SÖYLEŞİ – YAPAY ZEKA: HANGİ ETİK SORUNLARI BERABERİNDE GETİRECEK?
06.11.2024 19:30
Fransızca ve Türkçe ve simültane çeviri
Anaïs Nony, Doç Dr. Şafak Etike & Doç. Dr. Ergin Şafak Dikmen
2024 Dijital Kasım etkinlikleri kapsamında, Institut français Ankara yapay zeka uzmanı Fransız akademisyen ve filozof Anaïs Nony ile Türkiye’de bir dizi söyleşi düzenliyor. Ankara’daki konferansta Anaïs Nony, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Doç. Dr. Şafak Dikmen ve Yozgat Bozok Üniversitesi’nde öğretim görevlisi Doç Dr. Şafak Etike bizlerle birlikte olacaklar.
Bu tartışma, ekoloji, mahremiyet ve silahlı çatışmalarda otomatik karar alma gibi çok çeşitli alanlarda yapay zekanın etik etkilerini ele almayı hedefliyor. Konuşmacılar, tüm işlerin robotlar tarafından yapılması ile ortaya çıkabilecek olan işsizlik gibi toplum için potansiyel riskleri ele alacak ve kitlesel gözetim teknolojilerinin oluşturduğu etik sorunları ve kişisel verilerin kullanımını çevreleyen ahlaki ikilemleri tartışacak. Bu tartışma, yapay zekayla ilgili etik sorunlar hakkında farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Katılımcılar, bu sorunlar hakkında yapıcı bir tartışmaya girme ve dijital teknolojilerin sorumlu ve sürdürülebilir gelişimini sağlamak için olası çözümleri keşfetme fırsatına sahip olacaklar.
6 Kasım Çarşamba, saat 19.30, B2 Kültür salonu
Katılım ücretsiz, kayıt zorunlu
Fransızca ve Türkçe ve simültane çeviri
Konuşmacılar:
Anaïs Nony
Fransız filozof ve yazar Anaïs Nony, Johannesburg’daki İleri Araştırmalar Enstitüsü’nde araştırma görevlisidir. Sorbonne-Nouvelle’de sanat tarihi ve Minnesota Üniversitesi’nde felsefe eğitimi almış ve doktora tezini filozof Bernard Stiegler’in danışmanlığında yazmıştır. New York Üniversitesi, University of the Western Cape ve University College Cork’ta görev yapmıştır. Nony, Performative Images adlı kitabının yazarıdır. A Philosophy of Video Art Technology in France (Presses Universitaires d’Amsterdam, 2023) adlı kitabın ve Mail & Guardian, Philosophy Today, Parallax, Cultural Critique, Trópos, Intermediality ve La Deleuziana dergilerinde yayımlanmış çok sayıda makalenin yazarıdır. Ayrıca, 2025 yılında yayımlanacak olan The Edinburgh Companion to Gilbert Simondon adlı kitabın yardımcı editörüdür.
Doç Dr. Şafak Etike
Doç. Dr. Şafak Etike, Yozgat Bozok Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğretim üyesidir. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olmuştur. 10 yıl boyunca Almanya ve Türkiye’de çeşitli gazete, haber ajansları ve televizyon kanallarında, özellikle Hürriyet Gazetesi ve Doğan Haber Ajansı’nda (DHA) muhabir, editör, program yapımcısı ve sunucusu, basın danışmanı gibi görevlerde bulunmuştur. Yüksek lisansını Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde ‘Alman Basınında Türk İmajı: 17 Aralık 2004 AB Zirvesi’ başlıklı teziyle tamamlamıştır. Doktorasını Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde ‘İletişim Çalışmaları ve Metodolojisi: Eleştirel Bilgi Üretimi Üzerine Bir İnceleme’ başlıklı teziyle tamamlamıştır. Yapay zekâ ve gazetecilik ile yapay zekânın toplumsal etkileri üzerine çalışmaktadır. Fakültenin uygulama gazetesi Genç Baskı’nın genel yayın yönetmenliğini yürütüyor ve Haber Atölyesi’ni yönetiyor.
Doç. Dr. Şafak Dikmen
Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım Bölümü’nden 2006 yılında mezun oldu. Lisansüstü derecesini Anhalt Üniversitesi (Almanya) Tasarım Bölümünde “Optic Illusion and it’s use for design” adlı teziyle, doktorasını Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo Televizyon Sinema Anabilim Dalında “Türkiye’de Televizyon Yayıncılığının Yeni Medya Yapılanması” başlıklı teziyle aldı. Tasarım çalışmaları süresince farklı reklam ajanslarında ve üniversitelere bağlı araştırma merkezlerinde Bilgisayar Destekli Grafik Animasyon (CGI) ve Görsel Efekt alanlarında çalıştı. Tasarladığı animasyon filmleri, Ankara, İstanbul ve Berlin’de olmak üzere farklı şehirlerde sergilendi. 2011 yılından itibaren Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo Televizyon Anabilim dalında çalışmaya başladı. 2011 Yılından Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Film Atölyesi’nin (İLEF FA) kuruluşunda yer aldı ve atölye çatısı altında birçok proje yürüttü. 2018 yılında NETlab Yeni Medya Araştırmaları Laboratuvarını kurdu ve halen koordinatörlüğünü sürdürmektedir. 2021-2023 yılları arasında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevini yürütmüştür. İyi derecede Fransızca ve İngilizce bilmektedir. Çalışmalarını yeni medya, televizyon 2.0, iletişim teknolojileri, bilim iletişimi, sanal gerçeklik ve dijital oyun alanlarında sürdürmektedir.