalarının yönetmelerini devam etmektedir. Ayrıca UNICEF adına Ulusal Çocuk İşçiliği Teknik Çalışma Grubu’nun koordinatörlüğünü yapmaktadır.
Dilek Karagöz, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden lisans derecesine sahiptir ve 2025 yılında ODTÜ’de Sosyoloji bölümünde yüksek lisans hazırlığındadır.
Ceren Fırat Ayten – Kadın ve çocuk hakları uzmanı hukukçu
Av. Ceren Fırat Ayten, Hacettepe Üniversitesi mezunu olup halen aynı üniversitede hukuk alanında doktorasına devam etmektedir. Uluslararası Çocuk Merkezi’nde kadının üreme sağlığı hakları ve çocuk yaşta, zorla ve erken evlilikleri, toplumsal cinsiyet konularında çalışmasını sürdürmektedir. Hollanda Kraliyeti desteğiyle Uluslararası Çocuk Merkezi’nde “Anne Çocuk El Ele- Çocuk yaşta, erken ve zorla evliliklere karşı” projesinde, proje koordinatörlüğü yapmaktadır.
Moderatör
Sait Fehmi Ağduk – STK’lara Danışmanlık Uzmanı
Lisans öğrenimini Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde, yüksek lisans derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde tamamladı. 2002 yılında Birleşmiş Milletler’de başladığı sivil toplum hayatına, on yıl boyunca Ulusal Demokratik Enstitü’de (NDI-National Democratic Institute) devam etti. Türkiye’nin en kapsamlı “Konuk Sanatçı Programı”nı yürüttü. Kendisini, iki yıllık Gazete Duvar macerasından sonra şimdi T24 Haftalık’ta ifade ediyor. www.hayatevi.org adlı bloğunda ev, yol ve aile temaları üzerinden hayata dair yazılar yazıyor.