SERGİ: 1200° C
17.12.2019
29.12.2019
Seramik sergisi
SERGİ: 1200° C
Seramik sergisi
- 17 – 29 Aralık
- Sergi açılışı: 17 Aralık Salı günü saat 19:00 / LCV: kultur.ankara@ifturquie.org
- Giriş serbesttir
- sergilenen objeler satışa sunulacaktır
Plastik sanatların en dolu ifadesini bulduğu alanın seramik sanatı olduğunu rahatça ileri sürebiliriz. Biçim, renk ve doku üçlemesinde yaratıcılığa sınırsız olanaklar sunan bu sanatın başka bir şansı da gündelik yaşamlarımızla içiçe olabilmesi, sanatçıların dokunuşlarının, emeklerinin bizim edim ve dokunuşlarımızla buluşabilmesidir. Temel ihtiyaçlarımızı için kullandığımız bir çok eşyanın seramik olduğu düşünülürse, bu eşsiz mecra yaşam/sanat ilişkisini yoğunlaştırıp gerçekliğe dönüştürebilir.
Bu seramik sergisinde Asya kıtasının iki karşıt ucundan üç sanatçıyı bir araya getiriyoruz. Serginin başlığı çok yüksek bir sıcaklığın ifadesi; akla önce gelen bu sıcaklığın yakıcı ve yokedici gücü oluyor. Demir dahil birçok metali eritip amorf hale getiren bu sıcaklık, toprakla buluştuğunda insan emeğini, bilgi ve kültür birikimini, estetik esinini cisimleştiren bir kaynağa dönüşüyor. Sergimizde estetik ve yaratıcılığın dolaysız şekillendiği objeler ve seramik kapları (Maksabal) izleyebilir, dokunabilir ve haz alabilirsiniz.
Attila Güllü
Küratör
Sanatçılar
- Mutlu Başkaya
- Hasan Şahbaz
- Yong Moon Kim
KIM, YONG MOON
1955`te Kore, Osan şehrinde doğdu. Hong Ik Üniversitesi’nde BA ve MA dereceleriyle 1984 yılında mezun oldu. 40’tan fazla kişisel sergi açtı. Kore geleneğinden beslenen çağdaş yapıtlar ürettiği gibi daha çok yine bir Kore geleneksel formu olan “Maksabal”
kaseleri üzerine yoğunlaştı. Kore, Çin ve Türkiye’de 40 kadar “Uluslarası Maksabal Sempozyumu” organize etti. Maksabal konusunda sekiz kitap yayınladı. Halen Kore Wanju Uluslararası Maksabal Müzesi Direktörü, Çin Qilu Üniversitesi ve Ankara Hacettepe Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesidir. Ayrıca Uluslararası Maksabal Odunateşi Sempozyumu’nu organize etmektedir.
HASAN ŞAHBAZ
1975 yılında Konya-Akşehir’de doğdu. 2001 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünde lisans eğitimini tamamladı ve aynı yıl Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2006 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Seramik Anasanat Dalında Yüksek Lisans eğitimini tamamladı.
Özel ve kamu koleksiyonlarında eserleri bulunan sanatçı yurt içinde 9 kişisel sergi açtı, birçok ulusal ve uluslararası sergi, sempozyum, çalıştay ve bienalde çalışmalarıyla yer aldı. Ulusal ve uluslararası düzeyde seramik yarışmalarında 14 ödül kazanan Şahbaz Japonya, Letonya, Finlandiya, Almanya, Tunus ve Türkiye’de etkinliklere katıldı. Halen Afyon Kocatepe Üniversitesi GFS Seramik Bölümünde çalışmalarını sürdüren Şahbaz, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Seramik Anasanat Dalında Sanatta Yeterlik eğitimine devam etmektedir. Hasan Şahbaz Türk Seramik Derneği ve Uluslararası Seramik Akademisi (IAC) üyesidir.
MUTLU BAŞKAYA
Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünden 1992 yılında mezun oldu, 1997’de Yüksek Lisans eğitiminden sonra 1999’da aynı bölümde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Başkaya yurtdışında ve Türkiye’de pek çok karma sergiye katılmıştır. Aralarında IX. Uluslararası Manises Seramik Bienali, “Manises Kent Ödülü”nün de bulunduğu toplam 11 ödülü bulunmaktadır. 1999 – 2002 yılları arasında Milano’da Gioela Suardi atölyesinde çalışmıştır. Litvanya Vilnius Akademisi ve Kesckemet-Macaristan Uluslararası Seramik Merkezi’nde Erasmus Programı çerçevesinde seminerler vermiş, birçok kez Raku ve kâğıt fırın çalıştayları düzenlemiştir. Türk Seramik Derneği yönetim kurulu üyesi ve Seramik Türkiye Dergisi sanat editörüdür. Sanatçı form ve kavramı buluşturan”Umut” serisine 2007 yılında başladı: “Günlük politikaların insanlar üzerinde yarattığı mutsuzluk, iyimser düşünüldüğünde küçük hayallerle umuda dönüşebilir. Bu düşünceden hareketle oluşturduğu formlarda merdiven umudun sembolü, karamsarlığa kapıldığımızda belirsizliği anlatan merdiven ise aydınlıktan karanlığa doğru gidişin sembolüdür.” Mutlu Başkaya halen Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nde Öğretim Görevlisi olarak görev yapmaktadır.