fbpx

YİĞİT BENER İLE AŞK OKUMALARI

Institut français sinema salonunda
16.02.2022 - 19.00

Istiklal Caddesi No°4, 34435, Beyoğlu.

Sevgililer Günü bağlamında aşkı okumak

16 Şubat Çarşamba
Saat 19:00’da Institut français sinema salonunda

Sevgililer Günü vesilesiyle, Institut français sizleri, Salon Edebiyat etkinliğimizin animatörü yazar Yiğit Bener ile edebi metinlerde aşkı okumaya, aşk temalı şarkıları dinlemeye davet ediyor.

Kayıt olmak için buraya tıklayın.

 

14 Şubat’ta kutlanan “Sevgililer Günü”nün kökeni ortaçağ İngiltere’sindedir. Konu, XIV. yüzyılın folklorik edebi metinlerinde, özellikle Othon de Grandson, Chaucer (Canterburry Masalları’nın yazarı) ve Charles d’Orléans’ın şiirleriyle ele alınıyor.

Katolik Kilisesi, Papa Alexander VI’nın 1496’da Terni’li Valantin’e “aşıkların koruyucu azizi” unvanını vermesiyle bu kutlamayı himayesine alıyor. “Sevgililer Günü” XVIII. yüzyılda popülerleşmeye başlayınca, ticaret de XIX. yüzyılda “Aziz Valantin kartları” icadı ile meseleye el atıyor. “Sevgililer Günü” XX. yüzyılda artık uluslararası laik bir kutlamaya dönüşüyor ve 1969’da Papa Paul VI, “Aziz Valantin dini” şölenini Roma litürjik takviminden çıkarmaya karar veriyor.

Günümüzde “Sevgililer Günü” herkesten çok, 14 Şubat’larda cirosunu (ve birim başına kırmızı gülün fiyatını) on kat arttıran çiçekçiler ve çikolatacılar tarafından kutlanıyor.  Bu açıdan bakıldığında, Aşk’ın yılda bir kez düzenlenen biçimsel bir anmanın kalıbına ne derece sığacağı ve değerinin o gün alınan hediyelerin fiyatı ile ölçüp ölçülemeyeceğini sorgulasak yeridir.

Bununla birlikte, Aşk duygusunun bile ticari amaçlar için araçsallaştırıldığı ya da giderek baskın hale gelen insan sevmez kinik bir söylem tarafından değersizleştirildiği bu hazin çağda, “Sevgililer Günü”, özellikle edebi metinler aracılığıyla aşk kavramı hakkında düşünmek için pekâlâ bir vesile de olabilir.

İşte Institut français İstanbul’un sizlere bu 16 Şubat saat 19.00’da önerdiği tam da budur.