#NN2023 SERGİ: “Akışta / Dans le flux / In the Flux ”
14.11.2023
03.12.2023
Dijital Kasım: metavers sergi
Ankara’da dev meta-uzam sergi
Cumhuriyetin 100. yılı ve “Dijital Kasım” 2023 edisyonunun kutlamaları çerçevesinde, Institut français Türkiye/Ankara, Almanya Büyükelçiliği ve Cermodern iş birliğiyle dijital sanatçı Didem Yalınay’ın bir meta-uzam sergi düzenliyor.
14 Kasım’da CerModern’de açılacak olan “Akışta / Dans le flux / In the Flux” isimli sergi Kasım ayı boyunca dijital sanat meraklılarına daha önce hiç görmedikleri bir kapsayıcı bir meta-uzam/metavers deneyim sunacak.
Yalınay, CerModern’de 200 metrekarelik bir alanı kendi buluşu olan hologram ekranlarla artırılmış strüktürler kurarak gerçek mekanda hiçbir donanım kullanmadan içine girip kapsandığımız meta-uzam/metavers bir deneyime dönüştürürken, ışık ve madde arasındaki göze görünmeyen ilişkilerin kuvvetini görünür kılacak.
Giriş ücretsiz, Hub galeri -1.
Sanatçı ile, 25 kasım Cumartesi saat 11.00 ve 15.00’da “metavers’i düşünmek” atölyesi gerçekleşecek (katılım serbesttir).
Didem Yalınay
©Kim Nguyen
“2018 yılında bilimsel araştırmalarımın sonuçlarıyla ürettiğim ilk meta-uzam çalışmam Cer Modern’de sergilendi. Seçkin Maden ve Cemal Koray Bingöl’le beraber “Edge(s)/Bağlantı(lar)” isimli 2 metrekarelik bir enstalasyonla jeneratif bir evren yaratmıştık. O günlerde çalışmalarımı ilerletip cumhuriyetin 100. Yılında 2023’te Ankara’da büyük bir sergi yapabilmeyi düşlemiştim. O zamandan beri içine girebildiğimiz metavers deneyimler yaratmak üzere Seçkin Maden ile birlikte çalışmalarımızı sürdürdük. Bugün geldiğim noktada ilk işimin 100 katı büyük bir enstalasyonla yine Ankara’da uluslararası bir platformda çalışmalarımı sunabilmem çok anlamlı.
Ben Ankara’da doğdum büyüdüm. Bu çalışma bu topraklarda yetişmiş olan bizlerin potansiyelimizi görünür kılarken Türkiye’nin uluslararası kültür bağlarında kuvvetli yerini de gösteriyor.”
Didem Yalınay, dijital teknoloji üzerine sorgulamalarla yaşamdaki ilinti ve ilişkiler üzerine jeneratif işler üreterek gerçek mekanda meta-uzam deneyimler yaratan kapsayıcı enstalasyonlar yapıyor. Akademisyen sanatçı halen Fransız Sorbonne Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdürüyor.
Geçtiğimiz yıl Fransa’nın en seçkin sanatçı konaklama programı tarafından dünya çapında 24 sanatçı arasına seçilen ve 2023 Uluslarası Elektronik Sanat sempozyumu (ISEA 2023) kapsamında da dünya çapında 20 sanatçı arasına giren Yalınay, 2022 yılında Cité International des Arts Paris’te ve bu yıl 2023 Mayıs ayında Sorbonne Galeri Michel Journiac’ta solo sergiler gerçekleştirdi.
Yalınay’ın beraber çalıştığı bilim insanlarının arasında quantum fiziğinin önde gelen isimlerinden Cambridge Fizik bölümü profesörü Mete Atatüre, Türkiye’deki ve Fransa’daki çalışmalarıyla karbon emüsyon sorununa çözümler geliştiren Prof.Dr. İskender Gökalp gibi önemli bilim insanları bulunuyor.