fbpx

KONSER: HENRI DEMARQUETTE & ÖZGÜR ÜNALDI

AASSM / Güzelyalı
19.08.2021 - 20:00
19.08.2021 - 20:00

İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle.

Institut français İzmir 18. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali’ne destek vererek Fransız çellist Henri Demarquette ve piyanist Özgür Ünaldı’yı 18 Ağustos’ta Gümüşlük Antik Taş Ocağı’nda ağırlıyor. İkinci konser İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle 19 Ağustos’ta İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek. Ücretsiz davetiyeniz için link : http://kultursanat.izmir.bel.tr/sayfalar/acikhavameydankonser.aspx

Program:

J.S. Bach | Cello Suite No.3, Do major, BWV 1009
Prélude
II. Allemande
Courante
Sarabande
Bourrée
Bourrée
Gigue

Johannes Brahms | Viyolonsel ve Piyano için Sonat, Mi minör, No. 1, Op.38
Allegro non troppo
Allegretto quasi Menuetto
Allegro

-ARA-

Dmitri Shostakovich | Viyolonsel ve Piyano için Sonat , Op. 40
I – Allegro non troppo
II – Allegro
III – Largo
IV – Allegro

Pyotr Tchaikovsky | Pezzo capriccioso, Op. 62

 

Henri Demarquette

Henri Demarquette, on üç yaşında Paris Yüksek Müzik Konservatuarı’na girerek Philippe Muller ve Maurice Gendron ile çalıştı. Yeteneği çabucak fark edildi ve oybirliğiyle Paris’te Pierre Fournier ve Paul Tortelier ve ABD’de Bloomington’da Janos Starker ile çalışmasını sağlayan bir birincilik ödülü aldı.
Sahneye aşina olan Demarquette, ilk konserine on yedi yaşında Paris’teki Théâtre du Châtelet’teki bir resitalde çaldı. Kendisini Prag ve Paris’te Dvorák’ın Viyolonsel Konçertosu’nu çalmaya davet eden Lord Yehudi Menuhin’in dikkatini çeken sanatçı 2005 yılında Fondation Simone et Cino del Duca’dan bir ödül aldı.
Kariyeri daha sonra uluslararası bir boyut kazanan sanatçı dünyanın en büyük Fransız ve uluslararası orkestralarından bazılarıyla birlikte çalmaya davet edildi: Orchester National de France, Londra Filarmoni, Weiner KammerOrchester, Ensemble Orchestral de Paris, Tokyo Senfoni Orkestrası, Orchester National Bordeaux Aquitaine, Sinfonia Varsovia ve Neue Philharmonie Westfalen… Ayrıca en sevdiği piyano ortakları olan Boris Berezovsky, Michel Dalberto, Jean-Bernard Pommier, Fabrizio Chiovetta, Vanessa Benelli Mosell ve Jean-Frédéric Neuburger ile birlikte sahne aldı. Sanatçı 2015 yılında Augustin Dumay, Svetlin Roussev ve Miguel da Silva ile yaylı çalgılar dörtlüsünü kurdu.
Son derece yaratıcı ve tutkulu olan Henri Demarquette, birçok paralel projede yer almaktadır. 2014’te Fransız akordeoncu Richard Galliano ile düet yaparak Bach’tan Galliano’ya eklektik bir programda sahne aldı ve Orchestre Royal de Chambre de Wallonie ile akordeon, çello ve orkestra için Kontraslar prömiyerini yaptı. Aynı yıl, L’Ensemble Vocal Sequenza 9.3. ile birlikte, Catherine Simonpietri tarafından yönetilen orijinal bir viyolonsel topluluğu ve bir acapella korosu olan “Vocello”yu yarattı.
Üç yıl sonra, Michel Legrand’ın Viyolonsel Konçertosu’nun prömiyerini yaptı ve eseri Orchestre Philharmonique de Radio France ve Mikko Franck ile Sony için kaydetti.
Doğal merakı onu düzenli olarak çağdaş müzik icra etmeye ve Olivier Greif (Durch Adams Fall Concerto), Pascal Zavaro (Konçerto), Eric Tanguy (Nocturne), Florentine Mulsant (Sonata) ve Alexandre Gasparov (Nocturne) gibi bestecilerle yakın çalışmaya itmiştir.
Henri Dutilleux’un Tout un monde lointain konçertosunun Musikalische Akademie des Nationaltheater-Orchesters Mannheim ile Frédéric Chaslin yönetimindeki performansı 2016 yılında France Europe Média tarafından filme alınmıştır.
Henri Demarquette, Paris Ecole Normale de Musique Cortot’ta ders vermeyi sürdürmektedir.

Sanatçı 1700 tarihli Goffredo Cappa’nın çellosu ve 1820 tarihli Persois yayı ile çalmaktadır.

Foto H. Demarquette  © Yannick PERRIN

 

Özgür Ünaldı

Avusturya’da düzenlenen Uluslararası Johannes Brahms Yarışması’nda piyano dalında ödül alan ilk Türk olan Özgür Ünaldı, üç turluk üstün performansı ve “en iyi Brahms yorumuyla” uluslararası çevrelerde büyük ilgi topladı ve birçok müzik otoritesinin dikkatini çekti.

Ünaldı, yedi yaşında Prof. Seçkin Gökbudak’tan özel piyano ve teori dersleri alarak ilk müzik eğitimine başladı. Konservatuvar hayatı boyunca Gülnara Aziz’in öğrencisi olduğu Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’ndeki Lisans eğitimini “Bölüm ve Fakülte Birincisi” olarak tamamladı ve ardından Moskova – Çaykovski Devlet Konservatuvarı’nın aspirantura (sanatta yeterlik) sınavlarını kazanarak Moskova’da Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı’nın eğitim bursuyla okumaya başladı. Moskova’da Prof. İrina Plotnikova’nın piyano sınıfına girmeye hak kazanan Ünaldı, sınıfta özel bir yer edinerek 2010 yılında Moskova – Çaykovski Devlet Konservatuarı’ndaki doktora çalışmalarını başarı ile tamamladı.

Özgür Ünaldı, yurtiçi ve yurtdışında birçok konser, festival, resital ve çalıştaylarla kariyerinde ilerlerken önde gelen orkestra şeflerinin yönetimindeki farklı senfoni orkestralarıyla konçertolar seslendirdi. Hayal gücüyle beslenen detaylı ve sorgulayıcı yorumculuk prensiplerinin bilimle buluşması şeklinde tanımlanabilecek, Prof. Robert Levin’in bulguları temelinde geliştirdiği doğaçlamalı Mozart yorumları yankı uyandırdı ve övgüler aldı, Mozart yorumculuğu hakkında yazdığı bilimsel makale de yayınlandı.

Özgür Ünaldı, solist olarak kariyerini sürdürmesinin yanı sıra oda müziği alanına büyük katkılar yapmakta, farklı topluluklarla müzik serüvenine devam etmektedir. Özgecan Günöz (keman) ve Çağlayan Çetin (çello) gibi seçkin müzisyenlerden oluşan Bosphorus Trio’nun üyesidir, ünlü üçlünün, dünyanın önde gelen plak şirketlerinden birisi olan Naxos’tan “Turkish Piano Trios” başlıklı albümü Ağustos 2020’de tüm dünyada yayınlanmıştır, albüm Ferid Tüzün, Oğuzhan Balcı gibi bestecilerimizin dünya prömiyeri kayıtlarını içermektedir. Özgür Ünaldı, eşi Elena Ünaldı ile viyola-piyano ikilisi olarak yurtiçi ve yurtdışında özgün programıyla öne çıkan resitaller de vermektedir. Elena ve Özgür Ünaldı ikilisinin “Bach Cafe Dijital” platformundan çıkan “Sözsüz Şarkılar ve Arpeggione” albümü bulunmaktadır. Sanatçı, piyanist Gökhan Aybulus’la beraber iki piyano için yazılmış ve parlak virtüözite gerektiren eserleri farklı konser salonlarında seslendirmeye devam etmektedir. Covid-19 salgını sırasında kayıt/konser şeklinde CRR Konser Salonu’nda gerçekleştirdikleri “176 Tuşta Rahmaninov” resitali büyük ses getirmiştir.

Aynı zamanda besteci olan Ünaldı, kompozisyon alanında Hatıra Ahmedli Cafer, Bujor Hoinic ve Zarife Bakihanova’yla çalışmıştır. Solo piyano için farklı formlarda bestelediği Prelüd, Tokkata, Çeşitlemeler gibi eserleri, klasik dönem konçertolar için kadansları, ikili ve üçlü enstrümanlar için düzenlemeleri bulunmaktadır. Son eseri olan “Alnar Çeşitlemeleri” solo piyano için yazılmış ve son derece olumlu eleştiriler ve övgüler almıştır. Bu yeni eserin kaydı da ilk kez “Bach Cafe Dijital” platformundan çıkmıştır.

Özgür Ünaldı, yurtiçi ve yurtdışında aktif olarak sürdürdüğü konser hayatının yanında Türkiye’nin önde gelen konservatuvarlarından Bursa Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda doçent ünvanıyla Piyano Anasanat Dalı’ndaki görevine devam etmekte, öğrencileri yarışmalar ve solistlik seçmelerinde çeşitli başarılar kazanmaktadır.